Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο ΧΑ - Κάτω από το €1 η ΕΤΕ

Λίγο κράτησε η προσπάθεια ανόδου στο ΧΑ. Μετά τα αρχικά κέρδη, ο ΓΔ υποχωρεί κάτω από τις 490 μονάδες. Χάνει το €1 η ΕΤΕ. Ισχυρή πτώση στις τράπεζες αλλά και σε 3E, MOH. Κέρδη ΟΠΑΠ. Απώλειες στο DAX 30, νέες πιέσεις για ευρώ.

Ανοδικά ξεκίνησε το Χ.Α. ακολουθώντας την ήπια κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 506 μονάδες, αλλά λίγο μετά τις 11.00 άρχισαν ρευστοποιήσεις. Αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει κάτω από τις 490 μονάδες, με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 3%.

Η αρχική κίνηση είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη από τεχνικής πλευράς, μετά το «άδειασμα» στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Νωρίτερα, ανάλογη προσπάθεια επιχειρούνταν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μικρές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη και οριακά κέρδη για τον CAC στο Παρίσι, ενώ κλειστό είναι και σήμερα το Λονδίνο. Στη Μαδρίτη ο IBEX ενισχύεται κατά 0,86% στις 6.293 μονάδες. Το ευρώ δέχεται νέες πιέσεις προς το 1,24 δολάριο.

Στο Χ.Α. η όποια προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται κυρίως με μη τραπεζικά χαρτιά, αλλά και με επιμέρους τίτλους του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 4% στα 4,16 ευρώ. Μη τραπεζικές μετοχές, όπως και η Βιοχάλκο, που είχαν «ξεπουληθεί» στη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου, επιχειρείται να κινηθούν προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τους.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Βιοχάλκο, η οποία ενισχύεται κατά 2,5% στο 1,63 ευρώ, της Τιτάν κατά 2,11% στα 10,67 ευρώ.

Στις τράπεζες συνεχίζονται αμείωτες οι ρευστοποιήσεις: στην EFG (πτώση 10% στο 0,41 ευρώ), ενώ η Εθνική πέφτει κάτω από το 1 ευρώ.

Βαριές οι απώλειες στην Alpha Bank στο 0,70 ευρώ ή 7%. Αφήνουμε τελευταία την Alpha Bank καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησε με αυξημένες συναλλαγές κατά περίπου 13,5%, χάνοντας ακόμα μία σημαντική τεχνική περιοχή. Το ότι υποαποδίδει σήμερα, με τη διαγραμματική απεικόνισή της να προβληματίζει, επιβεβαιώνει την αυξημένη επιφυλακτικότητα και την έντονη αμφισβήτηση που χαρακτηρίζουν ευρύτερα τον κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v