Νέα ισχυρή τραπεζική πτώση στο ΧΑ

Δοκιμάζονται εκ νέου οι 2.300 για το ΓΔ και οι 1.180 για το FΤ 20. Κρεμάει επικίνδυνα η ΕΤΕ εάν χάσει τα 19,9-20 ευρώ, ενώ οι εκροές ρευστότητας παραμένουν σαφώς περισσότερες από τις εισροές.

΄΄Κρεμάει΄΄ ο FΤ 20 υποχωρώντας χαμηλότερα των 1.205-1.200 μονάδων με συνέπεια την ένταση των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ακόμη ένας έντονος γύρος, πτωτικός αυτή τη φορά, με το ΧΑ να κινείται με ταχύτερο ρυθμό σχεδόν στο όριο του Τ συν 3. Μέχρι 3,6% χαμηλότερα οι τράπεζες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διορθώνει στα 20,2-20,3 ευρώ, η Eurobank στα 8,98, η Αlpha Bank στα 9 ευρώ και τους υπόλοιπους να παρασύρονται χαμηλότερα με απώλειες που φτάνουν το 3-4%.

Οι συναλλαγές στα 50 εκατ. ευρώ, πριν από λίγη ώρα, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης στις 1 και 2 Δεκεμβρίου ΄΄επιστρέφοντας΄΄ στις περιοχές της αμέσως προηγούμενης διόρθωσης.

Το πρόβλημα με την αγορά είναι πως οι κινήσεις (σχεδόν με τη μορφή ζικ-ζακ) έχουν γίνει σύντομες, ταχείς και υψηλής μεταβλητότητας με χαρακτηριστικότερη τη χθεσινή συνεδρίαση. Κάτι που δημιουργεί μεν ευκαιρίες στις εκάστοτε αντιδράσεις ευκολότερα όμως δημιουργεί εγκλωβισμούς.

Μένει να φανεί η ροή εκροών-εισροών στην διάρκεια της διόρθωσης του Γενικού Δείκτη προς τις 2.300 και του FΤ 20 στις 1.180 μονάδες που θεωρούνται οι πρώτες περιοχές επιβεβαίωσης (ή όχι ) της τάσης.

Πριν από λίγο η πλειονότητα των μετοχών εταιρειών του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ακολουθούσε έντονα διορθωτική πορεία με την απορρόφηση της προσφοράς να επιχειρείται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Αυτό, όπως εξηγούσαν άνθρωποι της αγοράς, οφείλεται στο ότι για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις οι εκροές από συγκεκριμένες μετοχές ήταν περισσότερες από τις εισροές. Στοιχείο που παραπέμπει σε έξοδο τουλάχιστον ενός ή δύο ισχυρών θεματοφυλάκων.

Θα είχε ενδιαφέρον στη συνέχεια της συνεδρίασης να φανεί εάν αυτή η ροή θα μεταβάλλονταν έστω ελαφρώς προς την πλευρά των εισροών. Να είχαμε μία ένδειξη δηλαδή για την πιθανή έκταση της διόρθωσης.

Συντριπτική η σχέση ανοδικών-καθοδικών υπέρ των δεύτερων-με το ΧΑ να διατηρεί την αγελαία συμπεριφορά του- και περισσότερες από 80 μετοχές να υποχωρούν. Το αποθαρρυντικό είναι πως ειδικά σήμερα, που διορθώνουν περισσότερο οι τράπεζες, μετοχές όπως της ΔΕΗ δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά.

Η μετοχή της Επιχείρησης φτάνει να υποχωρεί μέχρι και 4,4% χαμηλότερα στα 12,59 ευρώ, με μάλλον αυξημένες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v