Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "φορο-μέτρα" πλήττουν ΟΠΑΠ - ΟΤΕ

Η υποχώρηση μέχρι 6,3% του ΟΠΑΠ, της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του Ftse20, αλλά και του ΟΤΕ, ρίχνει τον δείκτη κάτω από τις 1.100 μονάδες. Σταθερά υψηλές οι ανοιχτές πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανοιχτές πωλήσεις και ένας ΟΠΑΠ- βαρίδι κοκκινίζουν τον Γενικό Δείκτη και τον Ftse20.

Παρά το ότι ο τζίρος παραμένει σε μέτρια επίπεδα, η… ζημιά που γίνεται από την πίεση που δημιουργούν ο σημαντικά αυξημένες θέσεις "πώλησης" και από το -6,5% της μετοχής του ΟΠΑΠ αποτυπώνεται στο -0,86% που λυγίζει τον 20άρη.

Δεδομένου, ότι η στάθμιση της μετοχής του Οργανισμού, δεύτερου βαρύτερου μετά την Εθνική, διαμορφώνεται στο 11,87%, γίνεται ευκολότερα εμφανής η πίεση.

Στα 19,63 ευρώ ο ΟΠΑΠ με συναλλαγές 1,2 εκατ. μετοχών (και αξίας 24 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης.

Η αφορμή, που επικαλούνται χρηματιστηριακές πηγές πως τα έσοδα του Οργανισμού θα επιβαρυνθούν λόγω των νέων φορό-μέτρων (κάτι ανάλογο εκτιμάται και για ΟΤΕ-Cosmote) αποτελεί σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν από λίγο, υποτιμητικό εργαλείο.

Διευκολύνονται έτσι, όσοι έχουν ανοιχτές θέσεις πώλησης και short θέσεις στο ΧΠΑ καθώς ο Ftse20 με τρέχουσες τιμές στις 1.093 μονάδες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση χαμηλότερα (discount) στην αγορά Παραγώγων.

Από τον 20άρη, σχεδόν μόνη της η Εθνική (στα 18,42 ευρώ με 2,2%) και λιγότερο Τιτάν, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ταχυδρομικό, Intralot κ.α. προσπαθούν να εξισορροπήσουν την πίεση που δέχεται κυρίως ο ΟΠΑΠ.

Αναζητώντας κάποιο κέρδος από το…γύρισμα της αγοράς, κυρίως του Ftse20, θα διακινδυνεύαμε να υποθέσουμε πως σήμερα δίνεται μία καλή ευκαιρία στους short παίκτες να κλείσουν θέσεις αποφεύγοντας να τις καλύψουν αντασφαλίζοντας τες με αγορές μετοχών από την υποκείμενη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v