ΧΑ: "Έξυσε πάτο" ή... έχει παρακάτω;

Ο Γενικός Δείκτης έχει προσκρούσει στη ζώνη των 2.580-2.590 μονάδων τέσσερις φορές από τις 29/10. Μένει να φανεί αν θα αντέξει η στήριξη ή κερδίζεται χρόνος καθ' οδόν για χαμηλότερα. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Γάντι ταιριάζει το γνωμικό "ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο…" για να αποδοθούν τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ.

Σε μία συγκυρία, που ο Dow Jones "έγραψε" τρία ή τέσσερα νέα υψηλά έτους, βασικοί δείκτες αναπτυγμένων χρηματιστηρίων "δοκίμαζαν" ισχυρές αντιστάσεις, στο ΧΑ βασικοί δείκτες και μετοχές δοκιμάζονταν λόγω των εγγενών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας και εξ αφορμής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης τέσσερις φορές (από τις 29/10) "έξυσε πάτο" στην ζώνη των 2.580-2.590 μονάδων δημιουργώντας μία κατά αρχήν βάση στήριξης με την αγορά να δοκιμάζεται και στις 2.592,9 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κερδίζεται χρόνος, σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών αναλυτών, μεταθέτοντας για δεύτερο χρόνο το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 2.500-2.520 μονάδων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε…εάν θα τους βγει.

Από την άλλη παίκτες, την κρίση των οποίων εμπιστευόμαστε, βλέπουν ορισμένα "κοινά χαρακτηριστικά" στην κίνηση του ΧΑ με την περίοδο της προετοιμασίας της α.μ.κ της Εθνικής, οπότε οι βασικοί δείκτες είχαν υποαποδώσει και πάλι έναντι των ξένων αγορών. Τότε τα όσα ακολούθησαν τους δικαίωσαν, μένει να φανεί τώρα…

Για ορισμένους η α.μ.κ ήταν ο βασικός λόγος που προκάλεσε πιέσεις στις τράπεζες, τον Ftse20, την αγορά. Για τους περισσότερους ήταν η αφορμή (και όχι το αίτιο) για να διορθωθεί μία αγορά που έψαχνε την διόρθωση.

Εν μέρει η προσέγγιση αυτή μπορεί να θεωρηθεί βάσιμη εάν κρίνουμε για παράδειγμα από τις θέσεις, που έσπευσαν να λάβουν έγκαιρα οι "πωλητές" και οι δανειζόμενοι από την ΕΤΕΣΕΠ.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί λ.χ το ότι στις 12/11 το 15,7% των συνολικών συναλλαγών της Alpha Bank αφορούσε σε ανοιχτές πωλήσεις.

Όπως επίσης, ότι έφθασε στο 20,2% για τη μετοχή της Εθνικής, περίπου ισόποσο για την και 18,6% στη μετοχή του ΟΤΕ. Η Alpha Bank ήταν αναμφίβολα μία παράμετρος που επηρέασε την τάση. Δεδομένου, ότι ο βασικός μέτοχος (και πρόεδρος της) είχε αγοράσει στα χαμηλά του Μαρτίου σχεδόν 1,4 εκατ. μετοχές (ένα εκατομμύριο στα 4,27 ευρώ στις 11/3 και άλλες 335.000 στα 4,13 ευρώ μία μέρα αργότερα) και το διπλό placement της Δευτέρας έγινε σχεδόν 180% υψηλότερα αναδεικνύεται ένα… εργαλείο στα χέρια των πωλητών.

Όπως επίσης, η…αποβολή του ΟΤΕ από τον Πανευρωπαικό δείκτη MSCI, που προκάλεσε πιέσεις. Την ίδια στιγμή ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καλούνταν να καλύψουν μεγάλο μέρος της "έκτακτης εισφοράς" (βάσει των μεγεθών του ΄08) προοπτική που προφανώς και δεν άρεσε σε πολλούς ξένους διαχειριστές, οι οποίο έσπευσαν να ξεφορτωθούν δύο δεικτοβαρείς μετοχές.

Ωστόσο την ίδια περίοδο άρχισε να… ξεπροβάλλει η ΔΕΗ, στη μετοχή της οποίας υπολογίζεται πως θα τοποθετηθούν σημαντικά μεσοπρόθεσμα κεφάλαια. Περίπου στο ίδιο διάστημα φάνηκε, πως μετοχές εταιρειών επιβραβεύονται ανάλογα από την αγορά. Λόγου χάρη η υποχώρηση της Frigoglass μετά την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων, η αντίδραση της Μετκα, η διαφοροποίηση της Τράπεζας Κύπρου, η κινητικότητα στην Ασπίδα.

Αυτές και ακόμη ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικές μίας αγοράς (και ενός περιβάλλοντος) που θέλει ειδήσεις και ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις (ή ακόμη και φήμες) για να κινηθεί ανάλογα.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμεθα την επόμενη εβδομάδα.

Θεωρώντας απευκταία την προοπτική διόρθωσης της αγοράς χαμηλότερα των 2.500 μονάδων και ευκταίο το ενδεχόμενο διαμόρφωσης τάσης που θα μπορούσε να βάλει σε τροχιά και πάλι προς την ανθεκτική αντίσταση των 2.760-2.780 μονάδων.


-----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Αρνητικά αυτονοµηµένη η εγχώρια αγορά απώλεσε πλέον την συσχέτιση που την συνέδεε µε τις ξένες αγορές οι οποίες διατήρησαν την επαφή τους µε τα πρόσφατα υψηλά τους.

Η πίεση αποδίδεται αφενός στις ανάγκες ρευστότητας που αναζητούν θεσµικά και µεγάλα χαρτοφυλάκια για να συµµετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank αφετέρου στην
κατοχύρωση κερδών που παραδοσιακά πραγµατοποιείται λίγο πριν την έλευση του ?εκεµβρίου.

Οι τράπεζες αποτελούν τον αδύναµο κρίκο της αγοράς αφού το µεγαλύτερο µέρος της πίεσης εκδηλώνεται σε τραπεζικούς τίτλους µε αποτέλεσµα η ψυχολογία να παραµένει επιφυλακτική µπροστά στην συνολική εικόνα που εκφράζει ο Γενικός ?είκτης.

Γεγονός είναι πάντως ότι το όριο των 100 δις ευρώ σε συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς είναι µια πραγµατική αντίσταση που απαιτεί ειδήσεις προστιθέµενης αξίας. Από την στιγµή που η αγορά δεν έχει νέα που να δίνουν αίσθηση αύξησης πλούτου (κερδοφορία, συγχωνεύσεις, επιθετικές κινήσεις σε νέες αγορές) είναι επόµενο οι επενδυτές να προβληµατίζονται µε την συνεχή αύξηση των αποτιµήσεων.

Ο προβληµατισµός αυτός µεταφράζεται σε πωλήσεις καθώς το εγχώριο οικονοµικό περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό, το φορολογικό καθεστώς δεν είναι προβλέψιµο και η κερδοφορία των εταιριών φαίνεται να δέχεται επιδράσεις από έκτακτους παράγοντες που τείνουν να παγιοποιηθούν (έκτακτη εισφορά, προκαταβολές φόρων, φορολογία µερισµάτων).

Μέχρι στιγµής τα αποτελέσµατα κινούνται σε λίγο πολύ αναµενόµενους ρυθµούς χωρίς το στοιχείο της έκπληξης αλλά και χωρίς το στοιχείο της απογοήτευσης. Από τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα των 33 εταιριών που έχουν δηµοσιεύσει µεγέθη εννεαµήνου οι κυριότερες επισηµάνσεις έχουν να κάνουν µε ποιοτικές βελτιώσεις όπως η αύξηση της λειτουργικής ρευστότητας και των περιθωρίων κέρδους στις επιµέρους κατηγορίες, καθώς η επίδραση των
αναδιαρθρώσεων έχει αρχίσει να φαίνεται περισσότερο στο κόστος όσο ολοκληρώνεται η χρήση.

Με βάση τα όσα καταγράφονται το τρίτο τρίµηνο αναµένεται να συνεισφέρει 1,5 δις ευρώ στα καθαρά κέρδη διαµορφώνοντας την συνολική κερδοφορία του εννεαµήνου στα 4,5 δις ευρώ.

Στα θετικά επίσης στοιχεία παραµένει η διατήρηση της αισιοδοξίας των διοικήσεων για τα επόµενα τρίµηνα και η αίσθηση αντοχής των ισολογισµών σε ένα πολύ δυσµενές
οικονοµικό κλίµα.

Την επόµενη εβδοµάδα συνεχίζεται η ροή νέων από το µέτωπο των ισολογισµών µε τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν την Jumbo (16/11) την Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια το απόγευµα της Πέµπτης (19/11)".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.701,42 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 4,17%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 44,9%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 5,28%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,78% χαμηλότερα.

Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα, οι κλάδοι των Προσωπικών & Οικιακών Προιόντων (+1,41%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (+1,10%) και της Υγείας (+1,02%).

Στον αντίποδα τις σημαντικότερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης κατά 10,49%, των Τραπεζών (-6,84%) και των Πρώτων Υλών (-4,15%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: Λυμπέρης (ΚΟ) ( 20,34%), Χατζηκρανιώτη (14,63%), Ιπποτούρ (13,51%), PC Systems(11.54%), Kεραμεία Αλλατίνη (10%), Μπενρουμπή (9,6%), Compucon (8,33%), Olympic Catering (8,28%), Ευρωσύμβουλοι (8,19%) και Jumbo(6.9%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ξυλεμπορία (-14,93%), Τεχνικές Εκδόσεις(-14%), Iντεάλ (-12,79%), Centric (-12,50%), Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (-12,5%), Audiovisual (-12,5%), Σφακιανάκης (-11,89%), Alpha Bank (-1131%), ΔΟΛ (-10,77%), Altec(-10%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v