Εκρηκτικό μείγμα προσδοκιών στο ΧΑ

Οι σαρωτικές αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο αλλά κι η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα που φαίνεται να προκρίνει το σενάριο πολιτικής λύσης οδήγησαν το ΧΑ σε εντυπωσιακό ράλι προεξόφλησης θετικών εξελίξεων.

Με ένα εντυπωσιακό ράλι προεξόφλησης έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα, με επαναφορά του ΧΑ πάνω από τις 800 μονάδες και βασικούς δείκτες είτε να διασπούν ανοδικά είτε να προσεγγίζουν σημαντικότατες τεχνικές περιοχές.

Ομοβροντία αφορμών, εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες από τις προχωρημένες συζητήσεις Εθνικής- Eurobank, τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, τις εκτιμήσεις της Nomura και των Financial Times μέχρι την είδηση για επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη όλα συντείνουν πως είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτό που οι δανειστές, το Βερολίνο θεωρούν «λύση».

Οι αυξημένες τοποθετήσεις των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» στην διάρκεια της εβδομάδας ειδικότερα όμως στη χθεσινή συνεδρίαση παραπέμπει ξεκάθαρα σε κίνηση προεξόφλησης από την πλευρά ισχυρών εγχώριων δυνάμεων και λιγοστών ξένων.

Το ότι κατά γενική εκτίμηση η κίνηση ΕΤΕ- Eurobank επισπεύσθηκε φαίνεται να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο, που θα έχει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους δανειστές. Το, ότι η Άγκελα Μέρκελ έρχεται την Τρίτη, μία μέρα μετά την ύστατη προσπάθεια ενός συμβιβασμού Αθηνών- Τρόικας πιθανότατα δεν είναι σύμπτωση.

Ούτε η ευθεία αναφορά του εκπροσώπου της Steffen Seibert "Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων έχουν επιταχυνθεί με την κυβέρνηση Σαμαρά και θέλουμε αυτό να το στηρίξουμε".

Η Deutsche Welle μεταδίδει τις πρώτες αντιδράσεις πολιτικών αναλυτών στην είδηση. Όπως σημειώνουν η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς πραγματοποιείται την επομένη του Eurogroup, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και μερικές εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της Τρόικας, οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις, η επίσκεψη της Ά. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια, που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στο ελληνικό ζήτημα.

Ανοιχτό λοιπόν το ενδεχόμενο στο οποίο φαίνεται, πως τα «ισχυρά χέρια» επένδυαν τον τελευταίο καιρό. Ποντάρει σε «πολιτική λύση» σημείωνε από το πρωί της 2/10 το euro2day (στο προσυνεδριακό σχόλιο με τις κινήσεις των ισχυρών παικτών και insiders να ενισχύουν τη εκτίμηση μας.

Ήρθε και η επίσπευση της συμφωνίας Εθνικής- Eurobank για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. «Η Credit Agricole ανακοίνωσε ως προτιμητέα την AlphaBank. Βάζω... στοίχημα, πως από σήμερα το βράδυ κιόλας θα αρχίσουν τα όργανα για μέγα deal ETE- Eurobank και ΤΤ. Και ο νοών νοείτω...» σημειώναμε στο σχόλιο της 29/-30/9 μόλις έγινε γνωστή και τυπικά η απόφαση των γάλλων).

Είχαν προηγηθεί το «σπάσιμο» των μετοχικών μερίδων στην Eurobank, η σε φαινομενικά άσχετο χρόνο είσοδος των Γ. Δαυίδ, Ν. Στασινόπουλου και Αγγ. Φράγκου στο Δ.Σ της Eurobank για «δέσει» η εκτίμηση μας.

Από τεχνικής πλευράς στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε ένα επαρκές ΠΡΩΤΟ δείγμα θα χρειαστούμε οπωσδήποτε άλλα ΔΥΟ άμεσα προκειμένου να έχει πολλές πιθανότητες η ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστροφής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 829,96 (5,05%), ο 20άρης στις 304,14(6,19%), ο Mid στις 972,79 (!) ο δε τραπεζικός στην ζητούμενη περιοχή των 340 μονάδων. Με συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων )1098.229.976 τμχ αξίας 88,9 εκατ. ευρώ δηλαδή αρκετά πάνω από τα ελάχιστα 70 εκατ. ευρώ, που θεωρούνταν απαραίτητη προϋπόθεση.

Σε εμπεριστατωμένα θέματα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου  και της Έλενας Λάσκαρη  αναλύεται όλη η τρέχουσα επικαιρότητα, στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου καταγράφονται και αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες & στατιστικά στοιχεία.

Εμείς θα προσθέσουμε άλλα δύο, το πως, σύμφωνα με την JP Morgan, ο Βορράς ξεφόρτωσε στο Νότο τα «τοξικά» ομόλογα (και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν κατά γενική ομολογία οι πρώην Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου) αλλά και το «ισχυρό ράλι» των ελληνικών ομολόγων (FT της 5/10) και τι βλέπουν οι επενδυτές.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829,96 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 12,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 13,53%, ο Mid 30 με κέρδη 17,66% και ο Small Cap 80 υψηλότερα 12,3%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν όλοι οι κλάδοι του ΧΑ μεταξύ αυτών: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (26,84%), Τηλεπικοινωνίες (18,56%), Τράπεζες (18,14%), Πρώτες Ύλες (17,88%) και Τεχνολογία (17,88%).


Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Centric (78,52%), Nutriart (69,64%), Compucon (59,38%), Μάθιος (56,98%), Εριουργία Τρία Άλφα (50,24%), Καραμολέγκος (44,44%), Τράπεζα Πειραιώς (40,45%), Spider (39,68%), MIG (34.14%), Σελόντα (33,06%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Elbisco (- 50,45%), Sato (- 42,25%), Εδραση (- 37,31%), Logismos (- 32,9%), Yalco (-23,08%), Φιερατέξ (-21,94%), Alsinco (-20%), Euromedica (-19,84%) Λιβάνης (-19,19%) και Καθημερινή (-18,80%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v