Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικές αντιδράσεις σε πτωτικό σχηματισμό

Σε πτωτικό σχηματισμό πλέον το ΧΑ δεν αποκλείεται να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση προς τις 2.220 μονάδες. Κλειδί η διακύμανση μη τραπεζικών μετοχών του Ft20 που θα πρέπει να κρατήσει σε κλείσιμο τις 1.100 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περίπου 200 μονάδες χαμηλότερα από την κορυφή των 1.271 μονάδων ο Ftse20 φαίνεται να ΄΄κλείνει΄΄ έναν πρώτο πτωτικό κυματισμό αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό…παράθυρο σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Από τις 2/6 που ο Γενικός Δείκτης έπιασε ενδοσυνεδριακά τις 1.271,23 μονάδες (την ίδια μέρα έκλεισε στις 1.261,4) διαγράφεται μία πλαγιοκαθοδική κίνηση, που ενδιάμεσα έχει προσφέρει κάποιες ανοδικές εκτονώσεις.

Βρίσκεται όμως η αγορά, όπως και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια σε σχηματισμό διόρθωσης με διανομή θέσεων στις εκάστοτε ανοδικές αντιδράσεις. Χθες ο 20άρης έπιασε πυθμένα στις 1.073 μονάδες συμπληρώνοντας ακόμη ένα χαμηλό (το χαμηλότερο) σε τιμές κάτω από τις 1.100 μονάδες (και συγκεκριμένα από τις 1.088 μον. και κάτω).

Ανάλογος σχηματισμός έχει διαμορφωθεί και στην Wall, όπου χθες ο Dow Jones μπορεί να μην έκλεισε χαμηλότερα των 8.300 μονάδων (οριακές απώλειες 0,19% στις 8.323) παραμένει όμως εξαιρετικά ΄΄επίφοβος΄΄ για περαιτέρω διόρθωση. Θα μπορούσε η FED να προσφέρει μία αφορμή για κάποια ανοδική αντίδραση, αλλά είναι εμφανής πλέον η κλίση της αγοράς.

Εάν είμασταν βραχυμεσοπρόθεσμοι παίκτες θα ανοίγαμε ένα συμβόλαιο πώλησης στον Ftse20 προς την περιοχή-βάση των 1.000 μονάδων, θα φεύγαμε για διακοπές και οψέποτε πιάναμε αυτή την τιμή θα επιστρέφαμε. Όμως στην διάρκεια αυτής της διαγραφόμενης πτωτικής πορείας εκτιμούμε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις να καταγραφούν υπεραξίες, να βγει ενδοσυνεδριακά χρήμα και να πιάσουμε κάποιες καλύτερες τιμές σε μετοχές-επιλογές μας.

Επιπρόσθετα δεν μας αρέσει το σορτάρισμα στα παράγωγα και δεν παίζουμε κάτω την αγορά στο ΧΠΑ. Πάγια θέση εδώ και χρόνια, που δεν άλλαξε ούτε την περίοδο της μεγάλης διόρθωσης του ΄08.

Θέτουμε όμως ως αντίσταση πλέον για τον Γενικό Δείκτη την περιοχή των 2.280-2.320 μονάδων και τιμές προς τα 20 ευρώ καλές για έξοδο από την Εθνική. Σημειωτέον πως η Εθνική έκανε το υψηλό της επίσης στις 2/6 στα 20,96 ευρώ δίνοντας άλλες δύο ανώτερες τιμές στα 20,97-20,98 ευρώ στο διήμερο 12-15/6.

Όλα αυτά αναφέρονται καθώς θα πρέπει να λογίζονται ως αντιστάσεις μίας αγοράς που έχει εισέλθει ήδη στο πρώτο από τα πτωτικά κύματα, που σταδιακά μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Το οριακά ανοδικό άνοιγμα του DAX στην Φραγκφούρτη και η παραμονή του DJIA μέσα στο εύρος των 8.300-8.350 μας προτρέπει να ποντάρουμε στο ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης. Να υπάρξει δηλαδή μία…ουρά στο χθεσινό 1,11% στις 2.167 μονάδες με στήριξη από τη ΄΄μη τραπεζική τριάδα΄΄ του Ftse20 , ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και προσδοκίες για ΄΄χτύπημα΄΄ ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v