ΧΑ: Στο προσκήνιο η τριπλή λήξη στα παράγωγα

Ημέρα λήξης "τριπλής σειράς προιόντων" στα Παράγωγα με το ΧΑ να "κλείνει" ένα βραχυπρόθεσμο κύκλο διόρθωσης-επιβεβαίωσης των χαμηλών της 7-8 Ιουνίου. Κλειδιά η Εθνική αλλά και τα… στοιχήματα της ΔΕΗ και κυρίως του ΟΤΕ.

Μετά από τρεις συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις μένει η σημερινή για να κάνουμε το…πρώτο ταμείο μας. Ειδικών συνθηκών, ούτως ή άλλως, η ημέρα και λόγω της λήξης "τριπλών προιόντων" στην αγορά Παραγώγων αλλά και των όσων διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο.

Σε κοινοτικό επίπεδο "συμφωνείται η δημοσιοποίηση ελέγχων για τις τράπεζες" (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμλιτιάδου), ενώ στην εγχώριο αγορά "τρέχουν" οι εξελίξεις από τον ΟΤΕ μέχρι τις εισηγμένες. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης προσεγγίζει το θέμα των σχέσεων τραπεζών- επιχειρήσεων σε μία περίοδο που εμφανώς επιχειρείται το "μεγάλο ξεκαθάρισμα στη Σοφοκλέους".

Τεχνικά για τους βασικούς δείκτες συμπληρώνεται ένας βραχυχρόνιος κύκλος, που παρά την κλίση του Γενικού Δείκτη, του Ftse20, των τραπεζών αλλά και μετοχών σηματωρών συμβάλλει περισσότερο στην επιβεβαίωση καθοριστικών ζωνών στήριξης. Φίλοι της στήλης και διορατικοί παίκτες συνεχίζουν να θεωρούν "σημείο αναφοράς" τα χαμηλά της 7-8/6 και συγκεκριμένα τον πυθμένα των 1.383 γι ατον ΓΔ και των 655,5 για τον 20άρη.

Την ίδια περίοδο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας- ο σπουδαιότερος σηματωρός του ΧΑ κατά την εκτίμηση μας- συνεχίζει να δίνει αλλεπάλληλες αφορμές στους… συλλέκτες των "10 και κάτω". Μετρημένα από τις 31 Μαίου μέχρι και εχθές όσοι συλλέγουν… Εθνικές με πήχη τα… 9,99 ευρώ είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν 12 φορές σε ένα εύρος τιμών, που φθάνει έως τα 8,97 ευρώ της 8/6.

Βέβαια τα ελάχιστα της μετοχής δεν έχουν σημειωθεί αυτή την περίοδο αλλά πέρυσι τον Μάρτιο και συγκεκριμένα όταν στις 6-9/3/09 διόρθωνε έως τα 8,12 (ενδοσυνεδριακά ) και 8,27 σε "κλείσιμο".

Θεωρούμε σηματωρό την Εθνική και οι… συλλέκτες συγκεντρώνουν χωρίς να βιάζονται σε τιμές που λογικά θα πρέπει να είναι… κάπου κοντά στον "πάτο" της μετοχής. Εκτίμηση που δεν διασφαλίζει από το ενδεχόμενο η μετοχή να υποχωρήσει χαμηλότερα και των 8,1 ευρώ σε έναν πιθανό καθοδικό κύκλο. Μειώνεται όμως όλο και περισσότερο το κόστος κινδύνου-απώλειας για κάποιον ο οποίος σχεδιάζει να ακολουθήσει την αγορά.

Θεωρούμε την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας ενδεικτική και μόνο, γιατί περιπτώσεις σαν αυτήν υπάρχουν (ευτυχώς) αρκετές. Και από τον Ftse20 και από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση αλλά και από κατηγορίες εισηγμένων μικρότερης αποτίμησης.

Δεδομένου, ότι δύσκολα "πιάνουμε το ελάχιστο ή το μέγιστο" της αγοράς, του κάθε κύκλου και επειδή όσο πιο νηφάλιοι και αποστασιοποιημένοι από το καθημερινό παιχνίδι τόσο πιο ψύχραιμα κινούμαστε επιμένουμε πως χρειάζεται πλέον και αυτή η επενδυτική στάση. Για ένα μέρος, όποιο κρίνουμε εμείς, της ρευστότητας μας. Βέβαια και το καθημερινό ποντάρισμα μέσα στο παιχνίδι είναι και κατά την εκτίμηση μας 2-3 "στοιχήματα" δίνονται αυτή την περίοδο. Το πρώτο, με σχετικά χαμηλότερο ρίσκο, είναι η ΔΕΗ για λόγους που θα αναφερθούν εκτενέστερα σε άλλη μας αναφορά.

Το σημαντικότερο ίσως να αφορά στον ΟΤΕ, στις εργώδεις παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται σε κάθε μέτωπο από την κυβέρνηση, την Deutsche Telekom μέχρι τους ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας. Ακόμη και τα κοινοτικά δικαστήρια θα φανούν χρήσιμα ενδεχομένως και υπό προυποθέσεις ένα ποντάρισμα στην προοπτική υποχρέωσης υποβολής δημόσιας προσφοράς από τους γερμανούς ή άλλες… ανατρεπτικές κινήσεις μπορεί να αποβεί χρήσιμο. Χρήσιμες και οι αναφορές για το θέμα του ΟΤΕ του The Banker/ Investment Banker στις στήλες του Εκηβόλου.

Επειδή ο ΟΤΕ έχει απαξιωθεί μεθοδικά, συντονισμένα και έχει ευτελιστεί με… οικουμενική συνδρομή σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας, των μικρότερων επενδυτών και επειδή… ότι φαίνεται δεν είναι κατ΄ανάγκη αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα ενδότερα η μετοχή, ο Οργανισμός παραμένει υπό στενή παρακολούθηση. Και θα δείξει…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v