Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιο σιγά και από… ρελαντί

Σε…λήθαργο το ΧΑ, με τις συναλλαγές από «κάλαντα» να αναδεικνύουν τη ρηχότητα και την πραγματική «γυμνή» εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου. H μεταβολή της Εθνικής ρυθμίζει την διακύμανση του Γενικού Δείκτη.

Συνεχίζεται ο…λήθαργος στο ΧΑ τη στιγμή που σε αρκετά ξένα χρηματιστήρια καταγράφονται νέες υψηλές τιμές ή ακόμη συντηρούνται τοπικές "κορυφές" για βασικούς δείκτες.

Ο ελάχιστος, μέχρι τώρα, τζίρος που και αυτός περιορίζεται σε 8 το πολύ 10 μετοχές στο σύνολο τους από τον FTSE 20 δεν μπορεί παρά στο ελάχιστο να… αντικατοπτρίζει την ευρύτερη εικόνα του ταμπλώ.

Ο Γενικός Δείκτης μετά από μία αρχική αντίδραση έως τις 2.215 μονάδες υποχώρησε στη συνέχεια προς τις 2.194 για να σταθεροποιηθεί γύρω στις 11.00 πέριξ των 2.200 μονάδων. Είναι ενδεικτικό, πως ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ στα πρώτα 20 της συνεδρίασης ενώ μετά βίας έφτανε τα 6 εκατ. ευρώ πριν από λίγο.

Εικόνα…λήθαργου ή μήπως…εγκατάλειψης ενός ρηχότατου χρηματιστηρίου των ελάχιστων επιλογών και των μετρημένων κλάδων με επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αφορμής δοθείσης θα θέλαμε να σταθούμε λίγο σε αυτήν ακριβώς την απραξία των αρμόδιων να συμβάλλουν- στο μέτρο του εφικτού πάντα- στην εμβάθυνση της αγοράς, στον εμπλουτισμό του ελληνικού χρηματιστηρίου, της αντιπροσωπευτικότερης καταγραφής οικονομικών και παραγωγικών τάσεων. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και κρίνοντας από το αποτέλεσμα θα λέγαμε πως και χρόνος χάθηκε και ευκαιρίες ξοδεύτηκαν.

Η διακύμανση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τα 18,5 ευρώ στα 18,04 ευρώ ήταν αυτή που σε μέγιστο βαθμό επηρέασε την πορεία του FTSE 20, που μέχρι τώρα κυμαίνεται στο εύρος των 1.127-1.140 μονάδων με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να συνεχίζει την βραχυπρόθεσμα ανοδική αντίδραση της.

Θα επιμείνουμε σε παλιότερη εκτίμηση μας, πως η… προσδοκία για τις διοικητικές αλλαγές στην ηγεσία του Οργανισμού μπορούν να συντηρήσουν τη μόχλευση. Στην περίπτωση μάλιστα, που η εκλογή του προσώπου θα προοιωνίζεται επιχειρηματικές (και όχι μόνο) εξελίξεις η τάση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεσοπρόθεσμη.

Όμως προσώρας παρακολουθούμε την καθαρά τεχνική βραχυπρόθεσμη αντίδραση της μετοχής που διαμορφώνεται πλέον στα 15,62 ευρώ παραμένοντας ακόμη σε πτωτικό κανάλι. Στα 13,5 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της ΔΕΗ (ακόμη ένα στοίχημα ορισμένων για το 2010), ενώ και η Τιτάν επιμένει υψηλότερα των 20 ευρώ.

Συσσώρευσης συνέχεια για Αγροτική ΤράπεζαΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επίπεδα πάνω από τα 1,9 και 4,3-4,4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ συγκριτικά υψηλός τζίρος παρατηρείται και στη μετοχή των Μηχανικής, Ευρωσυμβούλων, Δρομέα, Νηρέα, Γενικής κ.α. Τουλάχιστον από αυτή την πλευρά σήμερα σημειώνονται-πάντα συγκριτικά- περισσότερα «χτυπήματα» σε αρκετές μετοχές από τη μεσαία και τη χαμηλότερη αποτίμηση. Στα 0,78 ευρώ η μετοχή της Γενικής, στα 0,91 ευρώ της Centric, στα 0,59 του Νηρέα.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνονταν στο 1 προς 2 (σε αντίθεση με χθες, που περίπου τέτοια ώρα ήταν στο 4 προς 1) με 30 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Με τον Γενικό Δείκτη οριακά πάνω από τις 2.200 μονάδες και τις συναλλαγές με το ζόρι να ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (στις 11:05) η συνέχεια αναμένεται εξ΄ ίσου διαδικαστική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v