Πιθανή η αντίδραση προς τις 1.340 για τον 20άρη

Μία από τα ίδια στην πολιτική σκηνή, χωρίς συγκινήσεις στο ΧΑ, όπου χθες σώθηκαν οι 1.320-1.325 μονάδες για τον FT 20. Ζητούμενη η συντήρηση της Εθνικής πάνω από τα 21,8€, η φορά της Eurobank, Marfin Popular Bank υψηλότερα.

Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο και από την χθεσινή συνεδρίαση. Με το ΧΑ να κινείται κυρίως στον προεκλογικό ρυθμό και δευτερευόντως σε αυτόν των ξένων χρηματιστηρίων, που ούτως ή άλλως παλινδρομούν σε προβλέψιμα εύρη.

Το τίποτε περισσότερο αφορά στα όσα γνωστά δεν…προσέθεσε η χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών, το λιγότερο στις κινήσεις τακτικής των επιχειρηματιών. Σε σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαιτζόγλου καταγράφονται τα όσα αναμένουν από την επόμενη κυβέρνηση οι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Ασπίδος μπορεί να παρουσιάζουν παράπλευρό ενδιαφέρον για παράδειγμα για την τράπεζα, που φαίνεται να απαλλάσσεται από τα ασφαλιστικά βαρίδια, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα μικρό παράθυρο σε συνέργειες στον μεσαίο τραπεζικό χώρο.

Από τεχνικής πλευράς δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας όσο ο FTSE 20 δεν διασπά ανοδικά (τουλάχιστον) τις 1.375 μονάδες, την κορυφή της 27 ης Αυγούστου. Ωστόσο προσώρας δεν φαίνεται να μεταβάλλεται κάτι από τη στιγμή που ο ίδιος δείκτης δεν "χάνει" τις 1.305 μονάδες.

Μάλιστα χθες ο δείκτης υποχώρησε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.324,7 μονάδες "σώζοντας" δηλαδή την ζώνη των 1.320-1.325 μονάδων που κατά την εκτίμηση μας αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη. Τουλάχιστον όσο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ανοδικής αντίδρασης πέραν των 1.330-1.340 μονάδων.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στη Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε μικρή ανοδική κίνηση κατά 0,4-0,5% του δείκτη, ενώ και στο ΧΑ οι πρώτες κινήσεις-εντολές των παικτών είναι μεικτές.

Για παράδειγμα για την Εθνική Τράπεζα – μετοχή βαρόμετρο για τον FTSE 20- το χθεσινό κλείσιμο στα 21,92 ευρώ (χαμηλό ημέρας) είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί αντίδραση και πάλι προς τα 22-22,2 ευρώ, ενώ πιθανή θεωρείται η συντήρηση της φοράς της Eurobank προς τα 9,82 ευρώ (χθεσινό υψηλό).

Για την Εθνική Τράπεζα σημασία έχει και η θετική αξιολόγηση (ΑΑΑ) από την Fitch της τρίτης σειράς τιτλοποιημένων στεγαστικών.

Για τη μετοχή της Marfin Popular Bank η UBS αναβαθμίζει τόσο την τιμή-στόχο (στα 3,5 ευρώ) όσο και τη σύσταση σε "αγορά", ενώ η Euroxx αναμένει άνοδο στα κέρδη της Jumbo κατά 11,4% στο τέταρτο τρίμηνο.

Από το…υπόλοιπο ταμπλώ μόνο απαρατήρητη δεν περνά η κινητικότητα, που εσχάτως αναπτύσσεται στην Εμπορική Τράπεζα εν μέσω φημολογιών για την περαιτέρω στάση των γάλλων, η αντίδραση της Τράπεζας Αττικής, η νέα βελτίωση της θέσης της Τέρνα Ενεργειακής, οι υψηλότερες τιμές για Forthnet, Ιλυδα κ.α. μετοχών από αυτό τον χώρο.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση ο 20άρης δεν "χάσει" σε "κλείσιμο" τις 1.320 μονάδες θα έχουμε κάνει (βραχυπρόθεσμα) ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μίας επόμενης προσπάθειας προσέγγισης των 1.375 μονάδων.

Ειδάλλως θα πρέπει να προσαρμοστούμε χαμηλότερα προς τις 1.305 μονάδες επίπεδο, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως φίλτρο στήριξης για τις επόμενες 2-4 συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v