Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 173 μηνών η Σοφοκλέους!

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων έκλεισε ο ΓΔ, ενώ οι τράπεζες βρέθηκαν σε χαμηλό 179 μηνών. Νέα "βουτιά" 14,6% για Αγροτική. Πτώση για ΕΤΕ (4%), Αlpha (5,68%). Kέρδη για ΕΛΠΕ,ΜΟΗ.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνέχισε τις επικίνδυνες “βουτιές” χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, έστω και αν σήμερα το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν υψηλότερα από το χθεσινό που εκτονώθηκε στις 1166,04 μονάδες.

Και σήμερα η προσπάθεια ανάτασης που ξεκίνησε στις 16.10, προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα, τράβηξε τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό των 1184,74 μονάδων (-2,61%) και τον Τραπεζικό δείκτη από το χαμηλό των 815,22 μονάδων (-5,16%).

Όμως σήμερα οι πωλητές ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, η ανοδική αντίδραση εκτονώθηκε στις 16.40 και στις 1203,79 μονάδες, οι πιέσεις στις Τράπεζες επέστρεψαν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων και σε νέα χαμηλά 173 μηνών, αφού το αμέσως προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στην συνεδρίαση της 7/2/1997 (1187,8 μονάδες).

Εννοείται ότι μετά και την νέα σημερινή υποχώρηση η επόμενη στήριξη των 1170 μονάδων, θεωρείται απόλυτα “ορατή”.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που μετά το σημερινό κλείσιμο γύρισε 179 μήνες πίσω, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 16/8/1996 (815,71 μονάδες).

Ασφαλώς και εδώ η τεχνική ανάλυση σηκώνει τα χέρια ψηλά, όχι μόνο γιατί ο εν λόγω δείκτης κινείται σε μάλλον “αχαρτογράφητες” περιοχές, αλλά πολύ περισσότερο γιατί πριν από 15 χρόνια η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν σαφώς διαφορετικότερη (!)

Και βέβαια μπορεί η “επέμβαση του ιππικού” που προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, όμως από τον 20αρη και χαμηλότερα συνεχίστηκε η ανηλεής αποψίλωση των αποτιμήσεων.

Σημαντικότερο ρόλο στο νέο χτύπημα της καταρρακωμένης ψυχολογίας που επικρατεί στο Χ.Α. έπαιξε η νέα δραστηριοποίηση των οίκων αξιολόγησης που ξεκίνησαν χθες αργά το βράδυ με την Ιρλανδία και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις – πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν σήμερα και με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά 1 βαθμίδα, σε “Ba1” από “Baa3” προηγουμένως, προχώρησε την Τρίτη το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας τη Χώρα στο προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης (negative outlook).

H Moody’s υποβάθμισε την οικονομία της χώρας σε “junk” σημειώνοντας ότι αυξάνεται το ρίσκο να χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο στήριξης πριν καταφέρει να βγει στις Αγορές.
Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει και τον κίνδυνο να τεθεί ως προϋπόθεση η συμμετοχή ιδιωτών στην παροχή επιπλέον στήριξης.

Και βέβαια σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο οίκος Fitch θα προχωρήσει σε αξιολόγηση “junk” για την Ελλάδα, κάτι που έφερε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στον Τραπεζικό κλάδο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η “χαμηλή ορατότητα” όσον αφορά την σύγκληση ή όχι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή, που χθες δημιούργησε κάποιες προσδοκίες και άμβλυνε κάπως τις ανησυχίες των Αγορών.

Σήμερα πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση σχέδια για έκτακτη Σύνοδο, προσθέτοντας ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει κανονισμένα ...ραντεβού στη Γερμανία για την Παρασκευή. Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν χρειάζεται βιασύνη δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εγγυημένη έως το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η "Financial Times Deutschland" κάνει λόγο για σενάριο επαναγοράς Ελληνικού χρέους με “κούρεμα” 50%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές πηγές, οι Υπουργοί Οικονομικών συζητούν ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει η Ελλάδα να αγοράσει ομόλογά της με έκπτωση η οποία θα φτάνει κατά μέσο όρο στο 50%.
 
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το EFSF. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πακέτο για την Ελλάδα θα πρέπει πιθανότατα να υπερβεί τα 115 δισ. ευρώ.

Παρά την νέα υποβάθμιση της Ιρλανδίας, ψυχραιμότερη εικόνα έδειξαν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με Κινέζικο αέρα ενθουσιασμού των αγοραστών, καθώς τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στην Κίνα για την οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώνοντας θετικό κλίμα στις Αγορές.

Ειδικότερα, η Κινεζική οικονομία "έτρεξε" με ρυθμό 9,5% στο β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Χώρας. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και ανέμεναν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 9,4%.
 
Δείχνουν ωστόσο μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας σε σχέση με την τρίμηνη περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου, οπότε καταγράφηκε αύξηση 9,7% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η νευρικότητα εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη του συνηθισμένου και αυτό γιατί τα ανοιχτά μέτωπα πλέον είναι πολλά. Άλλωστε σήμερα στις 17:00 καταθέτει στην Ουάσιγκτον την εξαμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία και τις Αγορές, ο πρόεδρος της FED, Ben Bernanke, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα σχόλιά του για την ανεργία και τις φήμες για καινούργιο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας να βρίσκονται στο επίκεντρο, κάτι που έδωσε ώθηση για νέα ιστορικά υψηλά στον χρυσό.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον FTSE, ο εν λόγω δείκτης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 534 μονάδων και τώρα απομένει η στήριξη των 510 μονάδων πριν σηματοδοτηθεί το τελικό “sell off”.

Εξ ίσου κακή η εικόνα στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Η Εθνική σε χαμηλά 174 μηνών έχει σαν τελευταίο τεχνικό και ψυχολογικό ανάχωμα τα 4,00 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε οριακά ψηλότερα από την τελευταία (θεωρητικά) στήριξη των 2,80 ευρώ.

Επίσης ο τίτλος της Alpha Bank, με την “βοήθεια” των δημοπρασιών, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 30/5/2011 (2,91 ευρώ).

Νέο ιστορικό χαμηλό για τον τίτλο της Αγροτικής που έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και με σημαντικό ανεκτέλεστο πωλήσεων, πιθανότατα καθώς από αύριο εξέρχεται από τον δείκτη FTSE και την θέση της καταλαμβάνει η μετοχή της Folli Follie (καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης δεν γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητη).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 9,03% και ο Τραπεζικός δείκτης επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 20,43% (!)

Μόλις 2 τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΕΛΠΕ (+0,32%) και MotorOil (+0,88%) ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Jumbo και ΜΙG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-14,67%) ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5% οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς και ίσες ή μεγαλύτερες του 4% οι ΕΤΕ και ΤΤ.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1184,79 μονάδες (15:05) έδωσε μια πρόσκαιρη αντιδρά ση έως τις 1.203 μονάδες για να υποχωρήσει εκ νέου και να κλείσει στις 1190,3 μονάδες με απώλειες 2,15%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφτασε τα 82 εκατ. Από τα 3,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών ενώ 35 τίλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 14,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η επίθεση των κερδοσκοπικών funds στην Ιταλία κατέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρωζώνη, η οποία απειλείται με διάλυση αν δεν υπάρξει άμεση λύση, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για νέα αναβλητικότητα. Είναι ώρα να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε μία Δημοσιονομική Ένωση (όπως έκαναν παλαιότερα οι Αμερικανοί με τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών) ή αν θα αφήσουν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταρρεύσει.

Το μήνυμα που έδωσαν οι Αγορές τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό και αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα οι Αγορές θα γνωρίσουν νέο σφυροκόπημα και οι οικονομίες πολλών Ευρωπαϊκών οικονομιών θα δοκιμαστούν ακόμη πιο σκληρά.

Από εκεί και πέρα και σε ό,τι αφορά στα εγχώρια δρώμενα, υπάρχουν αρκετά «ερωτηματικά» τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και με την υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, πιθανή αναβολή της Συνόδου Κορυφής που ακούστηκε ότι θα πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Παρασκευή και δημιούργησε προσδοκίες κάποιας οικονομικής ενοποίησης, θα αφαιρέσει και τα τελευταία θετικά ερείσματα από τις Αγορές.

Αυτό σε συνδυασμό με το μπαράζ επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι οίκοι αξιολόγησης, πιθανότατα θα στείλει το Χ.Α. σε νέα χαμηλά ή θα παρατείνει το εξαντλητικό πλαγιοκαθοδικό σενάριο.

Την όγδοη συνεχόμενη πτωτική της συνεδρίαση πραγματοποίησε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, η οποία κινήθηκε πλήρως αυτονομημένη έναντι των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, που ακολούθησαν ανοδική πορεία, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Κύριοι παράγοντες της διατήρησης του αρνητικού κλίματος αποτέλεσαν τόσο η επιφυλακτικότητα της επενδυτικής κοινότητας έως ότου ανακοινωθεί η εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους όσο και φημολογία που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με μία ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από τον πιστοληπτικό οίκο Fitch.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης αν και ακολούθησε πτωτική πορεία δεν κατέγραψε νέα χαμηλά έτους διατηρώντας συγχρόνως απόσταση ασφαλείας 22 μονάδων. Αντίθετα, αρνητικά στοιχεία αποτελούν τα βραχυπρόθεσμα σήματα πωλήσεων που έδωσε ο ταλαντωτής MACD καθώς και η προσέγγιση του ταλαντωτή RSI (14) υποτιμημένων ζωνών τιμών. Πλέον στόχος είναι η διακράτηση των χαμηλών έτους των 1.168 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι πωλητές στο Χ.Α. δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα τάση και ψυχολογία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πιέσεων συνέχεια, με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών.

Με καλύτερες άμυνες το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να γυρίσει σε υπερτίμηση στο 0,07%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11629, τιμή εκκαθάρισης 520,08) κινήθηκαν μεταξύ 513 και 530,75 μονάδων. Μικτές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Εκτινάχθηκε στο 57% η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στην ημερήσια δραστηριότητα που άγγιξε συνολικά τα 1.859 δικαιώματα (838 δικαιώματα αγοράς και 1.021 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (600000 Πειραιώς, 15800 Αγροτική, 5000 ΑΔΑΚ 20, 10000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6523), Alpha Bank (1408), Πειραιώς (4428), Eurobank (2089), ΟΤΕ (363), Αγροτική (3311), ΟΠΑΠ (115), ΔΕΗ (737), Κύπρου (1263), MPB (549), MIG (774), Μυτιληναίο (263), Ταχ. Ταμιευτήριο (412), ΕΧΑΕ (276), Intralot (325).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (550000 τεμ.), Eurobank (70000 τεμ.), Πειραιώς (520000 τεμ.), Alpha Bank (260000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Alpha Bank (50000 τεμ.), Εθνική (56788 τεμ.), Coca-Cola (41487 τεμ.), ΟΤΕ (31660 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9024373 τεμ.), Eurobank (18674205 τεμ.), Εθνική (12771919 τεμ.), Πειραιώς (14016879 τεμ.), ΟΤΕ (6134943 τεμ.), MIG (4907918 τεμ.), MPB (5533687 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,60 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 11/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (11/07/2011): -1.333.348. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (11/07/2011): -0,139%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v