Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο

"Μάτωσαν" οι τράπεζες εν όψει ανακεφαλαιοποίησης. Αυξημένος ο τζίρος. Βαραίνει επικίνδυνα ο τραπεζικός δείκτης που χάνει 19,3% σε 6 συνεδριάσεις. Βουτιά 17,5% για ΕΥΡΩΒ, 15% για Alpha, 12,6% για ΤΤ.

Οι συναλλαγές μπορεί να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όμως από την άλλη δείχνουν να αυξάνονται μέρα με την μέρα (σήμερα οι μεγαλύτερες των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν μπορεί να αποτελεί για πτωτικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη, με λίγες οι σχετικά περισσότερες συναλλαγές, οι πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο έκαναν το 6x6 με τον κλαδικό δείκτη να αθροίζει απώλειες 19,31% και να γέρνει επικίνδυνα (!)

Οι προηγούμενες στηρίξεις στις 360 και 345 μονάδες αποτελούν ένδοξο παρελθόν και σαν επόμενη στήριξη δείχνει η ζώνη 300 – 296 μονάδες.

Σαφώς επιδεινούμενη και η τεχνική εικόνα του FTSE που έχασε την σημαντική τεχνική και ψυχολογική στήριξη των 300 μονάδων και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 280 μονάδες.

Η περιορισμένη ορατότητα στα αποτελέσματα των Τραπεζών (παράταση ενός μήνα στη δημοσίευση των ισολογισμών των Τραπεζών αποφάσισε να δώσει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου) και στους όρους κεφαλαιακής ενίσχυσης, δείχνουν να αποτελούν άλυτο γρίφο για την Αγορά, που προτιμά την επιφυλακτική στάση και την μείωση μοχλευμένων θέσεων και όχι μόνο.

Οι όποιες ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις, συνοδεύονται με αύξηση των συναλλαγών, καθώς θεωρούνται ευκαιρίες ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών.

Το γεγονός ότι σε κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε υψηλότερα των 750 μονάδων, απλά δείχνει κέρδος λίγου χρόνου πριν επιδεινώσει την τεχνική του εικόνα, κάτι που έχει κάνει τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και ο FTSE.

Μικρές “αναπνοές” έδωσαν σήμερα στον Δείκτη, οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει μία αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική αντίδραση από τα 2,28 ευρώ (κλείσιμο 7/3) και έχει μπροστά του την ισχυρή ζώνη αντίστασης στην περιοχή των 3,26 - 3,30 ευρώ. Στήριξη έχει στην περιοχή του 2,80.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ που σήμερα είχε “χορηγό” και την έκθεση της Credit Suisse.

Πιο συγκεκριμένα, στα 9,9 ευρώ, από τα 9,3 ευρώ προηγουμένως, ανεβάζει την τιμή στόχο ο οίκος, που όμως υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 1% για το 2012 και κατά 16% για το 2013. Όπως εξηγεί, η αναμενόμενη καθυστέρηση της εφαρμογής του έκτακτου φόρου 10% και η νέα δομή των προμηθειών των πρακτόρων αντισταθμίζουν την αναβάθμιση των προβλέψεων της Credit Suisse για τα έσοδα, κατά 3%.

Ο τίτλος έρχεται αντιμέτωπος με το επίπεδο 7,50 – 7,60 ευρώ που ουσιαστικά είναι πολύ σημαντική αντίσταση και που κατοχύρωση μπορεί να κάνει την διαφορά. Στήριξη το 7,06 – 7,00 ευρώ.

Alpha Bank, Ταχ, Ταμιευτήριο και Πειραιώς συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Εθνική και Eurobank.

Η Alpha Bank, έχασε την ζώνη στήριξης 1,30 – 1,29 ευρώ, αλλά και την αμέσως επόμενη στα 1,13 ευρώ και έχει σαν τελευταία το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ. Καθοδική διαφυγή θα φέρει γενικευμένο “sell off” και θα αναγκάσει τον τίτλο να αναζητήσει στήριξη στην περιοχή των 0,88 ευρώ.

Τα κρίσιμα τα 0,3590 ευρώ για την Πειραιώς αποτελούν παρελθόν όπως και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,3300 ευρώ. Η μετοχή κινείται “χωρίς φρένα” και η επόμενη στήριξη πιθανολογείται στα 0,2700 ευρώ.

Καθοδική διάσπαση της θεωρούμενης ισχυρής στήριξης των 0,50 ευρώ, αλλά και των 0,4400 ευρώ για το Ταχ. Ταμιευτήριο, που δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στην περιοχή των 0,39 ευρώ.

Ξένισε η σημερινή εικόνα της Εθνικής, που μέχρι χθες έδειχνε σαφώς αμυντικότερη η τεχνική εικόνα.

Ο τίτλος μπήκε στην “διακεκαυμένη” ζώνη 2,20 – 2,08 και αν δώσει καθοδική διαφυγή, τον περιμένει το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Ασταμάτητη πτώση για την Eurobank που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τα 0,90 ευρώ και την επόμενη μάχη στην ζώνη 0,80 – 0,79 ευρώ. Τελευταίο τεχνικό “φρούριο” τα 0,50 ευρώ, για μία μετοχή που επιδεινώνει την εικόνα της σχεδόν καθημερινά.

Καμία αχτίδα αισιοδοξίας από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec. και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2011, μόλις 53 εισηγμένες (30 κερδοφόρες και 23 ζημιογόνες), ο κύκλος εργασιών είναι ενισχυμένος κατά 4,7%, αλλά σαφώς επιβραδυνόμενος, ενώ η τελική γραμμή δείχνει μέχρι στιγμής ζημιές 3,2 δισ, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν εντυπωσιακά.

Μικρές είναι οι πιθανότητες μιας πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης, δεδομένου του τεράστιου οικονομικού, πολιτικού και δημοσιονομικού κόστους που θα επιφέρει, σημειώνει σε έκθεση της η Fitch. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί ότι παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση της χρηματοδοτικής κατάστασης των Κρατών και των Τραπεζών, μόνο μια ευρεία και σταθερή οικονομική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα σημάνει το τέλος της κρίσης.

Παράλληλα, στην έκθεση η Fitch σημειώνει ότι πλέον αξιολογεί επτά Κράτη από “Α” και κάτω, όταν το 2008 μόνο η Ελλάδα λάμβανε αντίστοιχη αξιολόγηση.

Σκηνικό διόρθωσης έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Αγορές σύμφωνα με την Τζίνα Σάντσεζ επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Roubini Global Economics.
Μέχρι προσφάτως, τονίζει η κα. Σάντσεζ οι Αγορές βρίσκονταν υπό την πλήρη κυριαρχία των “ταύρων”.

Αυτό οφειλόταν σε έναν συνδυασμό θετικών καταλυτών, όπως οι ενδείξεις ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας, η παροχή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα της Ευρωζώνης, η επιτυχής ολοκλήρωση του Ελληνικού PSI και η μετέπειτα έγκριση του δευτέρου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι θετικοί αυτοί καταλύτες μοιάζει πλέον να έχουν “ξεθυμάνει”: ο ρυθμός ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας εμφανίζει σημάδια “κόπωσης” το τελευταίο διάστημα, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα παρά την “ένεση” της ΕΚΤ, ενώ και οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση της Ελλάδας δίνουν τη θέση τους σε έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο η κατάσταση της Χώρας είναι αναστρέψιμη.

Επιπλέον, νέοι παράγοντες ανησυχίες έχουν ανατείλει στις διεθνείς Αγορές. Ο πιο ανησυχητικός είναι η Ισπανία, η οποία σύμφωνα με την κα. Σάντσεζ αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα” που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στο ξεκίνημα της Wall Street, οι δείκτες της οποίας απειλούν τα υψηλά 4ετίας.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που απαρτίζει το ινστιτούτο ερευνών Conference Board μειώθηκε στο 70,2 τον Μάρτιο από 71,6 τον Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 71,5.Από την άλλη, οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν επί 5ο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2003, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών που καταρτίζει η S&P/Case-Shiller.

Ο δείκτης που καλύπτει τις διαμορφώσεις των τιμών σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ υποχώρησε 0,8%. Στο 12μηνο οι τιμές έχουν υποχωρήσει 3,8%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός 20αρη, ελάχιστα τα θετικά πράγματα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κάτι πάνε να κάνουν τα Νερά, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε σε ΕΧΑΕ και Αεροπορία Αιγαίου.

Πέντε τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στον 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η Jumbo.Πιο συγκεκριμένα θετικό κλείσιμο για Βιοχάλκο (+2,4%), ΔΕΗ (+1,58%), ΟΠΑΠ (+0,27%), ΟΤΕ (+1,26%) και Τιτάνα (+0,42%).

Όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι με απώλειες, με τις σημαντικότερες για Eurobank (-17,5%), Alpha Bank (-15,08%), MIG (-7,27%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-12,68%), Πειραιώς (-9,7%) και Εθνική (-6,14%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 773,12 μονάδες (10.48). Όμως μετά τις 12.16 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 749,31 (16.22) και έκλεισε τελικά στις 752,7 μονάδες με απώλειες 1,91%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 45,9 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Jumbo).

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 19,15%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερα προβληματισμένος τόσο για την πορεία των εγχώριων μακροοικονομικών στοιχείων, όσο και για την γενικότερη εικόνα του Χ.Α., δηλώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο εκτροχιασμός του εμπορικού ελλείμματος αλλά κυρίως του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2000 και εξής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία (βίοι παράλληλοι) καταγράφεται με τρόπο που απολογιστικά σοκάρει.

Ανάλογη και παράλληλη είναι και η πορεία του Δημόσιου και δυστυχώς εξωτερικού χρέους.Οι λόγοι; Από τη μία πλευρά η αδυναμία υποτίμησης σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που οδήγησε στην έκρηξη του δανεισμού (Δημόσιου και ιδιωτικού).

Από την άλλη τα δομικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας που μετά την ΟΝΕ ολοκλήρωσαν την παραγωγική αποδιάρθρωση (είχε ξεκινήσει ήδη από την ένταξη στην ΕΟΚ), με αποτέλεσμα τη διάλυση του βιομηχανικού και βιοτεχνικού ιστού της.

Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγική
ανασυγκρότηση της οικονομίας (με έμφαση στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια κοκ) αφού η μονομερής περικοπή εισοδημάτων οδηγεί ήδη σε στραγγαλισμό ευάριθμα κοινωνικά στρώματα.

Έπρεπε βέβαια να ήταν συζήτηση του ..προχθές αφού οι αριθμοί έδειχναν ήδη από το ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000 πού οδηγούμαστε, (απολογιστικά το λέμε, γιατί το 2001 π.χ. αρνούμαστε αλλαγή στο ασφαλιστικό και το 2007 ο Πρωθυπουργός έλεγε στον Υπουργό Οικονομίας που ζητούσε να ληφθούν μέτρα "άστο γι' αργότερα"...).

Σήμερα η Χώρα έχει δύο επιλογές: είτε τη συνεννόηση των κοινωνικών ομάδων σε Εθνικό σχέδιο πιλοτικών δράσεων που από κοινού με τους Ευρωπαϊκούς πόρους μπορεί να φέρουν πιο κοντά τη διαδικασία της ανάπτυξης (Φινλανδικό μοντέλο 1990, όπου μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ με την οποία διενεργούσε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της αναπροσανατολίστηκε παραγωγικά σε νέες τεχνολογίες και εμπορικά προς την Ευρώπη).

Έτσι, η Χώρα μπορεί να οδεύσει σε ένα μοντέλο τύπου “U” (αργή πορεία ανάκαμψης) ή σε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή “V” τύπου (ταχεία πορεία).
 
Εναλλακτικά, η μη συνεννόηση οδηγεί σε απομάκρυνση από το κατώτατο σημείο του οικονομικού κύκλου με πορεία ευθύγραμμη στη συνέχεια ( τύπου “L”, όπου η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στο χαμηλό σημείο αδυνατώντας να ανορθωθεί).

Το σενάριο ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας μέσω επανόδου στη δραχμή είναι ακραίο αφού σημαίνει ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα επιλέξει να διατηρήσει τις υποχρεώσεις της Χώρας σε ευρώ και θα μετατρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της σε δραχμή με απροσδιόριστα χαμηλή ισοτιμία, καθώς θα αποτελέσει το αντικείμενο εκτεταμένης υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Παράλληλα, χωρίς αυστηρούς συναλλαγματικούς περιορισμούς (μπορούν να εφαρμοσθούν;) θα καταρρεύσουν οι εισαγωγές οδηγώντας σε μεγάλες ελλείψεις, ενώ και το καλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγή.

Άρα, είναι λογικά απορριπτέο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί η Χώρα μετά τις εκλογές να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ενός “βελούδινου” μετασχηματισμού στο πολιτικό σκηνικό ώστε να τροχιοδρομηθεί σχέδιο στοχευμένων-πιλοτικών δράσεων που να φέρουν την οικονομία πιο κοντά στην έναρξη της ανάπτυξη μετά το 2012.

Η λογική λέει ότι αυτό οφείλει να γίνει έστω και αν οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί δεν εμπνέουν μεγάλο μέρος των πολιτών. Πιο πιθανό είναι να απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου υπευθυνοποιηθούν τα κόμματα προτείνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις με ταυτόχρονη επανασυγκέντρωσή τους υπό "νέες" ηγεσίες.

Το διαζευκτικό σενάριο της συνεννόησης παραπέμπει σε κοινωνική ένταση, διαδικασία από την οποία οι περισσότεροι θα βγουν ακόμη περισσότερο χαμένοι. Ίσως κάποιοι επιδιώκουν μια τέτοια ατζέντα. Δεν πρέπει ωστόσο η ψήφος των περισσότερων να επιτρέψει την εφαρμογή της.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την εικόνα του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά άφησε τον “επιτόπιο βηματισμό” και επιδείνωσε σημαντικά την εικόνα της, τουλάχιστον στον Τραπεζικό κλάδο.Ανησυχίες προκαλεί η χαμηλή ορατότητα όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, δίνοντας τροφή και σε ακραία (φαινομενικά) σενάρια.

Από την άλλη, η έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί πως όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υπογραφεί κατά το “μνημόνιο δύο” θα πάνε (κατά το σύνηθες) πίσω, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων.

-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη και μεγαλύτερη τα συμβόλαια επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το discount στο 0,30% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4043, τιμή εκκαθάρισης 290,5), κινήθηκαν μεταξύ 288,5 και 302,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (372300 Πειραιώς, 6000 Ελ. Πετρέλαια, 8700 Αγροτική, 5200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11446), Alpha Bank (19505), ΟΤΕ (1412), Ταχ. Ταμιευτήριο (804), ΟΠΑΠ (950), Πειραιώς (2443), Κύπρου (3409), ΔΕΗ (687), MIG (1029), Μυτιληναίο (367), ΕΧΑΕ (108), Intralot (193), MPB (562), Αγροτική (210), Ελ. Πετρέλαια (187), Μέτκα (156), ΓΕΚ (304).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (70000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21589415 τεμ.), Eurobank (10499996 τεμ.), Κύπρου (5217426 τεμ.), Πειραιώς (9641350 τεμ.), MPB (7719553 τεμ.), MIG (5986638 τεμ.), ΟΤΕ (5968946).

Να σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 50 στα 2,20 ευρώ και τα άλλα 50 στα 1,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v