Βραχυπρόθεσμες βλέψεις πάνω από τις 700 μονάδες

Ενθαρρυντική ένδειξη η ολοκλήρωση του τελευταίου πτωτικού σερί, διεθνώς και η επανεμφάνιση βραχυπρόθεσμων αγοραστών μετά την υπέρβαση των 700 μονάδων για τον FTSE 20.

Με καλύτερες προϋποθέσεις και με την αρωγή των ξένων χρηματιστηρίων οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες φαίνεται να ενεργοποιούνται και πάλι (και) στο ΧΑ. Τουλάχιστον αυτό παρατηρήθηκε εχθές, όταν σταδιακά μετά τις 16:00 ο FTSE 20 διασπούσε ανοδικά την κρίσιμη περιοχή των 700 μονάδων.

Το ό,τι έκλεισε τελικά μέσα στο εύρος των 710-720 μονάδων (σχετική αναφορά από το χθεσινό σχόλιο των 11:11) ενισχύει την βραχυπρόθεσμη φορά βασικών δεικτών, μετοχών και δημιουργεί συνθήκες για αύξηση των πονταρισμάτων-ενίσχυση του τζίρου. Τουλάχιστον να… ξεκολλήσουμε από τις χαμηλές συναλλαγές έτους.

Όμως έχει ενδιαφέρον το γεγονός, πως η διάσπαση των 700 μονάδων συνοδεύτηκε από ενίσχυση των συναλλαγών, των πράξεων σε δεικτοβαρείς τίτλους και θέσεις αντασφάλισης στα Παράγωγα.

Από το… προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας συνεκτιμούσαμε ως ενθαρρυντική ένδειξη την προσπάθεια επιβεβαίωσης των ελάχιστων τιμών, κυρίως για τον 20άρη και συγκεκριμένα της ζώνης των 655-663 μονάδων.

Οσο ο δείκτης, η αγορά παραμένει υψηλότερα αυτής της περιοχής τόσο ενισχύεται και λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς και περιοχή στήριξης. Τουλάχιστον για αυτή τη φάση της αγοράς, που ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος, να αποφευχθεί η καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών. Ενδεχόμενο, που παραμένει το πιθανότερο αλλά όχι για αυτόν τον κύκλο των αγορών.

Φάνηκε άλλωστε και από την προσπάθεια των επενδυτών διεθνώς, καθώς τις προηγούμενες δύο ημέρες ανακόπηκαν σημαντικά πτωτικά σερί από την Αθήνα μέχρι την Φραγκφούρτη και την Νέα Υόρκη.

Όλη αυτή την περίοδο της επιβεβαίωσης των χαμηλών 11-12ετίας αρκετοί του «έξυπνου χρήματος» έλαβαν ενδεικτικές θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους, μετοχές του 20άρη-μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και «αξιοπρεπή χαρτιά» των μικρότερων κατηγοριών.

Κατά συνέπεια παρακολουθούμε και σήμερα την εξέλιξη της τάσης με στόχο την ζώνη των 760-770 μονάδων για τον FTSE 20 σε ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή.

Απαιτείται βέβαια προσοχή καθώς ενδιάμεσα… ελλοχεύουν ορισμένες πονηρές «αντιστασούλες» η υπέρβαση των οποίων απαιτεί έξωθεν στήριξη και ενεργότερη συμμετοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Εκτίμηση μας παραμένει πως όσο ο 20άρης συντηρείται πάνω από το χαμηλό των 655 μονάδων τόσο κερδίζονται… πόντοι και χρόνος, δίνοντας ευκαιρίες για κάτι καλύτερο.

Για αυτό ζητούμενη παραμένει η διαδικασία ισχυροποίησης αυτής της στήριξης (κάτι που αποτυπώνεται και στις θέσεις πώλησης στο ΧΠΑ) και η με προσεκτικές κινήσεις έκταση της τάσης υψηλότερα των 720 μονάδων. Πειστικά και με συναλλαγές.

Λόγω της αυριανής 24ωρης απεργίας ενδεχομένως να χρειάζεται προσοχή η συνεδρίαση της Πέμπτης που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μας βάλει για τα καλά στο κυνήγι των 760-770 μονάδων την Παρασκευή. Αύριο όμως χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση…

Στα επί μέρους η Frigoglass βρίσκεται σήμερα σε διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα (0,1/μτχ) όπως επίσης η ΕΛΙΝΟΪΛ (0,05) και η Inform-Λύκος (0,08/μτχ).

Στα τεχνικά δεν θα ήταν άσχημη η επιβεβαίωση σήμερα αύριο των 688 μονάδων, δηλαδή των χαμηλών της χθεσινής συνεδρίασης. Τιμές που αντιστοιχούν με τα 8,92 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v