Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμοί από Κομισιόν για μείωση ελλείμματος

Τέσσερις παράμετροι προβληματισμού για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ καταγράφονται σε έγγραφο των υπηρεσιών της Κομισιόν που συνοδεύει την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παρότι το γενικό σχόλιο είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στο ”σωστό δρόμο” για την... έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Πιθανή νέα αναθεώρηση.

Προβληματισμοί από Κομισιόν για μείωση ελλείμματος
της Έλενας Λάσκαρη

Τέσσερις παράμετροι προβληματισμού για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ καταγράφονται σε έγγραφο των υπηρεσιών της Κομισιόν που συνοδεύει την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παρότι το γενικό σχόλιο είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στο ”σωστό δρόμο” για την... έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Αφορούν ”αμαρτίες” του ΚΠΣ που φέρνουν νέα αναθεώρηση, την ”άσπρη τρύπα”, τα προσωρινά μέτρα του 2006 και τις δαπάνες. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν περιγράφουν τα ατού και τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως τους ”κινδύνους που συνδέονται με τους δημοσιονομικούς στόχους”.

Στο εν λόγω κεφάλαιο τονίζεται ότι ενδεχομένως θα υπάρξει νέα αναθεώρηση κατά τρία δέκατα στο έλλειμμα του 2005, εξαιτίας επιχορηγήσεων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων ”ίσως και να έχουν υπερεκτιμηθεί για την περιόδο 2002-2004” και σημειώνεται ότι ”αν η αναθεώρηση αποδειχθεί σημαντική, το νέο κύμα στατιστικών αναπροσραμογών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμόρφωση με τις συστάσεις του συμβουλίου στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος”.

Κλιμάκιο της Eurostat αναμένεται στην Αθήνα τον Μάιο, προκειμένου να κλείσει το θέμα των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι οι όποιες αναπροσαρμογές θα είναι περιορισμένες.

Στο θέμα των προσωρινών μέτρων, η Κομισιόν εκτιμά ότι ενδεχομένως τα μισά από τα 1,1 δισ. ευρώ δεν θα... περάσουν τις εξετάσεις της Eurostat ως μειωτικά του ελλείμματος, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στο μέτωπο των δαπανών.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι ”λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία του παρελθόντος, υπάρχει ο κίνδυνος υπερβάσεων δαπανών, αν και έχουν ληφθεί μέτρα για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων δαπανών” και προστίθεται ότι ”οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβάσεις δαπανών τα έτη 2007 και 2008”.

Για τα προσωρινά μέτρα αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και να απορριφθούν κατά το ήμισυ, υπάρχει η δυνατότητα αντιστάθμισης. Ήδη, έχει δημιουργηθεί ένα ”μαξιλάρι εσόδων” ύψους 580 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα προέλθουν:

* Κατά 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση των προκαταβολών φόρου από τις επιχειρήσεις.

* Κατά 130 εκατ. ευρώ από τα πρόσθετα μερίσματα που θα εισπράξει το Δημόσιο, σε εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα διανομής μερίσματος και από εισηγμένες οι οποίες εμφάνισαν ζημίες λόγω εφαρμογής των ΔΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v