Παρέμβαση της τρόικας για τράπεζες ρίχνει το ΧΑ

Για όσους έψαχναν αφορμή για διόρθωση η πίεση της τρόικας για νέα βοήθεια προς τις τράπεζες ήρθε ΄΄κουτί΄΄. Εκείνοι όμως που διατύπωσαν επιφυλλάξεις για τα stress test αναμένουν νεότερα το Σεπτέμβριο.

Αίτιο ή αφορμή η ανακοίνωση του νέου πακέτου εγγυήσεων 25 δισ.. ευρώ για τις τράπεζες η διόρθωση στο ΧΑ ήρθε σχεδόν με την δοκιμασία υπέρβασης των 1.780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μόλις μία μέρα μετά τη νέα-πολλοστή- προτροπή της ΤτΕ για επίσπευση των συγχωνεύσεων στις τράπεζες και της δημοσιοποίησης μίας έκθεσης με καθαρά προειδοποιητικό περιεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση των βασικών δεικτών έως τις τοπικές κορυφές οδήγησε στον τρίτο κατά σειρά έλεγχο των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη και του FΤ 20, που φαίνεται να προσκρούουν προς τις 1.800 και τις 890 μονάδες αντίστοιχα.

Τελικά ο μεν ΓΔ διαμορφώθηκε στις 1.745 μονάδες με απώλειες 1,89%. Ο δε 20άρης στις 857 κατά 2,22% χαμηλότερα. Αυτά σε ένα ευρύτερο ΄΄γύρσιμα΄΄ της αγοράς αφού λίγο πριν την δημοσιοποίηση των νέων ο δείκτης ενισχύονταν έως 0,9% σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε διορθωτική πορεία μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης.

Και σήμερα με μετριότερες συναλλαγές (108 εκατ. ευρώ ) απ΄ ότι στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας ( με εμφανή ανοδική πορεία και διάθεση).

Το ΄΄γύρισμα΄΄ ήταν ομολογουμένως αιφνίδιο αφού η …συμμόρφωση προς τις προτροπές της τρόικας και η νέα βοήθεια που αναγγέλθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούσε αποκλειστικά τις τράπεζες, που σχεδόν μονόπατα είχαν οδηγήσει τον τελευταίο ανοδικό κύκλο.

Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα, που δημιουργεί η ουσία της νέας παρέμβασης (της τρόικας) ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.

Το ότι οι τραπεζικές μετοχές είχαν αποδώσει έως και 84,2% σε διάστημα 30 ημερών ήταν επιπλέον λόγος για εσπευσμένες ρευστοποιήσεις από τις 14.00-14.30 της συνεδρίασης.

Είναι ενδεικτικό, πως η μετοχή του ΤΤ σε αυτό το διάστημα είχε αποδώσει 84,2%, της Eurobank 63,9%, της Πειραιώς 50,6%, της Alpha Bank 48,9%, της Εθνικής Τράπεζας 37,5%, της Marfin Popular 29,9%, της Τράπεζας  Κύπρου 29,6% και της Αγροτικής 20,6% μέχρι κ α ι τα μέσα της συνεδρίασης δείχνει το… δέλεαρ για τους πωλητές.

Στράβωνε όμως το…κλήμα και λόγω ΟΤΕ και λόγω των ανακοινώσεων από τις ΗΠΑ και της αρνητικής εικόνας, που αρχικά έδιναν τα Συμβόλαια για την διόρθωση των DJIA και S&P 500.

Ηρθαν και τα νεότερα από τον αρμόδιο υπουργό για να διορθώσουν τράπεζες, Ftse20 και αγορά. Μέχρις όμως των στηρίξεων, που από τα χαμηλά της Δευτέρας αποτελούν σημεία αναφοράς για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και σε χαμηλότερες τιμές, που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες αναφορές μας σήμερα….πρόκειται για περιοχές, που έχουν διαμορφωθεί από τις ενδοσυνεδριακά χαμηλές τιμές του διημέρου 2-3/8 και εν προκειμένω στο εύρος των 1.689-1.731 μονάδων σημειώνονταν στο σχόλιο της 11.32.

Ετσι η αδυναμία, για τον ένα ή τον άλλο λόγο πειστικής υπέρβασης της ισχυρής αντίστασης επαναφέρει στο…τραπέζι το χαμηλό της Δευτέρας- Τρίτης , δηλαδή τις 1.689-1.731 μονάδες

Ωστόσο πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση της αγοράς και η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο ως πολύ γνωστή-αντιληπτή από τους γνώστες του παιχνιδιού και οι επιφυλάξεις για τα stress tests καταγεγραμμένες που πρακτικά σημαίνει πως την ο υ σ ί α της κίνησης της τρόικας την γνωρίζουν όσοι είναι μέσα στην αγορά.

Εν πάσει περιπτώσει δόθηκαν αφορμές (εξ αιτίας όμως ενός ουσιαστικού λόγου που θα ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη τον κλάδο σ.σ εύγλωττη και η αναφορά του Χαμαιλέοντα για τις τράπεζες, που θα…ξεκινήσουν να δανείζουν από το δεύτερο 6μηνο του 2011) για κατοχύρωση θέσεων.

Λίγο… άτσαλα με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί τελικά στα 11,77 (-2,7%), , την Eurobank στα 6,30 (-3,02%), την Alpha Bank στα 6 ευρώ (-2,44%). Από κοντά το σύνολο των τραπεζικών μετοχών του 20άρη και των λοιπών τίτλων της κατηγορίας. Στα 19 ευρώ η μετοχή της CCH 3Ε που με αντίδραση 1,88% "κλήθηκε" να βάλει την συνήθη "πλάτη" σε ανάλογες περιστάσεις.

Ο δεύτερος κερδισμένος του 20άρη ήταν ο Ελλάκτωρ στα 3,55 ευρώ και τρίτος η Jumbo στα 5,92 ευρώ. 

Μια που η συνεδρίαση δεν βοήθησε τον ΟΤΕ που υποχώρησε στα 6,36 ευρώ (με αποτελέσματα…εξαιρετικά), ενώ και η ΔΕΗ με -6% ΄΄πήρε πίσω΄΄ μεγάλο μέρος των τελευταίων υπερκερδών. Στα 4,91 ευρώ με -5,2% ο Μυτιληναίος, στα 4,34 η Βιοχάλκο.

Για ορισμένους το σημερινό…δεύτερο μισό της συνεδρίασης ήταν συν τοις άλλοις και μία προσπάθεια αποθέρμανσης. Για άλλους λίγο ως πολύ αφορμή επιβεβλημένης διόρθωσης εάν υποτεθεί, πως η αγορά δεν μπορεί να πάει…μονόπατα προς τον τελικό στόχο.

Aυτό θα φανεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο εάν η διόρθωση στματήσει είτε στις 1.731 είτε οριακά πάνω από τις 1.720 μονάδες.

Όμως κατά την εκτίμηση μας η υπόθεση της νέας βοήθειας-διευκόλυνσης προς τις τράπεζες επιβεβαιώνει όλα αυτά που οι πιο επιφυλακτικοί επισημαίνουν σταθερά εδώ και καιρό. Δηλαδή για την πραγματική κατάσταση των ιδρυμάτων, το ύψος των πραγματικών επισφαλειών και της ανάγκης των ελλήνων τραπεζιτών να ζητήσουν την βοήθεια ξένων ομίλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v