ΧΑ: Διορθώνει μεν, αλλά δεν χάνει τις 1.600

Χαμηλότερα, για πολλοστή φορά, πιέζονται βασικοί δείκτες και μετοχές. Ωστόσο ο ΓΔ παραμένει υψηλότερα των 1.600 μονάδων ενώ Marfin Popular, MIG και Κύπρου είναι οι μόνες τρεις του 20άρη που αντιδρούν ανοδικά.

Στο εύρος των 1.632 - 1.618 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τη συνεδρίαση να ξεκινά από μικρή αντίδραση, που μέχρι τις 11:05 είχε εξανεμιστεί. Έως 0,3% χαμηλότερα οι βασικοί δείκτες, σε… ουδέτερη δηλαδή κίνηση, όσο παραμένει υψηλότερα των 1.600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών στα 6,8 εκατ. ευρώ. Έως 0,5% υψηλότερα αντιδρούσαν οι κυριότερες ευρωαγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κυμαίνεται στα επίπεδα των 6.130 μονάδων.

Στο Χ.Α. κυρίως λόγω του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, που μετά τις 10:55 δέχτηκαν περισσότερη πίεση και λιγότερο λόγω της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώνεται μία πλαγιοκαθοδική τάση, συνακόλουθη της κλίσης που έχει λάβει η αγορά από τα τελευταία υψηλά. Στα 10,33 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σε μία μάλλον εξισορροπητική κίνηση, με μέτριο τζίρο, ενώ ανάλογα κινούνται η Eurobank λίγο υψηλότερα στα 5,40 και η Alpha Bank λίγο χαμηλότερα στα 5,46 ευρώ.

Η σχέση πωλητών - αγοραστών στο… πνεύμα των ημερών, μάλλον σε τιμές όπου συμφωνούν και οι δύο πλευρές, και με εμφανή τη διάθεση - στάση αναμονής.

Ανάλογα κινείται και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 4,41 ευρώ, ενώ έως 1,2% χαμηλότερα στο 1,11 ευρώ υποχωρεί η Αγροτική.

Εμφανής, πάντα κατά την εκτίμησή μας, η στάση που τηρείται από ισχυρούς παίκτες, καθώς οι εντολές αγοράς που δίνονται σε συγκεκριμένες μετοχές εξακολουθούν να "βγαίνουν" από τις ίδιες χρηματιστηριακές.

Το αποθαρρυντικό είναι πως ούτε σήμερα -όγδοη στη σειρά συνεδρίαση- δεν φαίνεται να υπάρχει… βιασύνη από την πλευρά εν δυνάμει αγοραστών, ως να περιμένουν βασικές επιλογές τους χαμηλότερα. Το αν αυτή η διολίσθηση διευκολύνει όσους κινούνται παράλληλα και στην αγορά παραγώγων θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τα μέσα της εβδομάδας.

Με την αγορά όμως έως 0,5% χαμηλότερα, αλλά τον Γενικό Δείκτη σταθερά πάνω από τις 1.600 (1.598 μονάδες), δεν είναι εύκολο να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Και το ενδεχόμενο αναστροφής από αυτά τα επίπεδα τιμών.

Παράλληλα, όμως, διαμορφώνονται και χαμηλότερες αποτιμήσεις -πιθανόν σημεία εισόδου σε ελκυστικότερα επίπεδα- για κάποιον ο οποίος εκτιμά πως έπονται εξελίξεις πριν από τη ΔΕΘ.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο (11:23) μόλις 3 μετοχών (MIG, Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου) η τιμή διαμορφωνόταν ανοδικά, ενώ παρέμενε σταθερή για τη Eurobank και την Ελλάκτωρ. Σε αντίθεση με τη Eurobank, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί περισσότερο, κατά 1,3%, με την πρώτη να εμφανίζει (συγκριτικά) καλύτερα αντανακλαστικά τις τελευταίες ημέρες. Στα 4,37 ευρώ η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με -1,2% και συναλλαγές σχεδόν εκατό χιλιάδων τεμαχίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v