Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε θέση μάχης γύρω από την Εθνική

Από τα 17,89 ευρώ ξεκινά σήμερα χωρίς το δικαίωμα η Εθνική και το σύνολο της αγοράς παραμένει επικεντρωμένο στον πρώτο και από πλευράς κεφαλαιοποίησης όμιλο του ΧΑ. Ετοιμες οι… φαρέτρες αγοραστών-πωλητών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Από την «προσαρμοσμένη τιμή» των 17,89 ευρώ ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση για την μετοχή της Εθνικής. Μετά την αποκοπή του δικαιώματος για την άσκηση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου που.. τυπικά ξεκινά στις 8 Ιουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Λέμε… τυπικά καθώς επί της ουσίας η σχετική διαδικασία προετοιμάζεται εδώ και καιρό από τον όμιλο της Εθνικής και όχι μόνο.

Για παράδειγμα χθες, λόγω της επικείμενης αποκοπής του δικαιώματος και της προεξοφλούμενης πίεσης-διόρθωσης της μετοχής «επιστρατεύθηκαν» άλλες φιλικές δυνάμεις του FTSE 20. Γιατί θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κάποιος πως η χθεσινή αντίδραση για παράδειγμα της μετοχής της ΔΕΗ ήταν αποτέλεσμα «αιφνίδιου» αγοραστικού ενδιαφέροντος επιχειρηματικών-επενδυτικών κύκλων που επένδυαν μέσα σε μια συνεδρίαση στις προοπτικές της Επιχείρησης.

Βέβαια, η μετοχή της ΔΕΗ μόνο τυχαία δεν είναι, ενώ πλειστάκις έχουμε αναφερθεί στην παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο ισχυρότατων επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων.

Δεδομένης της υψηλής συμμετοχής του Δημοσίου και της γενικότερης διάθεσης που υπάρχει από ισχυρούς παίκτες να πετύχει (και όχι μόνο) η ΑΜΚ της Εθνικής, η χθεσινή υπεραντίδραση ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.

Αλλωστε σχετικά αναφερόμασταν χθες στο σύνολο των προσεγγίσεών μας για τη συνεδρίαση και τη σπουδαιότητα της ΔΕΗ.

Περιμένουμε όμως και τον ΟΤΕ, εάν φανεί σήμερα πως η Εθνική χρειάζεται περισσότερες… βοήθειες και όχι μόνο γιατί επιδίωξη είναι η συντήρηση του 20άρη πάνω από τις 1.070 μονάδες και σε τροχιά προς τις 1.140-1.145 μονάδες.

Ανάλογη στήριξη όμως χρειάζεται το ΧΑ τόσο από την Wall όσο και από εγχώριες δυνάμεις. Το ότι χθες ο Dow Jones αντέδρασε υψηλότερα των 8.500 μονάδων προσφέρει μια κατ’ αρχήν βοήθεια για σήμερα.

Το ότι χθες αντέδρασαν συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20 και της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης αποτελεί άλλη μια ένδειξη, χρήσιμη βοήθεια για σήμερα-αύριο.

Ξεκινάμε λοιπόν και βλέπουμε, σε έναν ούτως ή άλλως… πονηρό μήνα, καθώς και στην Wall ανακοινώνονται σταδιακά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών για το β’ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v