Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Alpha- ΕΥΡΩΒ - ΠΕΙΡ η σκυτάλη των πιέσεων

Στις 2.250 μονάδες και τα 17,8 ευρώ για την Εθνική στήθηκαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Σε Alpha- Εurobank και Πειραιώς η σκυτάλη των πιέσεων. Κόντρα-κίνηση από ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα περίπου 13,5-15 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν από τα αρχικά χαμηλά των 2.253,7 έως τις 2.263 μονάδες εύρος, που ο Γενικός Δείκτης επιχειρήθηκε να βρει μία ισορροπία.

Με την Εθνική να διορθώνει μέχρι τα 17,8 ευρώ (με συναλλαγές, που ξεπέρασαν τα 6 εκατ. ευρώ στα πρώτα 15 λεπτά) και τον FTSE 20 να πιέζεται μέχρι τις 1.142,13 μονάδες.

Εάν στη συνέχεια επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες τιμές θα πρέπει να τις θεωρήσουμε προσωρινές βραχυπρόθεσμες (συνεδριακές) στηρίξεις και πιθανό χαμηλό ημέρας δεχόμενοι την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως το…Σύστημα μπορεί να διευκολύνεται από μία διόρθωση, δεν θέλει όμως κατάρρευση του ΧΑ και των αποτιμήσεων.

Μέχρι νεοτέρας θα εμμείνουμε να θεωρούμε την ευρύτερη ζώνη των 2.260 μονάδων ως κρίσιμη τεχνικά περιοχή (οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε πως το πρωί της 16/6 πριν την ανακοίνωση της Εθνικής υπολογίζαμε σε συνολική διόρθωση με ορίζοντα την συνεδρίαση της 19/6 και όχι μονομιάς όπως συνέβη χθες…) και θα ποντάρουμε στο ενδεχόμενο αντιδράσεων (με ορίζοντα πάντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής).

Ειδικά σε μετοχές εταιρειών του FTSE 20 που θα πρέπει να βγουν μπροστά για στήριξη, τίτλους εταιρειών που δεν έχουν λόγους να πλήττονται τόσο από την κίνηση της Εθνικής και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αξίζει περισσότερη προσοχή βραχυπρόθεσμα.

Ειδικά, που τώρα… όλα έγιναν από τη μία μέρα (;) μαύρα και οι θιασώτες του σεναρίου εισόδου bull market εμφανίζονται και πάλι επιφυλακτικοί… ειδικά σε αυτές τις στιγμές της άκριτης απαισιοδοξίας θα επιμείνουμε πως το καλούμενο «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει να χτίζει επενδυτικές θέσεις με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων επικεντρώνεται σε μετοχές εταιρειών για τις οποίες εκτιμάται πως ακόμη και εάν διορθώσει προς τα…χαμηλά της η αγορά πολύ δύσκολα θα υποχωρήσουν σε επίπεδα αποτίμησης αρχών Μαρτίου.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εκτενέστερα σε μετοχές εταιρειών του…Συστήματος, που ούτε χθες αλλά ούτε σήμερα αφέθηκαν στην… τύχη τους, αντίθετα βγήκαν αγοραστές σε χαμηλότερες τιμές.

Μάλιστα ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι αξιοποιούν τη χθεσινή μεγάλη διόρθωση και την αντίδραση επί μέρους τίτλων (πριν από λίγο) για να εγγράψουν τις πρώτες υπεραξίες σε μία πτωτική αγορά και εν μέσω αρνητικών ειδήσεων, φημών και επαναφοράς των πωλητών στο προσκήνιο.

Η μετοχή της ΔΕΗ για παράδειγμα βρέθηκε από νωρίς μπροστά περνώντας τα 14 ευρώ, ο ΟΤΕ έφτασε τα 11,87 ευρώ, ο ΟΠΑΠ τα 20,68 ενώ ακολούθησαν η MIG στα 3,64 ευρώ, Intralot στα 4,59, Αγροτική στα 1,64 ευρώ.

Επιπλέον η αντίδραση ορισμένων μετοχών ενισχύει τα σενάρια που κυκλοφορούν για πιθανές επιχειρηματικές κινήσεις (ενεδικτική θεωρούμε την περίπτωση της Forthnet στα 2,04 ευρώ πλησιάζοντας στην τιμή… κλειδί των 2,55 ευρώ), του Φουρλή στα 9,4 ευρώ, την προσπάθεια αντίδρασης των Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ, την Jumbo στα 7,51 ευρώ, το «γύρισμα» της J&P Αβαξ στα 3,62 ευρώ και ακόμη ορισμένων περιπτώσεων.

Πρόκειται όμως για ενδεικτικές κινήσεις αντίδρασης κόντρα στην διόρθωση και την λογική συνολικότερης απαξίωσης. Αλλωστε και με το ενδεχόμενο περαιτέρω δοκιμασίας του ΧΑ προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών (κρίσιμο το εύρος των 2.050-2.150/2.200 μονάδων) όπου λογικά θα δοθούν μάχες θα δικαιολογούνταν η συγκριτικά ανθεκτικότερη πορεία επί μέρους εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v