ΧΑ: Σε δοκιμασία της ισχυρής αντίστασης

Τον προβληματισμό που επικρατούσε χθες για τα περιθώρια της ανόδου διασκέδασε κάπως η επαναφορά των αγοραστών στην Wall. Ωστόσο το ΧΑ χρειάζεται και εγχώριους καταλύτες. Νέες προτροπές της ΤτΕ για… συγχωνεύσεις στις τράπεζες.

Τρία στα τρία για το ΧΑ, που έχει ανακτήσει σχεδόν 400 μονάδες από τα τελευταία χαμηλά του και με οδηγό τις τράπεζες δοκιμάζει πλέον τις αντοχές μίας ανθεκτικότερης αντίστασης πέριξ της ζώνης των 1.770-1.780 μονάδων.

Η σχεδόν… κάθετη και… αδιόρθωτη διαγραμματική απεικόνιση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη δείχνει να προεξοφλεί ουσιαστικές εξελίξεις ή κάτι χειροπιαστό γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πριν ή μετά την ΔΕΘ οι εκτιμήσεις διίστανται επί της ουσίας όμως πρόκειται για ένα καλά συντηρούμενο θερμό κλίμα στον κλάδο των τραπεζών, με συνεχείς αναφορές, διαρροές και βεβαίως προτροπές για το αυτονόητο των συγχωνεύσεων.

Ακόμη μία προτροπή-προειδοποίηση από την ΤτΕ στην τελευταία έκθεση της προς τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και προσωπικά διαφεύγει της… μνήμης μας για ποια φορά πρόκειται που ο διοικητής της ΤτΕ προχωρά σε αυτού του χαρακτήρα την παραίνεση.

Πλείστες όσες βέβαια και οι ανάλογες τοποθετήσεις-νουθεσίες του αρμόδιου υπουργού σε συγχρονισμό και πυκνότητα που μας… ανησυχεί.

Η ουσία αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλώ και προσμετράται σε δις. ευρώ αποτίμησης που έχει προστεθεί από τα χαμηλά του Ιουνίου στο σύνολο των τραπεζικών ομίλων. Με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και να διευκολύνει στην πορεία.

Ούτως ή άλλως έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη δεν φαίνεται να τον απασχολεί και τόσο ο κεντρικός σχεδιασμός και ο συντονισμός του παιχνιδιού όσο αυτό, που…μετρά καθημερινά από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για το χαρτοφυλάκιο του. Και τις τελευταίες εβδομάδες μετρά διψήφιες υπεραξίες, σε ορισμένες περιπτώσεις όσες οι υποαξίες που μέτρησε το 2009, και αυτό είναι που μένει.

Για αυτό, από κοντά στην εξέλιξη της κίνησης με το… μοιρογνωμόνιο να επικεντρώνεται στην αντίσταση των 1.770-1.775 (ή 1.780 μονάδων, όπως μας διόρθωσαν φίλοι της στήλης). Ε! δεν έχει και τόση σημασία… πέντε κάτω ή… πέντε πάνω καθώς σήμερα και αύριο περιμένουμε αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πρακτικά του ενδεχόμενου μίας πειστικής ανοδικής διάσπασης της αντίστασης, ικανής να φέρει το ΧΑ προς τις 1.850-1.880 μονάδες (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) ή σε ένα πισωγύρισμα έως και 4-5% χαμηλότερα.

Επίκαιρη κατά συνέπεια η προσπάθεια προσέγγισης των… αντοχών της ανόδου, όπως διεξοδικά αναφέρεται από τους Στέφανο Κοτζαμάνη και Γιώργο Σαββάκη.

Οι παράμετροι, που βραχυπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν την τάση παραμένουν αφ΄ενός ο διεθνής περίγυρος αλλά και τα όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά στην εγχώριο αγορά.

Στην Wall οι αγοραστές ξανά παίρνουν τα ηνία, στην Φρανκφούρτη ο DAX παραπέμπει σε ακόμη μία προσπάθεια καταγραφής ν έ ω ν υψηλών ενώ κάπου στο… βάθος η Paulson & Co ξανά γίνεται "αρκούδα" (Financial Times). Προφανώς οι γκουρού των hedge funds κάτι βλέπουν, κάτι… οσμίζονται ή θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος.

Ωστόσο από την φιλοσοφία της έκθεσης διαγράφεται περισσότερο η προειδοποίηση για κάτι, που έρχεται σε επόμενη φάση των αγορών, αφού ακόμη Wall και Φραγκφούρτη είναι "καβάλα στην πλάτη των ταύρων" όπως έλεγε χαρακτηριστικά ΄διορατικός παίκτης.

Συνεκτιμώντας πάντα το ενδεχόμενο μίας ενδιάμεσης διόρθωσης και όσο περιμένουμε κάτι…νέο από τις τράπεζες παραμένουμε επικεντρωμένοι στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20 (μία χαρά βγήκε η ΔΕΗ) σε μετοχές ομίλων ενέργειας αλλά και σε τίτλους εισηγμένων που έχουν διασπάσει (ή διασπούν) ανοδικά τον ΚΜΟ 20 ή ακόμη καλύτερα την "γραμμή αντίστασης" που διαμορφώνεται από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα. Και ευτυχώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v