Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρ και window dressing "δροσίζουν" το ΧΑ

Μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, οι αγοραστές πήραν επιθετικές πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τον 20άρη. Σαφείς υπόνοιες για “window dressing”. Τραπεζική εκτίναξη 4% μετά τα δημοσιεύματα για Κατάρ. Κέρδη 3,4% για την ΕΤΕ.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο είχε αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έπρεπε να αντιμετωπίσει προκλήσεις και μία από τις μεγαλύτερες ήταν το παραδοσιακό «window dressing” που μπορεί να γινόταν έστω και το τελευταίο λεπτό, πριν τη συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις μπορεί και να κινητοποίησαν μερίδα αγοραστών σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη και μη επιβεβαιωμένη επιθυμία του Κατάρ να αποκτήσει το 5-7% της Εθνικής (υπενθυμίζεται ότι κατέχει μικρό ποσοστό και στην Alpha Bank).

Όμως, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πραγματικές δυνατότητες και διαθέσεις της αγοράς πιθανόν να φανούν περισσότερο ξεκάθαρα από την αυριανή συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση δεν ενδείκνυται για την εξαγωγή «ασφαλών» συμπερασμάτων, οπότε συνίσταται απόλυτη επιφύλαξη για όσους traiders δεν χαρακτηρίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους.

Ευνόητο είναι ότι οι αγοραστές μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης πήρανε επιθετικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας αναρριχηθεί μέχρι τις 1.481,94 μονάδες και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης να βρίσκεται στις 1.479,74 μονάδες με κέρδη 3,16% ενώ ο τζίρος σαφέστατα ανεβασμένος να προσεγγίζει τα 30 εκατ. από τα οποία το 1,5 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς και το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος σε τίτλους του 20άρη, που όλοι ανεξαιρέτως κινούνται με θετικό πρόσημο.

Ασφαλώς και ξεχωρίζει το +7,08% για τη Eurobank και το +6,57% της ΜΡΒ, ενώ με κέρδη πάνω από 5% κινούνται Πειραιώς, Εθνική, Βιοχάλκο και κέρδη πάνω από 4% Alpha Bank, ATE και Τρ. Κύπρου.

Ο σημαντικά ανεβασμένος τζίρος δημιουργεί σχετικές υπόνοιες ότι μερίδα των εν δυνάμει πωλητών βρίσκουν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις, όμως, σε κάθε περίπτωση το τέλος της συνεδρίασης και πολύ περισσότεροι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα επαναπροσδιορίσουν την τάση της αγοράς.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v