Οι τράπεζες στέλνουν τον FT 20 κάτω των 1.350

Κάτω και από τις 1.350 μονάδες ο 20άρης, με την Εθνική (-4,4%), την Alpha (-2,4%) και την Πειραιώς (-5,1%) να λειτουργούν ως «βαρίδι». Σε ΕΤΕ και Alpha το ήμισυ σχεδόν του τζίρου. Κέρδη για ΕΛΠΕ, 3Ε.

Επιβαρύνεται δραματικά η τάση για βασικούς δείκτες και μετοχές, καθώς Γενικός Δείκτης και FTSE 20 χάνουν μέχρι 2,6%.

Με βαρίδι τις τράπεζες, ο 20άρης χάνει προ πολλού και τις 1.350 μονάδες, καθώς διαμορφώνεται στις 1.338, ενώ όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, η πίεση τον οδηγεί περί τις 30 μονάδες υψηλότερα από τις 2.500.

Αυτά με συναλλαγές περίπου 160 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο, με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου να αφορά σε τράπεζες, κυρίως όμως σε Εθνική, Alpha Bank.

Κατά 4,45% υποχωρεί η Εθνική Τράπεζα στα 23,18 ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,4% στα 10,56 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, φαίνεται πως σχεδόν το μισό του τζίρου πραγματοποιείται σε μόλις δυο τίτλους, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank (μετοχές και δικαιώματα).

Αυτό έχει ως συνέπεια να παρασύρεται χαμηλότερα το σύνολο του κλάδου, με την Τράπεζα Πειραιώς να διορθώνει μέχρι και 5,1%, καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις, ρευστοποίηση θέσεων κυρίως από την πλευρά των ξένων.

Προφανώς πρόκειται για θέσεις που κατοχυρώνονται προκειμένου να καλυφθεί μέρος της ΑΜΚ της Alpha Bank, κυρίως όμως σε «ξεφόρτωμα» που θα πρέπει να αποδοθεί στην επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος, σε βάρος της εθνικής οικονομίας μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v