Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Από Εθνική περνά η βραχυπρόθεσμη τάση

Με το…δεξί ή με το…αριστερό ο Ιούλης, μήνας σημαντικών εξελίξεων. Προπάντων της μεγάλης ΑΜΚ της Εθνικής, των άγριων διαθέσεων των…υποτιμητών. Στο επίκεντρο ΕΤΕ και η μη τραπεζική τριάδα του FΤ 20.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλός μας μήνας. Και απ΄ ότι φαίνεται…τέλος τα ψέματα και τα εύκολα.

Είτε γιατί, όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος ο Ιούνης μας άφησε με "άνοδο blue chips με…άρωμα window dressing" είτε γιατί πολύ ορθά ο Χρήστος Κίτσιος μας υπενθυμίζει για την "Εθνική και το στοίχημα του Ιουλίου".

Στις αγορές η συσσώρευση δυνάμεων, θέσεων είναι εμφανής εδώ και 2-3 εβδομάδες, όπως και η μέχρι τώρα ανθεκτικότητα συγκεκριμένων τεχνικών περιοχών. Στο ΧΑ για τον Γενικό Δείκτη η ευρύτερη περιοχή, που ορίζεται από τις 2.050 έως τις 2.100 μονάδες θεωρείται και δίκαια σημείο αναφοράς.

Θα το κρατήσει η αγορά τον Ιούλη, θα δώσει ευκαιρίες για αντιδράσεις περιορισμένου χρόνου και έκτασης ή θα οδηγήσει στο δεύτερο…πτωτικό βήμα.

Για τον FTSE 20 βραχυπρόθεσμα έχει διαμορφωθεί ένα εύρος με βάση τις 1.070 και οροφή τις 1.170 και ενδιάμεση κρίσιμη περιοχή τις 1.140-1.145 μονάδες. Κατά την εκτίμησή μας θα ήταν ευχής έργον η στήριξη να κρατήσει τις πρώτες…πονηρές συνεδριάσεις του μήνα, να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι και η σχετική διαδικασία αμκ της Εθνικής για να δούμε πώς θα πορευτούμε.

Θεωρούμε μέχρι νεοτέρας τις 1.070 μονάδες ισχυρό σημείο αναφοράς για τον FTSE 20 περίπου όσο και την ευρύτερη περιοχή των 18 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, επίπεδο που θα ήταν καλό να ξεκινήσει η διαδικασία. Χθες ο 20άρης έδωσε μία αντίδραση προς τις 1.140-1.145 φθάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.132,8 μονάδες, κίνηση που θεωρούμε επαρκή για τη συνέχεια.

Εκ των πραγμάτων, σήμερα ο πήχης κατεβαίνει μέχρι τις 1.106 μονάδες όπου και θα περιμένουμε να διαπιστώσουμε τις διαθέσεις ισχυρών παικτών του…Συστήματος. Το ότι χθες στην Wall οι Dow Jones και S&P 500 υποχώρησαν (0,97% και 0,85% αντίστοιχα) αλλά δεν έχασαν κρίσιμες στηρίξεις, μπορεί να είναι χρήσιμο για σήμερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο DJIA διαμορφώνεται στις 8.447, έχει δηλαδή (θεωρητικό) περιθώριο να χάσει ακόμη και μέχρι 2-2,5% χωρίς να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Για τον S&P 500 ζητούμενη είναι η στήριξη των 900, άντε των 890 μονάδων (περιθώριο επίσης 2-2,5%).

Χαμηλότερα αυτών των περιοχών κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν την στάση τους και να ετοιμάζονται για μερική κατοχύρωση των θέσεών τους. Πιθανότατα, επαρκέστερο δείγμα γραφής θα έχουμε από την Wall σήμερα το βράδυ.

Στο ΧΑ πάλι η Εθνική αντιδρώντας από τα χαμηλά των 17,72 ευρώ (στις 25/6) έφθασε χθες ενδοσυνεδριακά στα 19,96 για να κλείσει τελικά στα 19,80 ευρώ, έχει διαμορφώσει ένα "μικρό μαξιλάρι" για αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων.

Το σίγουρο είναι πως με αφορμή την αμκ της Εθνικής θα γίνει μάχη μεγάλη και στην υποκείμενη και στην αγορά παραγώγων. Για αυτό μένει να φανούν σήμερα, αύριο μέχρι την Παρασκευή οι διαθέσεις και οι αντοχές τόσο στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές όσο και (κυρίως) στη μη τραπεζική τριάδα (ΔΕΗ,ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) Τα υπόλοιπα του FTSE 20 αλλά και της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα κριθούν από την στάση αυτών των λίγων επιλεγμένων δεικτοβαρών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v