ΧΑ: Κινήσεις τακτικής πέριξ των 2.300 μονάδων

Συνεχίζεται η αναδιάταξη θέσεων-δυνάμεων στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να πρέπει να κρατήσει τις 2.280 μονάδες. Χαμηλότερες τιμές για Εθνική, τράπεζες, προς νέα υψηλά η Coca Cola 3E σε ακόμη μία συνεδρίαση με χαμηλούς τζίρους.

Συντηρείται υψηλότερα των 2.300 μονάδων η αγορά σε ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο τζίρος είναι 30-35% μειωμένος σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Κάτι, που σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών «διευκολύνει» την διαδικασία κατοχύρωσης θέσεων και αναδιάταξης δυνάμεων, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί διεθνώς η τάση.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι και 0,67% χαμηλότερα προς τις 2.316,9, ο FTSE 20 μέχρι τις 1.206,7 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να μη ξεπερνά τα 11-11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (μέχρι τα χαμηλά των 20,69 ευρώ), σε Alpha Bank (9,53 ευρώ), Eurobank (8,92 ευρώ), Marfin Popular Bank (2,28 ευρώ) αλλά και Τράπεζα Κύπρου (4,5 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (8,95 ευρώ) με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς.

Οσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 2.280-2.300 μονάδες, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δείχνουν αποφασισμένοι να μένουν «εντός παιδιάς» ποντάροντας στις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

Σε αυτή την φάση η διολίσθηση της αγοράς προς τις 2.300 μονάδες μάλλον εξυπηρετεί την τακτική τους, καθώς μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων έχει ξεκινήσει από τιμές 2-6% υψηλότερα με τον πήχη να τίθεται σταδιακά χαμηλότερα.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως «χωνεύονται» επίπεδα τιμών που για παράδειγμα ξεκινούν από τα 21,9 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας και φτάνουν μέχρι και ένα ευρώ χαμηλότερα.

Από τη στιγμή, που η αγορά δεν δίνει ξεκάθαρο μήνυμα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση ένας από τους λίγους τρόπους να κινείται η ρευστότητα είναι η διαμόρφωση εύρους διακύμανσης για μία ομάδα εμπορεύσιμων μετοχών.

Ενδεικτικά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς -με υψηλή μεταβλητότητα τις τελευταίες συνεδριάσεις- έχει μέχρι στιγμής εύρος διακύμανσης 2,5%, ενώ στο 1,96% φθάνει για τη μετοχή της Alpha Bank.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνεχίζονται οι εισροές κεφαλαίων στη μετοχή της Coca Cola 3E (15,84 ευρώ «βλέποντας» νέα υψηλά), η MIG κυμαίνεται στα 2,75 ευρώ, ενώ η Jumbo ισορροπεί στα 7,20 ευρώ.

Για τη συνέχεια θα πρέπει η έκταση της διόρθωσης να περιοριστεί στα επίπεδα των 2.300 το πολύ 2.280 μονάδων, προκειμένου να μην απαιτηθεί αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης μας.

Πρακτικά αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείει την προοπτική υποχώρησης του 20άρη και πάλι προς τις 1.180 μονάδες αφήνοντας σχετικό χώρο σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να κινηθούν πλαγιοανοδικά.

Προσώρας με αυξημένες συναλλαγές ανοδική κίνηση επιχειρείται κυρίως στον Βωβό (4,43 ευρώ) και δευτερευόντως σε Τσουκαρίδη, Εβροφάρμα, Λιβάνη, Κατσέλη και ακόμη 2-4 μετοχές αυτής της δυναμικότητας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v