Πονηρή… πτώση στη Σοφοκλέους

Χάνει ξανά τα 10 ευρώ η ΕΤΕ και η αποτίμηση του ομίλου περιορίζεται κάτω από τα 6 δισ. ευρώ. Εως και 1,6% χαμηλότερα οι βασικοί δείκτες με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να αγγίζει (ως ποσοστό ΑΕΠ) τα χαμηλά επίπεδα της 6-9/3/09.

Έως 1,6% υποχωρούν οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ, με τη νέα «πτώση να κρύβει πιθανή αντίδραση» όπως αναφέραμε στο αρχικό σχόλιο μας εκτίμηση στην οποία εμμένουμε.

Με την προϋπόθεση, που είχε αναφερθεί δηλαδή της μη υποχώρησης του FTSE 20 χαμηλότερα των 720 μονάδων (και στη συνέχεια προς το ελάχιστο των 709 μονάδων) και της μη διόρθωσης της Εθνικής Τράπεζας κάτω και από τα 9,5 ευρώ.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς αν πτωτική δεν ξεφεύγει από την ευρύτερη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της τεχνικότητας τουλάχιστον του 20άρη και 3-5 μετοχών-σηματωρών.

Εως 1,6% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.525 μονάδες, στις 730 ο FTSE 20, καθώς οι τράπεζες υποχωρούν χαμηλότερα και των 1.500 μονάδων (-2,5%) με την Εθνική να χάνει τα 10 ευρώ υποχωρώντας στα 9,85 ευρώ.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τις λοιπές του κλάδου καθώς η Eurobank διορθώνει στα 3,81 ευρώ, η Alpha Bank στα 4,47 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,93 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,53 ευρώ, η Τραπεζα Κυπρου στα 3,62 ευρώ η μόνη σταθερότερη από τον κλάδο. ΔΕΗ και Coca Cola 3E από τις λίγες, που κινούνται κόντρα με τη μετοχή της Επιχείρησης να είναι η μόνη (σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας του Μάνου Χατζηδάκη και της Πήγασος ) «ανοδική» του 20άρη τον προηγούμενο μήνα.

Στα 12,68 η Επιχείρηση, στα 18,5 ευρώ η μετοχή της με ικανοποιητικές συναλλαγές για αμφότερες.

Ο τζίρος συγκριτικά περισσότερος από εχθές σταθερά όμως λιγότερος από το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (και κάτω από τον μ.ο Μαίου). Στοιχείο ενδεικτικό της απουσίας ξένων και της διστακτικότητας, επιφυλακτικότητας εγχώριων παικτών.

Ωστόσο από τα 16-17 εκατ. ευρώ και πέραν των συναλλαγών σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank ικανοποιητικός τζίρος πραγματοποιείται στην Κύπρου που αντιδρά στα 3,64 ευρώ σε μία προσπάθεια αποκόλλησης από τα τελευταία χαμηλά. Στα 7,26 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ, στα 13,96 του Τιτάνα (που υποχωρεί περισσότερο απ΄όσο περιμέναμε) στα 4,06 ευρώ ο Μυτιληναίος.

Ψηλά στον σχετικό πίνακα συναλλαγών οι Ευρωσύμβουλοι στα 2,82 ευρώ, στα 0,29 η Alapis, στα 3,14 ευρώ η Ελλάκτωρ (που θα πρέπει να προβληματίζει με την αρνητική συμπεριφορά της). Στα 4,86 ευρώ τα ΕΧΑΕ, στα 1,11 ευρώ η Αγροτική Τράπεζα «απειλείται» με τιμές χαμηλότερες του ευρώ, ενώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «παλεύει» κοντά σε νέα χαμηλά.

Θεωρούμε ενδεικτικό το, ό τι η συνολική αποτίμηση τεσσάρων τραπεζικών ομίλων (Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) στα 11,736 δισ. ευρώ πλησιάζει επικίνδυνα και το όριο των 10 δισ. ευρώ (δηλαδή των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης του ΔΝΤ-ΕΚΤ) με την χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής να περιορίζεται πλέον σε λιγότερη από τα 6 δισ. ευρώ.

Εξαΰλωση ενδεικτική της βίαιης προσαρμογής (όχι μόνο) του τραπεζικού συστήματος, της προεξόφλησης χειρότερων αλλά και της γενικότερης κατάστασης.

Ενδιαφέρον και το ότι η συνολική αποτίμηση του ΧΑ συρρικνώνεται σε λιγότερο από 60 δισ. ευρώ κοντεύει δηλαδή να αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ. Περίπου σε αυτά τα επίπεδα αποτιμώνταν (ως ποσοστό συμμετοχής στο Προϊόν) στα ελάχιστα της 6-9 Μαρτίου του 2009. Εάν αυτά τα στοιχεία μπορεί να αποτελούν κάτι περισσότερο από μία απλή αριθμητική αναφορά…Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v