Χαμηλού κόστους ασκήσεις ισορροπίας στο ΧΑ

Με τόσο χαμηλές συναλλαγές (52 εκ.) σε μία τόσο ρηχή αγορά εύκολα μπορεί ένα … κλικ της ΕΤΕ να επαναφέρει τους δείκτες σε σημεία ισορροπίας. Κοντά στα 21€ η ΕΤΕ, υπεραπόδοση για 3E - ΜΡΒ, «τσιμπάει» η Eurobank, πίεση σε ΟΠΑΠ.

Συνεχίζεται η εναλλαγή θέσεων στις τράπεζες, η εισροή κεφαλαίων στην Coca Cola 3E με τις κινήσεις τακτικής εμφανείς πλέον σε μία…χειμάζουσα αγορά.

Οι συναλλαγές-λιγότερες ακόμη και από χθες- μετά βίας ξεπερνούν τα 52 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνουν τις κινήσεις βραχυπρόθεσμων αλλά και πιο μεσοπρόθεσμων παικτών, εν αναμονή της αποσαφήνισης της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια.

Στη μετοχή της Εθνικής για παράδειγμα οι πωλήσεις έφτασαν μέχρι τα χαμηλά των 20,58 ευρώ επίπεδα όπου άρχισε να «στερεύει» η προσφορά κάτι που υποχρέωσε τους εν δυνάμει αγοραστές λίγο υψηλότερα.

Ετσι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πιάνει και πάλι τα 20,90 ευρώ με συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη κίνηση σημειώνεται για την πλειονότητα των τραπεζικών τίτλων και αρκετούς από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ηπια διολίσθηση με μάλλον ελεγχόμενη προσφορά-ζήτηση, διαμόρφωση χαμηλών τιμών (που προσώρας λειτουργούν και ως στηρίξεις) τοποθέτηση του πήχη στη συνέχεια λίγο υψηλότερα.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η κατοχύρωση θέσεων (με ταυτόχρονες τοποθετήσεις) σε σχετικά καλές τιμές για αυτή την περίοδο και συνεκτιμώντας την ασαφή τάση των ξένων χρηματιστηρίων.

Θα είχε ενδιαφέρον να προσμετρηθούν μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης το ισοζύγιο ροής ρευστότητας στο τριήμερο 17-19 σε σχέση με αυτές του ανοδικού διημέρου 13-14 Αυγούστου. Αυτό γιατί μένει να φανεί εάν ο συσχετισμός εισροών-εκροών κεφαλαίων (κυρίως σε τραπεζικές μετοχές) είναι θετικός.

Μέχρι τώρα φαίνεται, πως στο 5θήμερο 13-19 Αυγούστου οι εισροές στις έξη τραπεζικές μετοχές είναι περισσότερες από τις εκροές. Στοιχείο, που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας αυτή την περίοδο.

Μέχρι τότε η αγορά θα «σέρνεται» ελλείψει των απαραίτητων καταλυτών σε ένα βολικό εύρος διακύμανσης.

Σηματωρούς των κινήσεων των ισχυρών παικτών, θεωρούμε πέραν της Coca Cola 3E , το ενδεχόμενο αντίδρασης της μετοχής της Eurobank, της Marfin Popular αλλά και των Ελλάκτωρ, Αγροτικής Τράπεζας, Γενικής Τράπεζας και ορισμένων ακόμη από την χαμηλότερη αποτίμηση.

Όμως με αυτό το ρυθμό, μπορεί η συνεδρίαση στη συνέχεια να «κρύβει» κάποιες επιλεκτικές ευκαιρίες υπεραπόδοσης που ενδεχομένως θα ισχυροποιηθούν στην περίπτωση προσέγγισης των 2.330-2.335 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μέχρι τώρα αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση τους να μείνουν «εντός παιδιάς» όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 2.280 μονάδων και ο 20άρης κάτω από τις 1.180-1.185 μονάδες.

Ετσι όμως αφήνεται κάποιος χώρος σε μετοχές, όπως η Lavipharm (1,48 ευρώ), Πετζετάκις (0,43 ευρώ), Λιβάνης (0,64 ευρώ), Dionic (0,71 ευρώ) κ.α. να κερδίζουν πόντους στο… ταμπλώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v