ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση-αρνητικές ενδείξεις

Συνεδρίαση για πολύ γερά νεύρα η σημερινή, που ξεκινά με αρνητικές ενδείξεις. Και την πλειονότητα των παικτών να προετοιμάζεται για χαμηλότερα επίπεδα. Κλειδί η Εθνική, που χθες έμοιαζε φτερό στον άνεμο...

Οχι… χατ τρικ, (που αναφέραμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο) αλλά… πατατράκ επιφύλαξε η συνεδρίαση, με την Goldman Sachs να βάζει σαφώς το… χεράκι της.

Προφανώς και το παιχνίδι χοντραίνει στις αγορές ελληνικών ομολόγων-μετοχών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Στέφανος Κοτζαμάνης και Χρ. Κίτσιος με παράπλευρες συνέπειες και πλευράς του οικονομικού επιτελείου.

Το χθεσινό "άδειασμα" είχε εμφανώς "χορηγό" την G.S (όπως αναφέρει στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος) ωστόσο εκτίμηση μας είναι πως το παιχνίδι σε ομόλογα-μετοχές έχει αρχίσει να χοντραίνει εδώ και εβδομάδες. Απλά η G.S και λόγω της ισχυρής θέσης, που έχει κτίσει την ελληνική αγορά αποτελεί έναν επαρκή λόγο για ακόμη μία αναταραχή στην ευαίσθητη ελληνική αγορά.

Το ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μία από τις εντονότερες σε μεταβλητότητα (για βασικούς δείκτες, μετοχές), το ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.520 μονάδες εκφυλίστηκε στις 2.480, όπως και για τον Ftse20 στις 1.312 μονάδες προβλημάτισε πολλούς βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Όπως και η τελική διαμόρφωση του 20άρη στις 1236,3 μονάδες (χαμηλό ημέρας ) δηλαδή κάτω από το όριο στήριξης των 1.240 μονάδων. Σχεδόν τέσσερις μονάδες δεν είναι μεγάλη απόκλιση, ωστόσο η αγορά κινείται ταχύτατα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε για άλλες δύο συνεδριάσεις.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το, ότι η αγορά χθες-για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- "κορόιδεψε" τους βραχυπρόθεσμους (την Τετάρτη με το… φτιασίδωμα στην διαδικασία της δημοπρασίας και χθες με την υποχώρηση του Ftse20 κάτω από τις 1.240 μονάδες). Στοιχεία, που μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον χρονισμό μας, καθώς χθες-σήμερα περιμέναμε να αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Και το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός τελευταίου ανοδικού γύρου, πριν τις εορτές και προτού ξεκινήσει το καθοδικό μέτρημα.

Πρακτικά ξαναπαίρνουμε μολύβι και χαρτί, καθώς σχεδόν όλα κρίνονται σε διάστημα 2-4 συνεδριάσεων και στις ξένες αγορές και προφανώς στο ΧΑ. Στην Wall οι βασικοί δείκτες διόρθωσαν μέχρι 0,8% στις 10.366 ο DJIA και ο S&P500 χαμηλότερα των 1.100 μονάδων. Το παιχνίδι δείχνει να χάνεται, αλλά εκτίμηση μας παραμένει πως οι αγορές σε αυτά τα επίπεδα τιμών και με αυτή την συγκυρία δεν μας δίνουν… έτοιμο φαγητό στο πιάτο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη "αυτό, που κάνει ο δείκτης από το σημερινό υψηλό είναι διόρθωση της διαδρομής 1122-1312 και θα ακολουθήσει άλλη μια ανοδική σειρά ή μήπως τέλειωσε ό,τι είχε να κάνει σαν βήτα του κύματος από το 1473 στο 1122. Και πάει για χαμηλότερα του 1122". Προσώρας το 1271 είναι για την ώρα το break-up.

Στο 1215 στήριξη η οποία αν χαθεί δίνει ακόμα 40 μονάδες χαμηλότερα. Για αυτό εκτιμούμε, πως το όλο και δυσκολότερο παιχνίδι μπορεί να κρύβει μεγάλες ευκαιρίες αλλά εξίσου "βαθιές παγίδες". Θέλουμε να πιστεύουμε, πως το "καθοδικό μέτρημα" δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και, ότι οι αγορές χρωστούν μία τελευταία ευκαιρία.

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία το ενδεχόμενο αντίδρασης π ρ ο ς τις 2.520 μονάδες παραμένει πάντα μύχιος στόχος μας, αν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετρούν υπεραξίες.

Συγκεκριμένα, όσοι τοποθετήθηκαν στα χαμηλά Νοεμβρίου (26-28/11) αποκομίζουν μέχρι και χθες απόδοση 8,25% από τα χαμηλά της Εθνικής και την ζώνη των 19,4-19,6 ευρώ, σχεδόν 10,3% από τα τελευταία χαμηλά της Alpha Bank, περίπου 15% από τα χαμηλά της Eurobank. Κάτι ανάλογο ισχύει για αρκετές μετοχές του Ftse20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου μετά τις 18-20/11 μπήκαν πολλά χρήματα στην αγορά.

Μένει να φανεί η τακτική αυτών των παικτών, σε μία περίοδο όπου η πλειονότητα των βασικών δεικτών στα ξένα χρηματιστήρια ολοκληρώνει ή βαίνει προς "σχηματισμούς κορυφής" με τις αγορές αντιμέτωπες με ισχυρότατες αντιστάσεις (από Wall, μέχρι Φραγκφούρτη και Μαδρίτη κ.α.).

Μένει να φανεί εάν και πόσο μπορεί να μετρήσουν επιμέρους μεν σημαντικά όμως στοιχεία για μετοχές-σηματωρούς του Συστήματος. Ενδεικτική θεωρούμε την Εθνική, που εχθές είχε διακύμανση σχεδόν 10% με διάγραμμα να… κρεμάει στο κλείσιμο. Εάν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την Fitch (μετά από 19 χρόνια!) επηρεάσει μέσω Finansbank την Εθνική θα λέγαμε, πως οι αγορές, το ΧΑ κρατούν αρκετά αντανακλαστικά ακόμη και σε αυτή την φάση υψηλότατης μεταβλητότητας.

Ας κρατήσουμε την περίπτωση της Εθνικής, ας συνεκτιμήσουμε το ενδεχόμενο να… κοροιδεύουν οι αγορές και ας ετοιμαστούμε για ακόμη μία δύσκολη μάχη. Το παιχνίδι δείχνει να χάνεται, αυτό εκτιμά η πλειονότητα των ενεργών βραχυπρόθεσμων παικτών. Αυτό δείχνουν να προεξοφλούν οι παίκτες στην αγορά Παραγώγων.

Για να δούμε είναι έτσι… γιατί αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις τους το "καθοδικό μέτρημα" ενδέχεται να ξεκινήσει πριν τις εορτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v