Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι εφεδρείες θα κρίνουν την τάση

Με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν "απονευρωμένες" λόγω των ανοιχτών μετώπων, το βάρος της διατήρησης του momentum στην αγορά πέφτει στις λεγόμενες "εφεδρείες". Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Ένα «κλείσιμο» με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, τον Ftse Large Cap υψηλότερα των 310 και με τις τράπεζες πέριξ των 230-250 μονάδων θα ήταν καλοδεχούμενο και σε επίπεδο εντυπώσεων για το 2012, σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας μετά το πέρας και της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Άλλη... μισή συνεδρίαση μένει με το ΧΑ να μετρά απόδοση 34% και ο 25άρης 18,3% έναντι 78,4% (!) του Ft Mid. Το, ότι η Ελλάδα -ως "failed state"  (αποτυχημένο κράτος) για τη χρονιά, που φεύγει- υποδέχεται το 2013 από τη... δεύτερη και όχι από την πρώτη γραμμή, μπορεί να αποβεί προς όφελος μας στη συνέχεια. Στο στόχαστρο του Βερολίνου βρίσκονται η Μαδρίτη εδώ και καιρό αλλά και η Ρώμη, με τις ιταλικές εκλογές (τέλος Φεβρουαρίου) να θεωρούνται από τώρα σημείο αναφοράς. 

Η Αθήνα και η κυβέρνηση να υπερβεί σε πρώτη φάση τα εμπόδια που έχει μπροστά της τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, να κερδίσει πολύτιμο χρόνο και εντυπώσεις αλλά προ πάντων ουσία στο δοκιμαζόμενο εσωτερικό της χώρας.

Εμφανές το...momentum, που έχει η κυβέρνηση και ο Γ. Στουρνάρας. Μένει να συντηρηθεί και αξιοποιηθεί, ούτως ώστε να έχει συνέχεια η μόχλευση, που επιχειρείται στο...ταμπλό.

Με νέους οδηγούς στην ατμομηχανή- όπως σημειωνόταν τελευταία σε σχετικό θέμα του euro2day- αλλά με τις τράπεζες αδιαμφισβήτητα καθοριστικότατο παράγοντα για τη συνέχεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ημέρες έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση που θέλουν οι αγορές με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται σε «Ανακεφαλαιοποίηση με... δίχτυ ασφαλείας». Κάτι, που επιχειρείται να αποτυπωθεί χρηματιστηριακά με τον κλαδικό δείκτη να παραμένει εντός της ζώνης των 230-250 μονάδων.

Αναμφίβολα οι τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο, πολύ δρόμο και, μέχρι να γίνουν γνωστοί οι όροι των α.μ.κ., το επενδυτικό κοινό θα παραμένει (δικαιολογημένα) επιφυλακτικό. Εάν το πολύ κρίσιμο πρώτο τρίμηνο, το μη τραπεζικό τμήμα του ΧΑ κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα κεκτημένα του 2012, τότε θα έχει ολοκληρωθεί η σημαντικότερη φάση της επιβεβαίωσης των ελάχιστων (του Ιουνίου) και η απαραίτητη αρχή της αναστροφής.

Ο Dr Money διερωτάται εάν η νηνεμία που επικρατεί παραπέμπει σε επερχόμενη καταιγίδα, εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία, συνακόλουθα το ΧΑ.

Πράγματι, περιφερειακά τα...νέφη πυκνώνουν. Ο M.Rajoy βλέπει «πολύ δύσκολο το 2013 και δεν αποκλείει την προσφυγή σε πρόγραμμα διάσωσης», η Ιταλία εξακολουθεί να λειτουργεί απορρυθμιστικά, η ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου- Μέσης Ανατολής αναδιατάσσεται.

Εξαιρετική από αυτή την άποψη η αναφορά των Financial Times -που θεωρεί Έτος Καμπής το 2013- κάνει λόγο για την επέλαση της Απω Ανατολής και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό. Σε αυτή την ιστορική περιδίνηση αναδύονται οι μύχιες επιδιώξεις της «κρίσης».

Σε 300-500 δισ. ευρώ υπολογίζονται (εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ) τα έσοδα της Κύπρου (σε βάθος 30ετίας) από την εκμετάλλευση- αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου- πετρελαίου. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα πολύ κουβέντα γίνεται και λιγοστά έργα στο θέμα της ΑΟΖ, με την Άγκυρα να οριοθετεί μονομερώς για έρευνες και τμήματα της ελληνικής επικράτειας.

Ειλικρινά είμαστε περίεργοι να δούμε μέχρι ποίου σημείου θα καταφέρει η Αθήνα να ακολουθεί την κατευναστική (?) τακτική, που ακολουθεί εν μέσω όλο και επιθετικότερων γειτόνων αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Άμεσα ίσως όχι αλλά είναι κάτι, που πιθανόν να κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, με την κυβέρνηση να «βολεύεται» προσώρας από τις εξελίξεις στο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ (*).

Εξελίξεις (από αλλού την περιμέναμε τη...θεία Δίκη και από αλλού έρχεται για τον πρώην τσάρο) που θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο και που για ορισμένους αναλυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπές.

Εξελίξεις σε μία φάση της εντεινόμενης «επίθεσης» ξένων ΜΜΕ και κέντρων διαμόρφωσης γνώμης κατά της «εγχώριας ολιγαρχίας» με το τελευταίο STERN να εξαπολύει την δηκτικότερη των τελευταίων μηνών. Ο λόγος που το Βερολίνο ακολουθεί αυτή την τακτική αρχίζει και γίνεται πιο ξεκάθαρος καθώς, πέραν της εσωτερικής κατανάλωσης, οι γερμανοί δημιουργούν το έδαφος για την απαξίωση συγκεκριμένων εγχώριων δυνάμεων και προώθηση άλλων, πιθανότατα των μελλοντικών...συνεργατών τους. Γινόμαστε κουραστικοί ενδεχομένως αλλά όλα αυτά είναι μέρη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα πρέπει να επιβιώσουμε (και) χρηματιστηριακά στην χρονιά, που έρχεται.

(*) και μέσα σε όλα ο Κ. Σημίτης παρεμβαίνει για ακόμη μία φορά εκτιμώντας πως η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει. Μα την αλλάζουν και καλά μάλιστα στις γερμανικές προδιαγραφές τα συμφέροντα, που επέτρεψαν το «μαγείρεμα» με τη βοήθεια της Goldman Sachs, που μέσω της Siemens έβαλαν στο...χέρι το μισό εγχώριο πολιτικό προσωπικό, που με τις συμβάσεις αλά ThyssenKrupp εξέθρεψαν τις μίζες και τους...Άκηδες κ.λ.π.


Σ.Σ. Για να ελαφρύνουμε λιγουλάκι το σχόλιο, κλείνουμε με την έξοχη πρόταση της Ηρώς; Κουνάδη-για την έξοδο του Σαββάτου- για Θέατρο και Fabrica de Vino. Πάντα εκλεκτική στις επιλογές της (In2Life) η φίλτατη συνάδελφος.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 901,36 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,5%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,06%, ο Mid 30 με άνοδο 4,87% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε υψηλότερα 2,17%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τεχνολογίας (10,71%), Υγεία (8,08%) και Κατασκευές- Υλικά (7,02%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-3,5%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-2,13%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (33,6%), ΝΕΛ (28,57%), Pasal (28%), Ευρωπαική Πίστη (26,08%), ΕΤΕΜ (24%), Αttica Συμμετοχών (21,46%), Aλουμύλ (19,41%), Γιουρομπρόκερς (19,27%), Εριουργία Τρία Άλφα (18,99%), Χαλκόρ (17,80%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λεβεντέρης (-29,45%), Olympic Catering (- 20%), Τηλέτυπος (- 19,51%), Sprider (-19,19%), Moda Bagno (-18,75%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-15,15%), Λεβεντέρης (-11,70%), Μπουτάρης (-10,45%), Σφακιανάκης (-10%) και Medicon (-9,8%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v