Κέρδη για ΕΤΕ, υπεραπόδοση για 20άρη

Με την αποδοτική τακτική της…επίθεσης ως καλύτερης άμυνας συνεχίζει η ΕΤΕ, διευκολύνοντας τις λοιπές μετοχές του 20άρη που υπεραποδίδουν και την ρευστότητα να μετακυλίεται προς άλλες πιθανές επιλογές.

Υψηλότερα ξεκίνησε και με καλές προυποθέσεις συνεχίζουν βασικοί δείκτες, μετοχές στο ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.622 μονάδες, τον FTSE 20 στις 792 και την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί την γνωστή τακτική της προηγούμενης εβδομάδας.

Με γνώμονα την αποτελεσματική όπως αποδείχτηκε- λογική- πως καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση η ομάδα της Εθνικής από την αρχή της συνεδρίασης δεν άφησε και πολλά περιθώρια για πωλητικό παιχνίδι. Από τα 8,31 που είναι το μέχρι τώρα ενδοσυνεδριακά χαμηλό ξεκίνησαν οι αγοραστές για να φθάσουν έως τα 8,44 ευρώ. Με μακράν αυξημένες συναλλαγές, αφού στις 10.55 είχαν πραγματοποιηθεί σχεδόν τα 6,4 από τα συνολικά 11,2 εκατ. ευρώ.

Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και το κλίμα, που διαμορφώνεται διεθνώς λόγω της υποχώρησης του δολαρίου, της συνεχιζόμενης αντίδρασης των ευρωαγορών και μάλιστα του DAX που με 0,7% φτάνει και τις 6.650 μονάδες. Ο στόχος, που είχε τεθεί (από ορισμένους διορατικούς αρκετά έγκαιρα ) για το 7χίλιαρο του DAX (όταν ακόμη ο δείκτης…πάλευε χαμηλότερα των 6.200 μονάδων) όλο και πλησιάζει, με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ έχει λόγους να συνακολουθήσει, καθώς την α.μ.κ της Εθνικής την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου ακολουθούν και άλλα βήματα από παίκτες του κλάδου. Στα 5,18 ευρώ η μετοχή της Eurobank, που αντιδρά κατά 1,2% και φτάνει στο 17,2% τον τελευταίο μήνα. Από κοντά η μετοχή της Alpha Bank στα 5,46 ευρώ που την ίδια περίοδο (μηνός ) ενισχύεται κατά 18,7%. Όμως ας μας επιτραπεί να γίνουμε λίγο…κουραστικοί, καθώς τις τελευταίες ημέρες θεωρούμε σηματωρό (της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη) τη μετοχή του Ελλάκτορα.

Απόλυτος τεχνικός συγχρονισμός, άριστη διαπραγμάτευση και σωστή επιλογή χρόνου και χαμηλών εισόδου στη μετοχή που φτάνει τα 3,67 ευρώ και σε απόδοση το 20,8% μέσα σε μία εβδομάδα. Προφανώς η θεαματική βελτίωση της αποτίμησης της Ελλάκτωρ "κρύβει" και κάτι περισσότερο από αυτή καθ΄εαυτή την προσπάθεια ωστόσο αναφερόμαστε στην εισηγμένη καθότι από την αρχή την είχαμε θεωρήσει σηματωρό για μία ομάδα μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Στα 13,07 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που σημειωτέον έχει ενισχυθεί κατά 8,7% την τελευταία εβδομάδα, ενώ 8,5% φτάνει και η μετοχή της Βιοχάλκο που αντιδρά στα 4,10 ευρώ.

Δεν είναι όμως οι μόνες, καθώς 7,9% (σε διάστημα εβδομάδας) ενισχύεται και η μετοχή της Coca Cola Hellenic στα 19,45 ευρώ και με τον όμιλο να ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου μεθαύριο 27 του μήνα. Όμως απόδοση της τάξης του 3,5%-4,0% σημειώνεται και για άλλους τίτλους του FTSE 20 (Τράπεζα Κύπρου, MIG, ATEbank ) που επίσης θα πρέπει να θεωρηθούν ενδεικτικές του κλίματος και βεβαίως της προσπάθειας, που καταβάλλεται στο…ταμπλώ.

Ορισμένοι μιλούν για διάχυση του ενδιαφέροντος, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε νέες εισροές ρευστότητας παρά μάλλον… απελευθέρωση κεφαλαίων (μετά την α.μ.κ της ΕΤΕ) και περιορισμένης έκτασης κυκλοποίηση της ήδη υπάρχουσας. Μένουμε στο αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται ανοδικά στο…ταμπλώ και θα εντείναμε το ποντάρισμα μας στην περίπτωση που οι συναλλαγές ενισχύονταν σταδιακά.

Ενας τζίρος της τάξης των 130-150 εκατ. ευρώ (στην υποκείμενη αγορά ) φρονούμε πως θα ήταν αρκετός για να συντηρήσει την αντίδραση του FTSE 20 προς τις 830 μονάδες.

Με το απαραίτητο rotation ρευστότητας και επιλογών. Προσώρας έχουμε και αρκετές μετοχές από τους Mid 40 SC και Small Cap 80, όπου επιχειρείται η διαμόρφωση μόχλευσης. Στα συνήθη του ο Βωβός με την τιμή στα 2,60 ευρώ, πλησιάζει τα 6 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ 9στα 5,91 ευρώ), στα 2,70 ευρώ η μετοχή της Σιδενόρ που συνεχίζει όπως και οι άλλες δύο του ομίλου (ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ) στα 4,22 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, στα 3,27 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 0,47 η Μηχανική, στα 0,60 η Ιντρακόμ.

Λίγο μετά τις 11.15 ο 20άρης περνούσε στις 791 μονάδες δηλαδή πάνω από το υψηλό όριο του εύρους των 770-790 μονάδων, που μας έχει… ταλαιπωρήσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για επίπεδα τιμών- του 20άρη- που η αγορά έχει να "δει" από τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, όταν το ΧΑ διόρθωνε από την τελευταία τοπική κορυφή των 829,2 μονάδων στις 6 Σεπτεμβρίου.

Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v