Έχουν περιθώρια αντίδρασης οι τράπεζες

Αρχίζει και βρίσκει τα…πατήματα της η αγορά με τους ισχυρούς παίκτες να επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής. Η σημαντική πτώση των τραπεζών αφήνει περιθώρια για μία τεχνικής μορφής αντίδραση. Κλειστή σήμερα η Wall.

Ορατές είναι οι προσπάθειες, που καταβάλλονται για εξισορρόπηση κλίματος και διαθέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που από την προηγούμενη εβδομάδα εύλογα…ζει πρωτίστως στον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου. Και λιγότερο στην πορεία των ξένων αγορών και των οικονομικών αποτελεσμάτων-προοπτικών των εισηγμένων.

Ξεπερνώντας, όπως όλα δείχνουν δύο εξαιρετικά ιδιαίτερες συνεδριάσεις (31/8 και 3/9) που και υπερβάλλουσα προσφορά υπήρξε αλλά και αγορές στήριξης έγιναν, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν τις 2.364 μονάδες (χαμηλό στις 3/9)) ένα καλό σημείο αναφοράς και πιθανότατα στήριξης για τη συνέχεια.

Ούτως ή άλλως οι ίδιοι παίκτες υποστηρίζουν, πως για τον Γενικό Δείκτη ισχυρή ζώνη στήριξης είχε δημιουργηθεί (πολύ πριν τις πολιτικές εξελίξεις ) μεταξύ 2.278 (17/8) και 2.312 μονάδων (18/8) κάτι που δίνει μία σχετική άνεση στις κινήσεις τους.

Βέβαια η προεκλογική περίοδος, αυτή καθ΄ εαυτή η διαδικασία οι πιθανολογούμενες εξελίξεις βαρύνουν στην αγορά. Τις εισηγμένες, που επηρεάζονται από τις εκλογές επιχειρεί να προσεγγίσει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, στα…εκλογικά στοιχήματα, που έρχονται (ή…προωθούν) στο επίκεντρο αναφέρονται σενάρια και εκτιμήσεις παραγόντων του ΧΑ.

Όλα αυτά με τον Γενικό Δείκτη στις 2.425, τον FTSE 20 στις 1.279 μονάδες και τις τράπεζες στις 3.131 μονάδες. Οι τελευταίες, που αποτελούν και το βαρόμετρο του ΧΑ, "διορθώνουν" για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ μετρούν πέντε (5) αρνητικά κλεισίματα σε διάστημα έξη ημερών (28/8-4/9).

Σε ποσοστό η διόρθωση των τραπεζών φτάνει το περίπου 8,5% ωστόσο σημειώνουμε επίμονα από το euro2day πως ο κλάδος έχει ξεκινήσει την διόρθωση του πριν τις ανακοινώσεις για πρόωρες εκλογές και σε κάθε περίπτωση για λόγους μάλλον διαφορετικούς από την πολιτική συγκυρία.

Η διόρθωση του κλάδου, ξεκίνησε, κατά την εκτίμηση μας, μετά την διαμόρφωση σχηματισμού κορυφής λίγο χαμηλότερα των 3.400 μονάδων και της αδυναμίας της Εθνικής να "κλείσει" πάνω από τα 23,9 ευρώ. Μεταθέτοντας για ευθετότερο χρόνο την αντίδραση προς τα 27 ευρώ. Το τι θα γίνει στις τράπεζες αφορά το ΧΑ, από την άποψη πως η βαρύτητα του κλάδου, διαμορφώνει τάση για τον FTSE 20 και το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ.

Στον κλάδο πολλά παίζονται από την στάση των ξένων, ειδικότερα όσων είχαν πεισθεί και είχαν κατ΄αρχήν συμφωνήσει για τις προμήθειες και τα πακέτα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι όμιλοι.

Οι συγκεκριμένοι ξένοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτές οι δουλειές μετατίθενται για αργότερα και εν πάσει περιπτώσει για μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον κλάδο. Όπως επίσης η προεξόφληση αλλαγών σε επίπεδο διοίκησης και λειτουργικής δομής κάποιων ομίλων (και όχι μόνο, βέβαια).

Από την άλλη οι θέσεις, που έχουν κτίσει οι μεσοπρόθεσμοι ξένοι είναι πολύ μεγάλες και κατά πάσα πιθανότητα δεν σχετίζονται και τόσο με το εκλογικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που θα οδηγεί στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αλωστε οι επαφές και προς την άλλη πλευρά έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην αγορά διαρρέονται τα πρώτα σενάρια για ονόματα και πρόσωπα.
 
Εάν αυτός ο πυρήνας επενδυτών δεν προχωρήσει σε πωλήσεις τότε οι τράπεζες, ο Ftse20 δεν θα κινδυνεύσουν με περαιτέρω μεγάλη διόρθωση. Αντιθέτως πλησιάζοντας στον Οκτώβριο δεν αποκλείεται να επιχειρηθούν και παιχνίδια προεξόφλησης και στον τραπεζικό κλάδο.

Με την υπόθεση, πως οι πρώτες δύσκολες συνεδριάσεις μάλλον πέρασαν, εκτιμάται πως ένα μέρος της αγοράς θα αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο του. Είτε θα πρόκειται για μετοχές εταιρειών που καλώς ή κακώς κάποιοι θα στοιχηματίζουν λόγω εκλογών, είτε γιατί θα συντρέχουν ουσιαστικοί ή άλλοι λόγοι ή ακόμη γιατί δεν συμφέρει κανένα γρανάζι του Συστήματος (ούτε ΝΔ ούτε ΠαΣοΚ.) να δυσαρεστηθούν οι ξένοι, να χαλάσει το κλίμα που θα βοηθήσει τραπεζίτες και μεγαλόσχημους να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

Οσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση η "κλειστή" Wall, το αρχικό ανοδικό άνοιγμα του DAX και η αντίδραση των βασικών δεικτών Dow Jones και S&P 500 την Παρασκευή, αποτελούν καλή μαγιά για εκείνους, που δεν θέλουν να υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα το ΧΑ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v