Ανέκαμψε στο... καμπανάκι η Σοφοκλέους

Εβαλαν και πάλι "πλάτη" οι τράπεζες και οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Πάνω από τα 21 ευρώ και πάλι η ΕΤΕ. Κέρδη άνω του 2% για MPB, MIG, ΤΤ, 3Ε, Alpha, Κύπρου.

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είχε και η σημερινή συνεδρίαση. Δανειζόμαστε…την εισαγωγή από το χθεσινό τελευταίο σχόλιο μας, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές κινήθηκαν στο μέγιστο ζητούμενο.

Ο Γενικός Δείκτης και ο FΤSE20 "δοκιμάστηκαν" αρχικά και χρειάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να διαμορφωθούν τελικά υψηλότερα.

Αναμενόμενη η αρχική υποχώρηση των δεικτών, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβεβαίωση για ακόμη μία συνεδρίαση περιοχών που αρκετοί παίκτες θεωρούν ισχυρά σημεία αναφοράς. Για τον ΓΔ χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στις 2.306,86 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διόρθωσε έως τα 20,58 ευρώ παρασέρνοντας τον 20άρη προς τις 1.200,76 (ακριβώς στο όριο) απ΄ όπου σταδιακά ξεκίνησε ένα μεθοδικό "ροκάνισμα" των απωλειών.

Στο τελευταίο ημίωρο σημειώθηκαν διάφορα…θαύματα, συνηθισμένη άλλωστε η αγορά στην παρουσία του…από μηχανής σωτήρα καθώς μόνο η Εθνική με αντίδραση 1,2% ξεπέρασε τα 21 ευρώ προς τα 21,19 ευρώ.

Φυσιολογικό, κατά συνέπεια το κλείσιμο του ΓΔ στις 2.350 μονάδες (σχεδόν υψηλό ημέρας με 0,73%) και του FΤSΕ20 στις 1.229 μονάδες (1,03%) , καθώς την αντίδραση της Εθνικής ακολούθησαν αρχικά η Eurobank , Marfin Popular Bank, και προς το τέλος οι υπόλοιπες.

Από τις τελευταίες θα σταθούμε στην Alpha Bank καθώς με αυξημένες συναλλαγές επιχειρείται η εκ νέου υπέρβαση των 10 ευρώ. Αποτέλεσμα, η ενίσχυση του κλαδικού δείκτη των τραπεζών στις 2.972 μονάδες, με την πειστική υπέρβαση των 3.100 μονάδων να αποτελεί κατά την εκτίμηση μας πρόκριμα για έναν πιθανό επόμενο ανοδικό κύκλο, με αιχμή τις τράπεζες.

Μέχρι τότε βέβαια η αγορά έχει δρόμο και για αυτό μένουμε στο ότι σήμερα οι συναλλαγές αν και μετριότατες ήταν κάπως καλύτερες από χθες. Μάλιστα σε ικανοποιητικότερο επίπεδο διαμορφώθηκε η μέση εμπορευσιμότητα μετοχών που δεν ανήκουν στον 20άρη, ένδειξη πως κάτι καλύτερο έγινε σε επίπεδο μεσαίου-μικρού χώρου.

Πάντως, θα ασπασθούμε την εκτίμηση διορατικών παικτών, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι όσο ο ΓΔ δεν χάνει τις 2.280 (άντε 2.250) και ο FTSE20 τις 1.180 μονάδες παραμένει πάντα εφικτός ο στόχος της επαναπροσέγγισης της διπλής κορυφής των 1.271 μονάδων.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές-ομίλων σηματωρών όπως θεωρούμε τόσο την Coca Cola 3Ε (16,15), Τιτάν (20,49) όσο και τις Σαράντης, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Forthnet, Ιντρακόμ, Folli Follie, ενώ και η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώθηκε τελικά στο 1 προς 1.

Πρόβλημα παραμένει η επικέντρωση του μεγαλύτερου μέρους της ρευστότητας και του ενδιαφέροντος στις τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αν και σήμερα η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη.

Όμως η αγορά παραμένει τραπεζοβαρής, οι εκάστοτε κινήσεις παραμένουν… εγκλωβισμένες σε ανάλογη διακύμανση των τραπεζών και της Εθνικής, με συνέπεια η υφιστάμενη στρέβλωση να συντηρείται. Και το πιθανότερο είναι, πως σε μία ενδεχόμενη επόμενη ανοδική κίνηση που θα πρέπει να ξεκινήσει από τις τράπεζες, τον πρώτο λόγο θα έχει πάλι ο ίδιος κλάδος με το όποιοι ενδιαφέρον να εκτείνεται το πολύ σε μία δεκάδα μετοχών.

Ετσι θεωρείται…επίτευγμα το ότι από τις 94 μετοχές, που αντέδρασαν ανοδικά, σε μόλις 10-15 (από τη μεσαία-μικρότερη αποτίμηση) σημειώθηκαν άξιες λόγου συναλλαγές. Στην Imperio (0,93), στη Σαράντης (3,94), Lavipharm (1,46), Centric (1,26 ) και ακόμη ορισμένων ακόμη από την ίδια ομάδα δυναμικότητας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v