Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διόρθρωση των τραπεζών αφορμή για πωλήσεις

Mε αμείωτη ένταση διατηρούνται οι απώλειες στη Σοφοκλέους με τις τράπεζες αρνητικούς πρωταγωνιστές. Πτώση άνω του 9% για την ΕΤΕ, απώλειες για Eurobank (7,4%), Πειραιώς (5,87%). Κέρδη για ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένει υπό πίεση η αγορά, καθώς το -10,3% της Εθνικής αφήνει την…σφραγίδα του στο υπόλοιπο μέρος του ταμπλ'ο. Στα 155 εκατ. ευρώ ο τζίρος, από τα οποία 70 (!) και πλέον στη μετοχή της Εθνικής επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση χρηματιστηριακών πηγών για εσπευσμένη αποχώρηση κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οι ίδιοι κύκλοι επιχειρούν να δουν κατά πόσον η σημερινή διόρθωση (που ουσιαστικά ξεκίνησε από την Wall, χθες) μπορεί να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου, που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Ούτως ή άλλως σε τεχνικές περιοχές πώλησης οι βασικοί δείκτες, ακόμη και αν υπάρξει άμεσα ανοδική αντίδραση, με τους πωλητές να αναζητούν εδώ και καιρό μία αφορμή για διόρθωση.

Θα φανεί σήμερα-αύριο εάν στη Wall διαμορφώνεται ξεκάθαρη πτωτική τάση, εάν μπορεί να δώσει μία ενδιάμεση τεχνική ανοδική αντίδραση, εάν οδηγούμεθα σε επιβεβαίωση (ή όχι) των 8.350-8.400 μονάδων.

Ούτως ή άλλως στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης έδωσε μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση την διόρθωση προς τις 2.260 μονάδες, την υποχώρηση δηλαδή που περίμεναν οι αναλυτές (σε μεγαλύτερη όμως διάρκεια και με ορίζοντα την συνεδρίαση της 19/6).

Εν πάση περιπτώσει η Εθνική προχωρά σε α.μ.κ (από την αγορά και όχι από το κράτος, τους φορολογούμενους για να μην ξεχνιόμαστε) για λόγους που αναφέρονται εκτενώς (σε σχετικό θέμα των Γιώργου Παπανικολάου- Χρήσου Κίτσιου) η πλειονότητα των εισηγμένων (180-185 μετοχές) υποχωρούν σημαντικά και οι συναλλαγές σε πτωτική συνεδρίαση επιβαρύνονται όσο περνά η ώρα.

Όμως αποθαρρυντική θεωρείται η εικόνα άλλων τραπεζικών μετοχών, καθώς Alpha Βank, Eurobank υποχωρούν μέχρι 8,5%, η Πειραιώς διορθώνει στα 7,46 ευρώ, η Κύπρου στα 4,06 ευρώ. Ανάλογη είναι η πορεία των υπόλοιπων μετοχών του FTSE 20 (στις 1.159 με -5,5%) ενώ σημαντικά χαμηλότερα υποχωρούν και Mid40 και Small Cap80.

Εξίσου αποθαρρυντικό όμως θεωρούμε το ότι η διόρθωση των τραπεζών αποτελεί αφορμή για γενικότερη ρευστοποίηση-αποχώρηση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων και ρευστότητας που φαίνεται ότι είχε ποντάρει σε μία άμεση κίνηση των δεικτών πέραν των 2.400 μονάδων.

Θα πρέπει βέβαια να συνεκτιμηθεί, πως ακόμη και σε αυτό το κλίμα μετοχές όπως Motor Oil, ΟΠΑΠ, Forthnet, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και ακόμη ορισμένες έχουν συμπεριφορά συγκριτικά καλύτερα από αυτήν του Γενικού Δείκτη.

Ωστόσο αποτελεί περισσότερο ένα μεμονωμένο φαινόμενο παρά για μία ευρύτερη προσπάθεια να «πληγωθεί» λιγότερο ένα μέρος της αγοράς, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται τόσο αρνητικά όσο ο κλάδος των τραπεζών.

Φαίνεται όμως πως η κίνηση της Εθνικής λειτουργεί ως έναυσμα κατοχύρωσης θέσεων –αποχώρησης σε συνδυασμό μάλιστα με την εικόνα που διαμορφώνεται και πάλι στην Wall.

Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από το ενδεχόμενο μίας τεχνικής αντίδρασης των βασικών δεικτών Dow Jones και S&P 500, των αντοχών του ίδιου του ΧΑ και της τακτικής που θα ακολουθήσουν μέχρι και στη συνεδρίαση της 19/6 οι πωλητές της αγοράς Παραγώγων.

Οι οποίοι από χθες παίζουν με πλεονέκτημα, που ενισχύουν θεαματικά σήμερα και ετοιμάζονται για το επόμενο στοίχημα (που θα μπορούσε να φέρει τον FTSE 20 προς τις 1.070-1.080 μονάδες) μέχρι και τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής. Για να δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v