Πλώρη για χατ τρικ βάζει το ΧΑ

Για το 3 στα 3 ξεκινά σήμερα το ΧΑ, με την Εθνική στη θέση του οδηγού και την Ευρώπη να αναμένει την ΕΚΤ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις μόχλευσης σε όλο και περισσότερες εισηγμένες του μεσαίου χώρου.

Όχι μόνο ΔΕΝ χάθηκαν εχθές τα κέρδη της πρώτης συνεδρίασης Δεκεμβρίου αλλά με την αρωγή δυνάμεων, όπως λ.χ. ο ΟΠΑΠ η αγορά έκλεισε και στο συν. Από τις ενθαρρυντικότερες ενδείξεις, που θα χρειάζονταν ένας βραχυπρόθεσμος παίκτης για να παραμείνει "εντός παιδιάς".

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.433 (με υψηλό τις 2.442,8 μονάδες) και ο Ftse20 στις 1.283 (υψηλό στις 1.290 μονάδες) με καλά πλασαρίσματα από Εθνική στα 22,15, τον ΟΠΑΠ στα 16,98, το Ταχυδρομικό στα 4,68 ευρώ και τη μετοχή της Αγροτικής που υποχώρησε έως τα 1,82 να κλείνει τελικά στα ίδια και τα 1,87 ευρώ.

Εμφανής η συσσώρευση δυνάμεων, μετά το τελευταίο μάζεμα από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με το… βλέμμα στις ξένες αγορές. Εάν οι ξένοι κινηθούν ανοδικά και φανεί πως το όλο και πιο αδύναμο δολάριο "τρέφει" την άνοδο του Dow Jones προς τις 11.000 μονάδες το ΧΑ θα ακολουθήσει.

Ηδη στην Φραγκφούρτη ο DAX "φλερτάρει" με τις 6.000 μονάδες, με τα Συμβόλαια του δείκτη να παραπέμπουν πριν από λίγο σε ανοδικό άνοιγμα από τις 5.844 μονάδες. Εάν, λέμε εάν οι ξένοι πάνε για δώρο… Χριστουγέννων θα ακολουθήσουμε και εμείς.

Με πλεονέκτημα την υποαπόδοση των βασικών δεικτών έναντι των ξένων τον Νοέμβριο. Αιχμή προφανώς οι τράπεζες, όπου οι νέες δυνάμεις της Εθνικής δείχνουν αποφασισμένες να αναλάβουν δράση.

Ηδη οι αγοραστές από τιμές χαμηλότερα των 19,6 ευρώ, προ 3-4 ημερών μετρούν ήδη απόδοση 14-15%, όχι άσχημα δηλαδή, είχαν προηγηθεί σε Alpha Bank και Eurobank, που εχθές δικαιολογημένα έκαναν μία στάση. Από κοντά και το δίδυμο ΑΤΕ- Ταχυδρομικό, στο οποίο όπως όλα δείχνουν προορίζεται αναβαθμισμένος ρόλος.

Αναμένουμε κατά συνέπεια το ό π ο ι ο σήμα των ξένων αγορών, με την ΕΚΤ να προεξοφλείται πως το μεσημέρι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, ενώ στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν στη συνέχεια. Από την ροή των ειδήσεων θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση με τον Γενικό να ξεκινά από τις 2.433 και μέχρι τις 2.520 μονάδες να έχει τα χαρακτηριστικά μίας καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής αντίδραση.

Η αγορά μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που θα διαφαίνεται η ανοδική διάσπαση των 2.580 μονάδων με αύξηση συναλλαγών κάτι που θα έβαζε σε τελείως διαφορετικό κανάλι-κυματισμό τον Γενικό Δείκτη. Στα υπόψη αυτή η τεχνική λεπτομέρεια, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Αναφερόμαστε σε ξεκάθαρη και πειστική (από πλευράς συναλλαγών) ανοδική διάσπαση των 2.580 μονάδων.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο το ξανα συζητάμε. Μέχρι τότε όμως ποντάρουμε στην συνέχιση αυτής της βραχυπρόθεσμης τεχνικής κίνησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον 20άρη υψηλότερα των 1.320 μονάδων σήμερα-αύριο. Σε αυτή την περίπτωση χρήζει αναφοράς η σημαντικότατη εξέλιξη της έγκρισης μεταφοράς του πρώτου φορτίου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από το νέο κοινό σχήμα Motor Oil- Μυτιιληναίου.

Στα 10,80 η ΜΟΗ και στα 5,72 ευρώ ο Μυτιληναίος. Η επισημοποίηση της εξαγοράς του 72,09% της Σέλμαν από την Alfa Woods, με τη μετοχή στα 0,67 ευρώ με αντίδραση 19,8% εχθές δηλαδή την ημέρα ανακοίνωσης των τελικών αποφάσεων.

Η κίνηση της MIG-VEOLIA βάζει τον όμιλο στο παιχνίδι της πράσινης ενέργειας, ενώ μόνο απαρατήρητα δεν θα πρέπει να περάσουν τα διπλάσια κέρδη της Αττικής Οδού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v