Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία τράπεζες και...στηρίξεις

"Ασθμαίνουν" οι τράπεζες και οι παράπλευρες στηρίξεις δεν σώζουν τον 20άρη από την εκ νέου δοκιμασία χαμηλότερων στηρίξεων. Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες, αγώνας δρόμου-χρόνου με ΔΕΗ και… συμπληρωματικές στηρίξεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σκουραίνουν τα πράγματα, μετά και το χθεσινό δείγμα γραφής στο ΧΑ και αργότερα τη… βουτιά στηνWall των βασικών δεικτών Dow Jones και S&P 500. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τράπεζες-κλάδος "ατμομηχανή" της αγοράς μας- ασθμαίνουν με την Εθνική να αρχίζει να κλίνει χαμηλότερα.

Το γεγονός ότι χθες βγήκαν πολλές εσπευσμένες (εκτός προγράμματος) πωλήσεις σε άλλες τραπεζικές μετοχές, με το δανεισμό και τις ανοιχτές θέσεις να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την Deutsche Bank από κοντά να επιχειρεί να…διασκεδάσει τις εντυπώσεις νομίζουμε πως σκιαγραφούν μία επαρκή εικόνα της κατάστασης.

Πονηρός, ούτως ή άλλως, ο Ιούλιος ενώ και στις ΗΠΑ το οικονομικό εγχείρημα Obama αρχίζει να θαμπώνει, να αμφισβητείται από ορισμένους πιθανόν περισσότερους εάν στη συνέχεια φανεί πως δεν μπορεί να θεραπεύσει την πραγματική οικονομία και να επιλύσει τα αδιέξοδα προβλήματα τους.

Χθες η Wall έδωσε ένα πρώτο δείγμα αρνητικής γραφής με τον DJIA να υποχωρεί στις 8.281 μονάδες κατά 2,63% χαμηλότερα και ο S&P 500 κατά 2,91% στις 896 μονάδες. Σήμερα η αγορά τους αργεί κατά συνέπεια από Δευτέρα-Τρίτη θα φανεί εάν η Wall…φεύγει για χαμηλότερα ή υπάρχει μία μικρή ελπίδα για κάποια τεχνικής μορφής αντίδραση.

Ωστόσο στο ΧΑ, η ανοδική αντίδραση που προοιωνίζονταν η συσσώρευση υψηλότερα των 2.100 μονάδων (σχετική αναφορά στις 27/6 με τίτλο Με βάση τις 2.100 κοιτά υψηλότερα…) έφτασε μέχρι τις 2.240,36 μονάδες (χθεσινό υψηλό) υλοποιώντας μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση.

Πλέον με τις τράπεζες να…χαμηλώνουν ταχύτητα, ο FTSE 20 αργά ή γρηγορότερα θα αρχίσει να χάνει πόντους από τις 1.119 μονάδες διολισθαίνοντας και δοκιμάζοντας εκ νέου την στήριξη των 1.070 (το πολύ 1.060 μονάδων). Από το σημείο αυτό και χαμηλότερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες πιθανότατα θα υποχρεωθούν να μειώσουν σημαντικά τις θέσεις τους και σε ενδεχόμενη πειστική διόρθωση χαμηλότερα των 1.050 μονάδων να ετοιμάζονται για γερές άμυνες.

Η προσφορά, που βγαίνει στις τράπεζες και όχι μόνο στην Εθνική μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί παρά τις διαβεβαιώσεις της Deutsche Bank (ή και της κάθε D.B) καθώς και οι ξένοι οίκοι παίζουν τα… ρέστα τους αυτή την περίοδο και στο ΧΑ.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η συντήρηση του πάνω από τις 2.100 (2.050 μονάδες) αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας τεχνικής αντίδρασης ωστόσο οι κινήσεις χαρακτηρίζονται πλέον από υψηλότερο ρίσκο και απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη αντασφάλιση για όσους παίζουν ανοδικά την υποκείμενη αγορά.

Αλλωστε ο FTSE 20 μετά την καταγραφή της κορυφής των 1.271 μονάδων (στις 2/6) βρίσκεται σε μία εμφανή πτωτική φάση, με ενδιάμεσες αντιδράσεις καλές για κατοχύρωση θέσεων σε σχετικές υψηλές τιμές, που φέρνει τον δείκτη προς την ισχυρή περιοχή στήριξης. Και… κακά τα ψέματα ο 20άρης με ασθμαίνουσες τις τράπεζες δεν μπορεί να σταθεί επί μακρόν όσο και εάν επιχειρείται μέσω ΔΕΗ ή ΟΠΑΠ ή άλλων δυνάμεων να αμβλυνθεί η τάση του.

Τάση πτωτική από την κορυφή των 1.271 μονάδων που τον οδηγεί σε δοκιμασία προς την ευρύτερη ζώνη των 1.070 μονάδων. Και βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v