Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία χαμηλότερες στηρίξεις…

Δεν βοηθά η Wall και με αρνητικό σερί (4Χ4) του ΧΑ πιθανότατα θα «δοκιμάσει» τις αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις. Πωλητές κυρίως ξένοι στις τράπεζες «διορθώνουν» τον κλάδο από τις παρυφές των 2.000 μονάδων (του κλαδικού δείκτη).

Δεν φαίνεται να κάνει την χάρη των αγορών η Wall, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day «…παρά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους και την πρόθεσή της να χαλαρώσει την πιστωτική της πολιτική σημειώθηκαν απώλειες για τους βασικούς δείκτες».

Στο ΧΑ το πτωτικό σερί συνεχίζεται με τέταρτη διορθωτική συνεδρίαση εχθές και τους βασικούς δείκτες στις 1.666,1 μονάδες ο Γενικός και στις 810,3 ο FTSE 20.

Από την τελευταία συνεδρίαση κρατάμε, αναγκαστικά, τη μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 1.650 μονάδες και την διαφύλαξη των 805 για τον 20άρη. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημαίνει κάτι αν και η φορά των ξένων χρηματιστηρίων μάλλον θα «τραβήξει» χαμηλότερα και τους βασικούς δείκτες του ΧΑ.

Ελλείψει φημών, σεναρίων και ειδήσεων οι τράπεζες διορθώνουν από την ημέρα που εξέλιπε το… κίνητρο και το… δέλεαρ συντήρησης της μόχλευσης για υπέρβαση των 2.000 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Οι τράπεζες μετρούν τέσσερεις στις τέσσερεις πτωτικές συνεδριάσεις με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει-από τεχνικής πλευράς- τις περισσότερες αδυναμίες. Μία απλή και πρόχειρη ματιά στο διάγραμμα της μετοχής επιβεβαιώνει το εμφανές.

Μεγάλο μέρος των χθεσινών πωλήσεων (κυρίως) στις τράπεζες αποδόθηκε σε βραχυπρόθεσμους ξένους, εκτίμηση που κυκλοφόρησε στην αγορά. Σχεδόν παράλληλα όμως στην αγορά ακούγεται, πως επανακάμπτουν ορισμένα sovereign funds πιθανότατα γιατί προσβλέπουν σε κάτι πιο ουσιαστικό στον κλάδο.

Παιχνίδι αντοχής και υπομονής, καθώς η… νηνεμία και… χαλαρότητα των αγορών μπορεί νε ξεγελά. Ωστόσο θα επιμείνουμε πως το παρασκήνιο «καλά κρατεί» ακόμη και αυτές τις ημέρες τόσο στις τράπεζες όσο και σε επιμέρους κλάδους.

Θρυαλλίδα συγκέντρωσης στις τηλεπικοινωνίες θεωρεί ο Χρ. Κίτσιος την Wind σε έναν κλάδο, που συγκεντρώνει επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μόνο, που ο… μεγάλος ασθενής του κλάδου ο ΟΤΕ παραμένει απαξιωμένος στα 6,09 ευρώ με ένα σερί 5Χ5 και διόρθωση από την τελευταία διπλή κορυφή των 6,56-6,59 ευρώ. Από «διπλή κορυφή» (13,87-13,93 ) διορθώνει όμως και η ΔΕΗ που ενώ στις 4/8 αντέδρασε κατά 6% έχασε 6,3^% στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Με τις τραπεζικές μετοχές και τα ισχυρά χαρτιά του 20άρη να βαίνουν προς ολοκλήρωση του δεύτερου περιθωρίου διόρθωσης (πλησιάζοντας το 50% της αμέσως προηγούμενης κίνησης) αυτές οι συνεδριάσεις παρουσιάζουν ένα σχετικό ενδιαφέρον. Εάν δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή και δεδομένου του χαμηλού τζίρου (στα 84 εκατ. ευρώ, εχθές) μπορεί να επιβεβαιωθούν σημαντικές στηρίξεις για βασικούς δείκτες & μετοχές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμη και μετοχές εταιρειών έως και της… περιφέρειας που «αδειάζονται» άγρια τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον. Εάν υποτεθεί, πως με την ολοκλήρωση της διόρθωσης (είτε στις 1.650 είτε προς τις 1.595 μονάδες) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ακόμη ένας ανοδικός γύρος. Κάτι, που πρωτίστως θα εξαρτηθεί από την Wall και την Φρανκφούρτη και πιθανότατα από τις όποιες εξελίξεις αρχίσουν να «τρέχουν» από την Δευτέρα και μετά…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v