Κέρδη με το βλέμμα σε Βερολίνο-Βρυξέλλες...

Θετική η βραχυπρόθεσμη τάση, σχετίζεται απόλυτα με τις εξελίξεις στο «ελληνικό πρόβλημα» που παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Στο +8% ο ΟΠΑΠ, υπεραπόδοση για Alpha, Μυτιληναίο.

Μετά την αρχική αντίδραση η αναμενόμενη, φυσιολογική αναμονή. Ο Γενικός Δείκτης κρατά μέρος από την αρχική αντίδραση, καθώς συντηρείται στα επίπεδα των 2.040 μονάδων, με τον FTSE 20 πέριξ των 1.010 μονάδων με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν στραμμένο το…βλέμμα τους σε Βερολίνο-Βρυξέλλες για τα νεότερα.

Οι συναλλαγές, μετά τα πρώτα 20-25 εκατομμύρια ευρώ (μέχρι τις 11.30) «κάθισαν» σχετικά, ενώ πριν λίγο έφταναν τα 78 εκατ. ευρώ καθώς το όποιο συναλλακτικό ενδιαφέρον περιορίστηκε και πάλι σε τραπεζικές μετοχές και μετρημένες του 20άρη.

Εστω και έτσι θα πρέπει να προσμετρηθεί στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης το γεγονός και μόνο, πως η αγορά κράτησε τις 2.000 (πόσω μάλλον τις 1.970 μονάδες) αποσοβήθηκαν τα χειρότερα, ενώ η ενσωμάτωση της προεξόφλησης από τη νέα εκτίναξη των spreads δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση των short θέσεων στην αγορά Παραγώγων.

Ηταν άλλωστε γνωστό, πριν καν την αρχή της συνεδρίασης, πως θα επιδιώκονταν η αντίδραση του ΧΑ προς τις 2.050 μονάδες προκειμένου στη συνέχεια να κινηθεί ανάλογα με την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις από το ευρωπαϊκό μέτωπο.

Ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «συμμαχία προθύμων» για βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ από αρκετά μέσα γίνεται λόγος για παρασκηνιακές αποφάσεις που θα διευκόλυναν έναν μηχανισμό στήριξης. Αλλά και στην πλούσια θεματογραφία του euro2day αναφέρονται όλα τα ανοιχτά-πιθανά ενδεχόμενα για τις επόμενες κρίσιμες 2-3 ημέρες.

Καθαρά βραχυπρόθεσμα, με γνώμονα την τεχνικότητα των βασικών δεικτών, μετοχών και με πλήρη επίγνωση πως πρόκειται για…ποντάρισμα συνεχίζεται η παρακολούθηση του παιχνιδιού.

Στα 14,92 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 6,45 της Eurobank και στα 6,85 ευρώ της Alpha Bank. Από τις μετοχές του 20άρη η Coca Cola «δένει» τα 20 ευρώ, ο Μυτιληναίος αντιδρά προς τα 4,86 ευρώ, ο Τιτάν προς τα 18,08 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ με αφορμή και τα αποτελέσματα ΄09 υπεραποδίδει κατά 6,1% στα 16,08 ευρώ(και αφού είχε προηγηθεί εχθές το…εκβιαστικό άδειασμα της μετοχής ).

Κατά 0,5% αντιδρά ο Mid40, καθώς όλο το βάρος της βραχυπρόθεσμης κίνησης περιορίζεται στον 20άρη, απ΄όπου όμως ξεχωρίζουν ορισμένες μετοχές. Ενδεικτικά η μετοχή της J&P Αβαξ κυμαίνεται στα 2,09 ευρώ, η Ιντρακόμ στο 1 ευρώ, η ΕΛΒΑΛ στα 1,24 ευρώ, ο Σαράντης στα 4,52 ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 1,28 ευρώ.

Στις 2.043 μονάδες με συναλλαγές 79-80 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης με το…παρασκήνιο να «τρέχει» σε κάθε μέτωπο.

ΣΗΜ. Ενδεικτική της σημασίας, που έχει αποκτήσει πλέον το «ελληνικό πρόβλημα» είναι η «πρώτη σελίδα» της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v