Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ...ελπίς για τη Σοφοκλέους

Σε περαιτέρω διόρθωση δεικτών και μετοχών φαίνεται να ποντάρει η πλειονότητα των "παικτών" στη Σοφοκλέους και στα παράγωγα, αν και εκφράζονται κάποιες ελπίδες μια τεχνικής αντίδρασης. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Σε μία τεχνική αντίδραση, που θα μπορούσε να αποφέρει η έκταση και η ένταση της τελευταίας διόρθωσης ποντάρουν οι λιγοστοί αισιόδοξοι, που έμειναν στο ΧΑ μετά την κατάρρευση της Παρασκευής.

Η πλειονότητα των παικτών παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική για τη συνέχεια, συνεχίζει να προσβλέπει σε περαιτέρω διόρθωση των βασικών δεικτών και για αυτό ενισχύει τις θέσεις πώλησης στην αγορά Παραγώγων και τον δανεισμό τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιρειών του FTSE 20.

Λιγοστοί τεχνικοί αναλυτές, εκτιμούν πως μετά την έντονη διόρθωση στο διήμερο 4-5/2 η αγορά θα αντιδράσει από τα επίπεδα των 1.820-1.840 ο Γενικός Δείκτης και από την περιοχή των 910 μονάδων ο FTSE 20.

Εκτιμούν, πως πρόκειται για μία από τις τελευταίες ισχυρές ζώνες τιμών (που παραπέμπει στην κίνηση του ΧΑ από τα χαμηλά του Μαρτίου ΄09) και πως στα επίπεδα αυτά θα δοθεί μία τελευταία μάχη αγοραστών-πωλητών. Εκτίμηση, που ενισχύεται και από τις θέσεις πώλησης που ανοίγονται στα Παράγωγα για τη μετοχή της Εθνικής και προβλέπει το ενδεχόμενο αντίδρασης από τα 13,5-13,8 ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση η μετοχή της Εθνικής θα πιεστεί χαμηλότερα, οι πωλήσεις θα γίνουν επιθετικότερες και η τιμή θα πιεστεί άμεσα προς τα χαμηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή τα 12,7 ευρώ. Πρόκειται για πολύ πιθανό σενάριο, που ασπάζονται στην πλειονότητα τους οι παίκτες.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις τους διίστανται καθώς αρκετοί θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μίας ενδιάμεσης ανοδικής αντίδρασης. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση της μεταβλητότητας (ξεπερνά πλέον σταθερά το3-3,5% τις τελευταίες συνεδριάσεις για τον FTSE 20) η κατακόρυφη αύξηση θέσεων αντιστάθμισης και η έκταση της διόρθωσης, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής αφήνουν ανοιχτή μία…χαραμάδα για αντίδραση της αγοράς.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στον δανεισμό μετοχών και την κίνηση στο ΧΠΑ.

Τα στοιχεία της 4/2 δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Ο υψηλότερος δανεισμός τίτλων σημειώνονταν στη μετοχή της Εθνικής με 12,358 εκατ. τεμάχια, καθώς οι παίκτες ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση της τιμής. Στα 11,973 εκατομμύρια μετοχές έφτανε ο δανεισμός τίτλων της Eurobank, στα 10,152 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank, περί τα 9 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και 3,645 στη μετοχή του Marfin Invstment Group. Χαμηλότερος δανεισμός σημειώνονταν για Αγροτική Τράπεζα , Marfin Popular Bank, Coca Cola Hellenic,

Στο ΧΠΑ επιτάχυνση της διόρθωσης έως τις 910 μονάδες εκτιμούν οι παίκτες της αγοράς Παραγώγων, που στις 5/2 ενίσχυσαν εκ νέου τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα στον FTSE 20 είχαν "ανοιχτεί" συνολικά 27.315 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) που ποντάρουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυξημένα και τα ΣΜΕ επί μετοχών, καθώς στην Εθνική παράμεναν ανοιχτές 10.440 θέσεις, στον ΟΠΑΠ 3.199, στην Eurobank 4.198, στην Alpha Bank άλλες 9.446, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ανοιχτών ΣΜΕ σημειώνεται για τη μετοχή του ΟΤΕ με 21.708. Κάτι, που παραπέμπει στην προσδοκία των παικτών για νέα υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ χαμηλότερα και των 9 ευρώ.

Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι παίκτες εκτιμούν, πως η πίεση στις τράπεζες (βαρίδι του ΧΑ από την αρχή του έτους) θα συνεχιστεί όσο παραμένουν υψηλά τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων και πληθαίνουν οι αμφιβολίες ξένων και ελλήνων για την σοβαρότητα της κατάστασης των χαρτοφυλακίων τους.

Από τεχνικής πλευράς ο τραπεζικός δείκτης εμφανώς έχει περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης ικανής να παρασύρει σε επόμενη φάση τον FTSE 20 μέχρι και 20-25% χαμηλότερα, δηλαδή έως τις 710 μονάδες που είναι και τα χαμηλά του Μαρτίου ΄09.

Πρακτικά εάν κάποιος παίκτης-με…κρύο αίμα- παρατηρούσε πιο ψύχραιμα την πορεία του ΧΑ θα σημείωνε τους τελευταίους ενδιαφέροντες"κυματισμού". Από την κορυφή της 15/10/09 και τις 1.578 μονάδες ακολούθησε διόρθωση του FTSE 20 έως τις 9/12/09 και τις 1.058 μονάδες. Στη συνέχεια υπήρξε αντίδραση προς τις 1.229 μονάδες (11/1) απ΄ όπου σηματοδοτήθηκε η επόμενη διόρθωση, που υπό προυποθέσεις μπορεί να εκτονωθεί στην ζώνη των 910 μονάδων.

Ειδάλλως η συνέχεια προοιωνίζεται δυσοίωνη με ανοιχτή πλέον την προοπτική "επιβεβαίωσης" των χαμηλών του περυσινού Μαρτίου.


---Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας δεν στάθηκε ικανή να βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς. Το κλίμα παρέμεινε αρνητικό και σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο φετινό χαμηλό διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους σε διψήφιο ποσοστό.

Η αγορά είναι τελείως απονευρωμένη από εταιρικά νέα, αναλύσεις ή από τις χαμηλές αποτιμήσεις αφού οι εντυπώσεις που δημιουργούνται για την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εστίασης σε ειδήσεις επιχειρηματικού περιεχομένου.

Γεγονός είναι ότι η διάρκεια της κρίσης έχει αρχίσει πλέον να περνάει στους ισολογισμούς και ειδικά στον τραπεζικό τομέα όπου το ρολόι του α’ τριμήνου κυλάει αντίστροφα αυξάνοντας το κόστος των κεφαλαίων στους ισολογισμούς.

Μοιραία ο τραπεζικός κλάδος δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης και καθώς τα περιθώρια μετακύλισης του κόστους στην κατανάλωση περιορίζονται οι τράπεζες θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους των καταθέσεων, την αναδιάρθρωση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, την ανακατανομή των πόρων σε κεφάλαια και προσωπικό εξετάζοντας ακόμα και σενάρια συνενώσεων σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών.

Η κατάσταση αυτή εκφράζεται πίσω από κύμα πωλήσεων που εκδηλώνεται στην αγορά και το οποίο αρχίζει να αποκτά συστημικά χαρακτηριστικά πίεσης.

Τεχνικά ο Γενικός δείκτης προσέγγισε ένα κομβικό επίπεδο αλλαγής τάσης (2.100 μονάδες) την Τετάρτη το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να κατοχυρώσει. Παράλληλα το βραχυπρόθεσμο σήμα αγορών που δόθηκε την Τρίτη από τον MACD έχασε την δυναμική του σχεδόν αμέσως όταν ο Γενικός Δείκτης ξαναδοκίμασε ζώνες τιμών κάτω από τις 2000 μονάδες, επίπεδο περισσότερο ψυχολογικής σημασίας παρά ουσιαστικής τεχνικής φύσεως.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης και τις 2.102 μονάδες έως το πρωί της Παρασκευής η αγορά «κατάφερε» και έχασε 237 μονάδες ή 12,7% περίπου, μέγεθος το οποίο ενεργοποίησε κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης τα οποία εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το σενάριο μιας μικρής ανοδικής αντίδρασης πολύ περιορισμένης διάρκειας από τα χαμηλά των 1.864 μονάδων προηγείται πριν την συνέχιση της πτωτικής πορείας καθώς στατιστικά οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με μεγάλο εύρος κίνησης ακολουθούνται από άμεσες μικρότερης εμβέλειας διορθώσεις.

Ωστόσο αναμένουμε τους ταλαντωτές να εισέλθουν σε μεγάλες υποτιμήσεις πριν την εκδήλωση κάποιας πιο αξιόλογης ανοδικής κίνησης. Προς το παρόν διατηρούμε την επιφυλακτικότητα μας καθώς η αγορά δεν φαίνεται να έχει πειστικό περιεχόμενο ανατροπής των αρνητικών δεδομένων ενώ σε ότι αφορά την ροή νέων επισημαίνουμε το μεγάλο διάλειμμα εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων αφού έως τις 23 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη ανακοίνωση από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.878,91 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 8,27% και στο έτος χαμηλότερα 14,45%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 9,55%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 4,7%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 6,38% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, χαμηλότερα 14,72%, των Τραπεζών με πτώση 11,25%, ενώ σημαντικές απώλειες εμφάνισε επίσης και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (10,18%). Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν έκλεισε με κέρδη.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Καραμολέγκος (ΚΟ) ( 30,56%), Ζάμπα (23,81%), Λυμπέρης (19,05%), Τέξαπρετ (16,67%), Paperpack Τσουκαρίδης (13,64%), Ατλάντικ (10,17%), Εμπορικός Δεσμός (10%), Νίκας(9,63%), Envitec (9,05%) και Αεροπορία Αιγαίου (7,34%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελφίκο (-29,91%), Κούμπας (-19,35%), Ιμπέριο (-19,23%), Νεώριον (-19,19%), Centric (-18.67%), Δομική Κρήτης (-18,03%), ΔΕΗ (-16,38%), Sprider Stores (-16,13%), Minerva (-15,92%), Ιντρακάτ(-14,29%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v