Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς το τέλος του 6μηνου με ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ

Πλησιάζοντας προς το τέλος του μήνα και του 6μηνου αναπτερώνονται οι προσδοκίες για μια σχετική βελτίωση των μετοχικών θέσεων. Κλειδί η προσέγγιση των 18,6 ευρώ για Εθνική και η υπέρβαση των 12 ευρώ από τον ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δύο συνεδριάσεις και η σημερινή έμειναν για να ΄΄κλείσει΄΄ ημερολογιακά ο Ιούνιος και μαζί το πρώτο εξάμηνο του ΄09. Μία περίοδος που μέχρι τώρα αν μη τι άλλο έχει προσφέρει πληθώρα συγκινήσεων αρνητικών και θετικών) έντονων μεταβολών, διακυμάνσεων και ακραίων αποτελεσμάτων.

Ολοκληρώνεται επίσης μία περίοδος, που οι αγορές μετά από δύο χρόνια έδωσαν χρήμα, ρευστότητα και υπεραξίες που οι παίκτες είχαν να δουν χρόνια.

Οδεύουμε προς το κλείσιμο του εξαμήνου, με το ΧΑ σε καλό ρυθμό, την Wall να δίνει χθες ακόμη μία παράσταση για τους αγοραστές και τους βραχυπρόθεσμους να ποντάρουν σε ακόμη μία αφορμή ανοδικής αντίδρασης.

Οι μηχανισμοί προεξόφλησης έχουν στηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από το διήμερο 18-19/6 που μετά την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της στήριξης των 2.100 μονάδων έχουν λόγους να ποντάρουν σε κίνηση προς τις 2.280-2.320 μονάδες.

Το χθεσινοβραδυνό κλείσιμο στην Wall βρήκε τον Dow Jones στις 8.472 με 2,08% δηλαδή και πάλι εκτός εύρους στήριξης των 8.300-8.350 μονάδων.

Όμως το σημαντικότερο το…επιφύλασσε ο S&P 500 αφού η διαμόρφωση του κατά 2,14% υψηλότερα στις 920 μονάδες δίνει άλλον αέρα στους αγοραστές. Μερίδα αναλυτών, που θεωρεί σημαντικότατη παράμετρο (για την βραχυπρόθεσμη τάση) την υπέρβαση των 905 μονάδων περιμένει και ποντάρει σε μία γενναία κίνηση των δεικτών. Θα δείξει.

Στο ΧΑ, η βραχυπρόθεσμη τάση από τη στιγμή που δεν χάθηκαν οι 2.100 για τον Γενικό Δείκτη και οι 1.060-1.070 για τον Ftse20 το σενάριο μίας ανοδικής αντίδρασης έχει κερδίσει πολλούς πόντους. Προέχει βέβαια, σε επίπεδο 20άρη η άμεση προσέγγιση των 1.140-1.145 μονάδων (από την τρέχουσα τιμή των 1.104,2 μον.) το πολύ μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης. Και βλέπουμε.

Για να επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να ενεργοποιηθούν συστήματα αγορών σε τουλάχιστον μία τραπεζική μετοχή και οπωσδήποτε σε μία μη τραπεζική του Ftse20. Από τις τράπεζες θεωρούμε πως καλύτερη συμπεριφορά-αυτές τις ημέρες-έχει η Εθνική που χρωστά την επαναφορά της προς τα 18,6 ευρώ.

Και μένει η τουλάχιστον μία μη τραπεζική, που θα μπορούσε να εκδηλώσει μία πραγματικά θεαματική κίνηση.

Εμμένουμε στην ΔΕΗ, λόγω των ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων-κεφαλαίων έχουν συσσωρευθεί στη μετοχή αλλά ειδικά για αυτή τη φάση της αγοράς θα επικεντρωθούμε στον ΟΤΕ.

Αυτό γιατί τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις έχουν συγκεντρωθεί βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και ρευστότητα που ποντάρει σε αντίδραση της μετοχής, μαζεύοντας μεθοδικά από τα χαμηλά των 11,06 ευρώ (στις 23/6).

Θα περιμένουμε τα πρώτα δείγματα γραφής από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης για το πώς θα κινηθεί η μετοχή του Οργανισμού και στο ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης των 12 ευρώ με πειστικές συναλλαγές τα ξαναλέμε.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούμε πως βραχυπρόθεσμα θα επιδιωχθεί να βελτιωθούν περισσότερο οι αποτιμήσεις συγκεκριμένων εισηγμένων (άμεσα είτε έμμεσα συνδεδεμένων με μητρικά χαρτοφυλάκια ) θεωρώντας ενδεικτικότερη περίπτωση αυτήν του Αστέρα.

Δεν υστερούν βέβαια περιπτώσεις θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μετοχές όπως για παράδειγμα ΜΕΤΚΑ- Μυτιληναίος αλλά και Forthnet (σε αυτή την περίπτωση οι συνομιλίες διεκόπησαν με τους συγκεκριμένους που διεξήγοντο…) Lavipharm αλλά και Τηλέτυπος, Φουρλής, ΕΥΑΘ (εδώ η Morgan Stanley δίνει τα…ρέστα της), Eurobank Properties, HOL κ.α. από ανάλογες κατηγορίες εισηγμένων.

Σημειωτέον πως η προσέγγιση μας αφορά στην βραχυπρόθεσμη και μόνον τάση των αγορών, του ΧΑ και στην προσπάθεια να εκμεταλλευόμαστε την κάθε ανοδική αφορμή μας δίνεται. Και τίποτε περισσότερο, καθώς μεσοπρόθεσμα εμμένουμε στις εκτιμήσεις μας που και πρόσφατα (στις 24/6) αναφέραμε στον Εκηβόλο για την ΄΄επιφυλακτικότητα που παραμένει κυρίαρχη στις αγορές΄΄ .

Όμως όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, που μπορεί να δώσει ανοδικές αφορμές αρκετά χρήσιμα αναφέρονται και σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, ο οποίος κάνει λόγο για στροφή σε ΄΄αγορές τάσης΄΄ και μετοχές με ελκυστικούς δείκτες. (Θέμα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ φύλλο 588 της 26-30 Ιουνίου).

Αντε και πάμε για καλό κλείσιμο του μήνα και του 6μήνου. Και βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v