Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρά τραπεζική υπόθεση η άνοδος του ΧΑ

Μετά από επτά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και πάλι υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων, αφού μέσω δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Κύπρου, Motor Oil, Alpha, MIG.

Μετά από επτά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και πάλι υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων και μάλιστα πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, αφού μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Κύπρου, Motor Oil, Alpha Bank, MIG.

Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 12,41%.

Το Χ.Α. παραμένει σε υψηλή συσχέτιση με τις διεθνείς Αγορές και θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως θεωρείται βέβαιο ότι τα αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων είναι αυτά του θα βάλουν την αποφασιστική “πινελιά” στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μέχρι λοιπόν να αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι εισηγμένες στο Χ.Α., σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, η στάση αναμονής και το περιορισμένο ενδιαφέρον σε τίτλους που παρουσιάζουν αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία επιτρέπει την εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση των traders.

Οι αισιόδοξοι έχουν επιχειρήματα και αυτά είναι ότι τα καλά νέα από την κερδοφορία, σε συνδυασμό με την διόρθωση των τιμών που προηγήθηκε τον Ιούνιο, φαίνεται πως δίνουν την ευκαιρία σε αυτούς που έχασαν το ράλι του Μαρτίου-Μαΐου, να μπουν στο παιχνίδι, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν οι θετικές εκπλήξεις από τις εισηγμένες στην Wall Street.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει και ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Κώστας Βέργος που εκτιμά ότι για αρκετό καιρό ακόμα πολλά πράγματα για την διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα καθορίζει ο Τραπεζικός κλάδος τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Και για μεν τις Τράπεζες του εξωτερικού δεν αποκλείει και άλλες θετικές εκπλήξεις (τύπου Goldman Sachs), όμως για τις εγχώριες Τράπεζες παραμένει μάλλον επιφυλακτικός καθώς υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η άνοδος των επισφαλειών στα Τραπεζικά δάνεια έχει πάρει σταθερά ανοδική τάση. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Βέργο και σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και απόλυτα τυπικοί (μέχρι πρότινος) δανειολήπτες έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στις καταβολές των δόσεών τους.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που εντοπίζει την σταδιακή μείωση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και αυτό σε συνδυασμό με τον συνεχόμενο περιορισμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλο και λιγότερες μετοχές, δημιουργεί στρεβλή εικόνα σταθερής Αγοράς που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων σε επίπεδο Δείκτη και 20αρη, όμως από εκεί και χαμηλότερα το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό συνεχίζει να ταλανίζεται από την συναλλακτική απαξίωση, εγκλωβίζοντας και το τελευταίο κύμα των κωδικών λιανικής που επαναδραστηριοποιήθηκε στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαϊου επιμένοντας στην μικρή κεφαλαιοποίηση και μην έχοντας τα απαιτούμενα γρήγορα αντανακλαστικά.

Τέλος δεν μπορεί να αγνοηθεί και η απόλυτα απαισιόδοξη σχολή σκέψης που εκτιμά ότι αν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στην Wall Street απογοητεύσουν τις Αγορές, οι “κραδασμοί” θα είναι ισχυροί και η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει δριμύτατη. Ευνόητο είναι ότι η αυριανή μέρα αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος, καθώς μεταξύ άλλων ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι General Electric, Citigroup, Bank of America και ίσως Morgan Stanley. Σε περίπτωση επιστροφής των αρνητικής σεναρίων τα γρήγορα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται ασφαλώς και δεν θα περιμένουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των εγχώριων εισηγμένων, αλλά θα αποχωρήσουν μέχρι νεωτέρας και ίσως επιθετικά.

Απουσία τάσης επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και εστιάζει στην παρατεταμένη έλλειψη εγχώριων ειδήσεων και στην υψηλή εξάρτηση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Η ΑΧΕ συστήνει άκρως επιλεκτικές κινήσεις μέχρι τον Αύγουστο που θα μπουν τα καινούργια κομμάτια της Εθνικής και θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από τις εγχώριες εισηγμένες.

Σύμφωνα με την Πήγασος, κίνηση υψηλότερα των 2200 μονάδων ίσως και να συνιστά μείωση θέσεων και αύξηση της ρευστότητας. Η ΑΧΕ επιμένει να μην δίνει μεγάλα περιθώρια στην όποια ανοδική ανέλιξη, έστω και αν αυτή λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση αντίθετων στρατηγικών, καθώς αποφορτίζει την αρνητική ψυχολογία που είχε εγκατασταθεί στην Αγορά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Επίσης η λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής ενδεχομένως να λειτουργήσει εξισορροπητικά στην διαμόρφωση της τιμής της.

Στην λοκομοτίβα της Αγοράς και συγκεκριμένα στον τίτλο της Εθνικής επικεντρώνει την προσοχή της η Fortius Finance και διαπιστώνει ότι η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά τη καθοδική γραμμή στα 18,28 ευρώ, διαγραμματική ένδειξη η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει το δρόμο για την προσέγγιση της περιοχής των 19,4 ευρώ, όπου και πραγματοποιήθηκε η διπλή κορυφή τον περασμένο Ιούνιο. Το επίπεδο όμως αυτό για να διασπαστεί ανοδικά θα χρειαστεί ισχυρή επιβεβαίωση με φίλτρο τριών συνεδριάσεων και αυξημένο όγκο συναλλαγών, τονίζουν. Πιθανή ολοκλήρωση του εν λόγω θετικού σεναρίου θα δώσει το “εναρκτήριο λάκτισμα” για το επόμενο ανοδικό “κύμα”, που θα φέρει τη τιμή της μετοχής προ των “πυλών” των 23 ευρώ.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+7,06%), ΟΤΕ (+5,35%), Alpha Bank (+4,12%), Intralot (+3,43%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Κύπρου, MPB, MIG και του 1% οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Αγροτική, Πειραιώς, Eurobank και με απλά θετική μεταβολή οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και Εθνική.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες οι Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Να σημειωθεί ότι με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ, Αγροτική, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2214,53 (10.33) και 2179,86 μονάδων (13.18) και έκλεισε στις 2213,49 μονάδες (μετά τις 13.30 κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο) με κέρδη 1,28%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος περιορίστηκε στα 189 εκατ.

Χωρίς να επιχορηγεί τον ενθουσιασμό η τελική εικόνα με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 17,24%.

Στους διακριθέντες διεκδικούν μερίδιο και οι Centric, Frigoglass, Nexans, Jumbo, Ευρ, Πίστη, Γενική Τρ., ΚΛΜ, Έλαστρον κ.λ.π.

Δανεισμός τίτλων, short covering

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (65400 Πειραιώς, 108200 Eurobank, 86100 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2221), Alpha Bank (1573), ΔΕΗ (416), Κύπρου (812), ΟΤΕ (1059), Ταχ. Ταμιευτήριο (847), ΟΠΑΠ (1781), MPB (451), Ιντρακόμ (145), Eurobank (976), Μυτιληναίος (214), Πειραιώς (2317), ΓΕΚ (456), Coca-Cola (196), Intralot (184), Ελ. Πετρέλαια (134).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 16/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 318167 τεμ., Eurobank 260962 τεμ., Alpha Bank 17337 τεμ., ΟΠΑΠ 30000 ΤΕΜ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 57341 τεμ., Eurobank 35447 τεμ., Κύπρου 52140 τεμ.

Τέλος, σύμφωνα με το Αρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Goldman Sachs International, με την από 15/7/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι κατείχε την 15η Ιουλίου 2009 καθαρή ανοικτή θέση στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ σε ποσοστό 0,1481% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 899.150 μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v