Η Alpha ανεβάζει τον 20άρη ξανά στις 1.400

Με αιχμή την Alpha Bank που «βιάζεται» λόγω α.μ.κ να «πιάσει» τα 13-14 ευρώ οι τράπεζες αντιδρούν κατά 3%. Πατά και πάλι τις 1.405 μονάδες ο FTSE 20 ενώ στο 3 προς 1 διαμορφώνεται η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Συντηρείται η ανοδική τάση με τους βασικούς δείκτες να αντιδρούν ο μεν Γενικός έως τις 2.635 μονάδες, ο δε FTSE 20 μέχρι τις 1.403 μονάδες. Με την βοήθεια των ξένων αγορών βέβαια, καθώς ο DAX στην Φραγκφούρτη ενισχύεται κατά 1,4% στις 5.430 μονάδες, ενώ και τα Συμβόλαια της Wall παραπέμπουν σε αρχικά ανοδική αντίδραση του Dow Jones προς τις 9.789 και του S&P 500 στις 1.049 μονάδες.

Στο ΧΑ ο 20άρης κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα των 1.400 με τον τραπεζικό κλάδο να αποδίδει μέχρι 3% υψηλότερα με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές από Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank μέχρι Eurobank, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα.

Η μετοχή της Εθνικής στα 24,57 ευρώ, της Alpha Bank, που για ευνόητους λόγους (σ.σ. α.μ.κ) «χρωστά» υπεραπόδοση στα 13,07 ευρώ (με 6,2% που επαναφέρει την τιμή στο ζητούμενο εύρος των 13-14 ευρώ), του TT προσεγγίζοντας και πάλι τα 5 ευρώ.

Η ώθηση της Alpha Bank με αυξημένες συναλλαγές, με 4,3 εκατ. ευρώ δεύτερη μετά την Εθνική, δίνει έναν αέρα στον κλάδο, καθώς βρίσκεται αφορμή να μπει και «βραχυπρόθεσμο χρήμα» όχι μόνο στη συγκεκριμένη μετοχή αλλά ευρύτερα σε χαρτιά του κλάδου, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσουν τάση.

Η είσοδος «βραχυπρόθεσμης ρευστότητας» κυρίως στην Alpha Bank μπορεί από μόνη της να μην επαρκεί για ευρύτερη αντίδραση των μετοχών του κλάδου δίνει ωστόσο…χρώμα και ευκαιρίες για άμεση απόδοση.

Είθισται ανάλογες κινήσεις να γίνονται επωφελεία των κλάδων και όχι μεμονωμένων μετοχών.

Η κίνηση του 20άρη προς τις 1.400 ενδεχομένως έως τις 1.410 μονάδες αναμφίβολα θα αποτελούσε μία ενθαρρυντική ένδειξη σε όσους πόνταραν στο ενδεχόμενο μίας αντίδρασης τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου μένει όμως να επιβεβαιωθεί μέχρι και την Παρασκευή. Μέχρι αυτά τα όρια θεωρείται απλή τεχνικής μορφής αντίδραση, επιβεβλημένη θα λέγαμε από χθες κιόλας.

Εν πάσει περιπτώσει…επανερχόμεθα στα της συνεδρίασης καθώς σταδιακά παίρνουν πόντους και μετοχές των FTSEM και FTSE SC-80. Αλλωστε η αναλογία ανοδικών-καθοδικών στο 3 προς 1 με 130-140 μετοχές στο…πράσινο δικαιολογεί μία τέτοια προσέγγιση.

Από την ευρύτερη ομάδα μετοχών οι λίγο ως πολύ γνωστές επανέρχονται σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι. Μετοχές της Centric (στο 1 ευρώ), InfoQuest (1,59 ευρώ), Imperio (0,83 ευρώ), Νηρέας (0,82 ευρώ), Ιντρακόμ (1,56 ευρώ), Σέλμαν (0,62 ευρώ) κ.α. κινούνταν ανοδικά πριν από λίγο με απόδοση μεγαλύτερη του 3% με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v