Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ενέργεια, ΟΠΑΠ το ενδιαφέρον

Σταθεροποιητική συνεδρίαση με τον Ftse20 να μην χάνει τις 1.100 μονάδες. Υπεραπόδοση και σήμερα για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ πίεση σε Πειραιώς και λιγότερο Eurobank, κέρδη με αυξημένες συναλλαγές σε Μυτιληναίο, ΙΝΛΟΤ, Alapis.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σταθεροποιητική κινείται στα πρώτα 20-30΄της συνεδρίασης το ΧΑ, με την ΔΕΗ να βγαίνει μπροστά από την αρχή και τους πωλητές-αγοραστές να ισορροπούν σε Εθνική, AlphaBank και λιγότερο σε Eurobank, Πειραιώς.

Η μέχρι τώρα διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη δεν ξεπερνά τις 2.160 και τις 2.171,7 μονάδες ενώ ο Ftse20 δεν έχασε-ακόμη- τις 1.100 μονάδες. Όλα αυτά με συναλλαγές με το ζόρι 20 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες στη μετοχή της ΔΕΗ (14,46 ), της Εθνικής ( 17,90) και των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alapis, Coca Cola./ 3 E, Μυτιληναίο, Κύπρου.

Ο υποτονικός ρυθμός, επιφυλακτικός κατά την εκτίμηση άλλων παραγόντων της αγοράς, δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις (δυσάρεστες ή θετικές) για τη συνέχεια τουλάχιστον μέχρι τις 14-14,30 που αρχίζουν να περνούν στο σύστημα συναλλαγών οι πρώτες εντολές των ξένων χαρτοφυλακίων.

Η συντήρηση στη μετοχή της Εθνικής κρατά την τιμή κοντά και προς τα 18 ευρώ, ενώ περισσότερο πιέζεται η Πειραιώς στα 7,06 ευρώ, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει κάνει πράξεις χαμηλότερα των 7 ευρώ. Ενισχύεται όμως η φορά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, σταθερά πάνω από τα 21 ευρώ, δημιουργώντας ένα ανοδικό δίδυμο με την ΔΕΗ, που λειτουργεί ως αντίβαρο στην όποια πίεση δέχονται οι τράπεζες.

Η Alapis, επιβεβαιώνει την ανοδική προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και πολλές εβδομάδες με την τιμή να σταθεροποιείται πάνω από τα 1 ευρώ βάζοντας στόχο-από τεχνικής πλευράς- την προσέγγιση των 1,2 ευρώ (κρίσιμης αντίστασης για τη μετοχή) ο Μυτιληναίος ανακάμπτει προς τα 5,7 ευρώ, η Marfin Popular διαμορφώνεται στα 2,14 ευρώ. Ιντρακόμ και Intralot αντιδρούν ανοδικά, όπως επίσης Βωβός (4 ευρώ), Jumbo (6,9).

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 / 1 σχεδόν… απόλυτα μοιρασμένη με περίπου 45 τίτλους να κινούνται υψηλότερα. Αμετάβλητες παραμένουν 23 ενδεικτικό του υποτονικού κλίματος, που κυριαρχεί στην αγορά. Να προσεχθεί, πως μετριότατες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ φθίνει και ο απόλυτος αριθμός πράξεων κάτι που αποτυπώνεται και στον τζίρο (ανά κομμάτια) του δείκτη FT Liquid (τι…ονομασία και αυτή…).

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως για να βρεθεί ΄΄ανοδική΄΄ μετοχή με συναλλαγές περισσότερες των δέκα χιλιάδων τεμαχίων θα πρέπει να φτάσεις στην ΑΝΕΚ (που με 36 χιλιάδες τεμάχια αντιδρά 2,1% στα 0,95 ευρώ). Ακολουθεί η Lavipharm στα 1,39 ευρώ, η ΑττιΚατ στα 0,5 ευρώ, η Μηχανική στα 1,83 ευρώ.

Εάν στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες φανεί πως μπορεί να κινηθούν ο μεν Γενικός προς 2.180 (στόχος παραμένει η προσέγγιση των 2.200 μονάδων) ο δε 20άρης προς τις 1.115 μονάδες ενδέχεται να αυξηθούν και οι συναλλαγές. Θα φανεί βέβαια και με την συνδρομή των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v