Βρίσκει τα "πατήματά" της η Σοφοκλέους

Το…Σύστημα είναι εδώ και φυλάσσει τα κεκτημένα. Υπεραπόδοση για ΓΔ και FTSE 20, με αιχμή ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες. Οκτώ μετοχές στο 12% συν …και αρκετές να αντιδρούν στο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων.

Με τους βασικούς δείκτες να αντιδρούν έως και 2,7%, την Εθνική Τράπεζα στα 22,50 ευρώ, τη μετοχή του ΟΠΑΠ να ενισχύεται με 3,9%, την Ιντρακόμ να έχει συναλλαγές περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον επτά τίτλους να αποδίδουν από 12% και πάνω… το Σύστημα περνά τα μηνύματα του προς κάθε κατεύθυνση. Ενισχύοντας τις εκτιμήσεις του euro2day και των πηγών του.

Ο Γενικός Δείκτης αντιδρώντας μέχρι 2,6% κυμαίνεται στις 2.488 και ο FTSE 20 προς τις 1.315 μονάδες διασκεδάζοντας επιφυλάξεις και φόβους εκείνων, που περίμεναν… προεκλογική κατάρρευση και ακραία διόρθωση «κρατικόχαρτων» και λοιπών δυνάμεων.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, δεδομένου ότι παραμένει κλειστή σήμερα η Wall με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα (87 εκατ ευρώ) φαίνεται πως έχουμε μία ελεγχόμενη συνεδρίαση, όπου κυρίως οι εγχώριοι ισχυροί παίκτες έχουν το πάνω χέρι.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε την πορεία της αγοράς από τα τελευταία υψηλά (και όχι από την ημέρα ανακοίνωσης των προθέσεων του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές) θα λέγαμε πως η διόρθωση τεχνικά επιβαλλόμενη και φυσιολογική «ήρθε και έδεσε» μία χαρά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Μένει βέβαια να βοηθήσουν ανάλογα και τα ξένα χρηματιστήρια προκειμένου να θεωρήσουμε τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας (2.364 στις 3/9) βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης και σημείο αναφοράς.

Με γνώμονα αυτή την εκτίμηση οι βασικοί δείκτες ενδέχεται να επιχειρηθεί να επαναπροσεγγίσουν τις «κορυφές» ή εν πάση περιπτώσει να διαμορφωθούν συνθήκες μόχλευσης-υπεραπόδοσης επί μέρους μετοχών.

Είναι ενδεικτικό, πως πριν από λίγο οκτώ μετοχών η μεταβολή ξεπερνούσε το 12% (Λιβάνης, Ναυτεμπορική, ΔΟΛ, Δομική Κρήτης, Τεγόπουλος, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργιεες, Altec, Ιντρακάτ ) αλλά και άλλων ( Γαλαξείδι, Κούμπας, ΑΒ Βασιλόπουλος κ.α.) ενώ περισσότερων από 45 το ποσοστό ήταν πάνω από 4% δημιουργώντας ανάλογο κλίμα και διάθεση στην αγορά.

Δεδομένου, ότι πολλές από αυτές τις μετοχές δεν είναι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα λέγαμε, πως το προεκλογικό κλίμα «κάνει καλό» στα σχέδια ορισμένων κύκλων που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατηγορία μετοχών.

Πιστοί στην εκτίμηση μας, πως η διόρθωση στην αγορά δεν ξεκίνησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων (αλλά εξ΄ αφορμής τους) αλλά επειδή οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι είχαν αποκομίσει υπεραξίες εκατ. ευρώ και διαφαίνονται πτώση στα ξένα χρηματιστήρια θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε και στα χαρτιά αυτής της περιόδου και σε μετοχές εταιρειών, που έχουν λόγους να αποδώσουν καλύτερα.

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν ο ΟΠΑΠ που αντιδρά στα 17,4 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 11,4 ευρώ, η ΔΕΗ στα 15,60 ευρώ, βεβαίως οι τράπεζες που χρωστούσαν μία τεχνική αντίδραση και επιλεγμένες μετοχές εταιρειών της, μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν διορθώσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v