Προσπάθειες να κρατηθούν οι 2000 από ΕΤΕ - ΟΠΑΠ

Μάχη…κάτω και…πάνω από τις 2.000 μονάδες. Προσπάθεια να γυρίσουν κάπως οι τράπεζες, βοήθειες και από ΟΠΑΠ. Σχετικά πιο ισορροπημένο το ΧΑ σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Κέρδη για ΕΤΕ (1,3%), ΟΠΑΠ (0,6%).

Με ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα φαίνεται, πως θα δοθεί σήμερα η μάχη. Από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως αυτές οι δύο ΄΄δυνάμεις΄΄ μπήκαν μπροστά και με εντολές αγοράς έως και 1,4% επιχειρήθηκε να ανασυρθούν οι βασικοί δείκτες.

Για να δούμε, καθώς μετά τα πρώτα 30-35΄…προσέτρεξαν Eurobank, Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς διορθώνοντας εν μέρει την αρχικά μεγαλύτερη υποχώρηση των τραπεζών και του FΤ 20.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της λογικής προεξόφλησης μίας άμεσης περαιτέρω διόρθωσης των δεικτών. Τουλάχιστον προς την κατεύθυνση που ΄΄έδειχναν΄΄ τα 23 χιλιάδες και πλέον Συμβόλαια, που ήταν ανοιχτά εχθές στο ΧΠΑ ποντάροντας στο σενάριο της άμεσης διόρθωσης.

Ο Γενικός Δείκτης έγραψε αρχικά χαμηλό στις 1.986 για να αντιδράσει στη συνέχεια υψηλότερα των 2.000 και πάλι πιάνοντας τις 2.018 μονάδες. Ενδιαφέρουσα κίνηση μεταβλητότητας 1,52% και με την αξία των συναλλαγών στα 34 εκατ. ευρώ (στις 11.05).

Από αυτά σχεδόν 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπου σημειωτέον εχθές πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος (από τη συνεδρίαση της 9/12 και μετά….) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Χοντρό άδειασμα τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της Εθνικής και σε λοιπά τραπεζικά χαρτιά, σύμφωνοι. Αλλά και χοντρή απορρόφηση της προσφοράς, που μανιωδώς βγαίνει στον κλάδο εδώ και δύο εβδομάδες. Η μετοχή της Eurobank στα 6,42 ευρώ με τον δεύτερο από πλευράς συναλλαγών τζίρο, η Alpha Bank στα 6,83 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 6,32 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου στα 4,45 ευρώ.

Από πλευράς μη-τραπεζικού 20άρη ο ΟΠΑΠ βγαίνει και σήμερα μπροστά στα 15,38 ευρώ, ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ υποχωρούν με τη μετοχή του Οργανισμού να διορθώνει περισσότερο προς τα 10,20 ευρώ.

Ελλάκτωρ, Intralot, ATE, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ακόμη μερικές από αυτή την κατηγορία επιχειρείται να κινηθούν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα με επιτυχές μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα η συνεδρίαση έχει πολύ δρόμο και το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, μετά μάλιστα το χθεσινό ΄΄τραπεζικό άδειασμα΄΄ της Wall στα σχέδια του Μπ. Ομπάμα αλλά…το ΧΑ έχει υποτιμηθεί, απαξιωθεί τόσο πολύ τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες-περίοδο που τα ξένα χρηματιστήρια παρέμεναν κοντά στα υψηλά τους- που δεν έχει να φοβηθεί πολλά περισσότερα.

Τουλάχιστον σε αυτή την φάση των αγορών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v