Ελατήριο τώρα το τραπεζικό… βαρίδι

Τώρα…. ελατήριο, πριν…βαρίδι οι τράπεζες, δίνουν τον ρυθμό της ανόδου προς τις 2.360 μονάδες. Στα 21 ευρώ η Εθνική, υπεραπόδοση για Alpha Bank, MPB και μετοχές σηματωρούς του FTSE 20, που αντιδρά μέχρι τις 1.231 μονάδες.

Υπέρ των αγοραστών έληξε και ο «δεύτερος γύρος». Με ισχυροποίηση της τάσης για τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.355 και για τον FTSE 20 προς τις 1.235 μονάδες. Με συναλλαγές 75 εκατομμυρίων ευρώ, που κατά την εκτίμηση μας… χρειάζονται ενίσχυση.

Ας είναι, μας αρκεί το ότι η Εθνική Τράπεζα δικαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις μας, καθώς η υπέρβαση των 20,6 ευρώ επιτάχυνε την φορά αντίδρασης ανοίγοντας τον δρόμο προς τα 21 ευρώ.

Αψογη και απόλυτα αρμονική κίνηση της Εθνικής, θα το επαναλάβουμε με τον… κίνδυνο να παρεξηγηθούμε, αλλά το σημερινό ποντάρισμα θα έβγαινε μόνο με μία πειστική αντίδραση της.

Μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται κα με το παραπάνω και αυτό μετρά για την ευρύτερη αγορά, καθώς η τραπεζική αντίδραση παρασύρει 150-160 μετοχές από κάθε κατηγορία-δραστηριότητα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως μόλις 27 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί σε αυτή την φάση της αγοράς.

Κρατάμε την επίσης αρμονική αντίδραση των Eurobank και Alpha Bank προς τα 9,43 ευρώ και 9,86 ευρώ αντίστοιχα, που ακολουθείται από Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΑΤΕBank.

Αμεση ανταπόκριση και από εισηγμένες όπως ο Μυτιληναίος (5,88 ευρώ), Γενική Τράπεζα (0,94 ευρώ), Φουρλής (9,41 ευρώ), Ελλάκτωρ (5,85 ευρώ) κ.α. σηματωρών του ΧΑ για αυτή την περίοδο.

Το σημαντικότερο είναι, πως με αφορμή την αντίδραση των τραπεζών και του FTSE 20 αρχίζει να «λύνεται» ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που ποντάρουν στο ενδεχόμενο ενός ανοδικού κύκλου και επαναπροσέγγισης για τον 20άρη της «διπλής κορυφής» των 1.271 μονάδων.

Η Alapis δίνει την ισχυρότερη αντίδραση με 7% συνεκτιμώντας τις συναλλαγές των 5,7 εκατ. τεμαχίων, ενώ Lavipharm, Sato, Μηχανική, ακολουθούν υπεραποδίδοντας.

Όμως προσώρας η αντίδραση έχει τα χαρακτηριστικά μίας «ανοδικής εκτόνωσης» κυρίως μετοχών του FTSE 20 και περισσότερο των τραπεζικών, δηλαδή εκείνων που είχαν αποδειχθεί …βαρίδι στην διάρκεια της διόρθωσης περίπου εκατό μονάδων για τον 20άρη.

Οι τράπεζες έριξαν την αγορά, από τις τράπεζες θα μπορούσε να έρθει μία πειστική κίνηση χθες-σήμερα. Και αυτό παρακολουθεί, μέχρι τώρα η αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v