Αναζητείται ...διαφυγή στη Σοφοκλέους

Από την…τύχη του κοινοπρακτικού δανείου, τον ασφυκτικό κλοιό που βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά πλέον και από την αναμέτρηση Μπ. Ομπάμα- αμερικανών τραπεζιτών εξαρτάται η συνέχεια και στο ΧΑ.

Η αίσθηση, πως…κερδίζει χρόνο η Σοφοκλέους ήταν διάχυτη μεταξύ επενδυτών και παραγόντων της αγοράς, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Ηρθε βέβαια η νέα σημαντική τραπεζική υποχώρηση στην Wall με τους κύριους δείκτες να υποχωρούν χαμηλότερα ή εγγύτατα μεσοπρόθεσμων στηρίξεων για να επανέλθει ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητα.

Ατυχώς αυτή τη φορά είναι και τα ξένα χρηματιστήρια, που γίνονται…αντίπαλοι του ΧΑ, των όποιων προσπαθειών εν πάσει περιπτώσει για να κερδηθεί χρόνος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.033 μονάδες, τον FT20 στις 1.030 μονάδες και εμφανή την προσπάθεια να αντιδράσουν οι τράπεζες η βραχυπρόθεσμη τάση θα σχετίζονταν με την πορεία της διαδικασίας κάλυψης του κοινοπρακτικού δανείου.

Από τη στιγμή, που οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο διαφαινόμενη προσφορά με υψηλό επιτόκιο 3,5% και προμήθεια 1% η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί προσωρινά. Τουλάχιστον στο τμήμα της αγοράς, που σχετίζεται περισσότερο με τις τράπεζες, που μετά την αντίδραση της Παρασκευής "σκαρφάλωσαν" κατά 2,5% προς τις 2.333 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 16,60 ευρώ ( 4,5%) της Eurobank στα 6,44 ευρώ (μετά από ένα εξουθενωτικό αρνητικό σερί πέντε συνεδριάσεων) της Alpha Bank στα 6,95 ευρώ.

Από τις μετοχές του 20άρη ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση μας παρουσιάζει η αντίδραση του ΟΠΑΠ, καθώς με δύο συνεχόμενα θετικά "πλασαρίσματα" έφτασε τα 15,70 ευρώ. Η μετοχή του Οργανισμού αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, μετά και το θέμα για "στημένο παιχνίδι της Intralot στον ΟΠΑΠ" που αναδεικνύει η "Ημερησία".

Περίπτωση που όπως και αυτή του "γαλάζιου" προεδρείου του ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτικές των έντονων επιχειρηματικών-οικονομικών διεργασιών που διεξάγονται στο παρασκήνιο της οικονομίας (και όχι μόνο) σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο.

Από αυτές τις απόψεις η αντίδραση της Παρασκευής θα μπορούσε να έχει τύχη μόνο στην περίπτωση, που στον "πόλεμο" του αμερικανικού "βαθέος κράτους" με τον Μπ. Ομπάμα γίνονταν άμεσα μία ανακωχή μεταξύ των εμπλεκόμενων. Ειδάλλως στα όσα μύρια ταλαιπωρούν εδώ και καιρό το ΧΑ θα έρθει να προστεθεί και το "γύρισμα" της Wall, των ξένων αγορών.

Μία τάση, που από το βράδυ της 22/1 αρχίζει να παίρνει επικίνδυνη κλίση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v