Ελέγχουν τη συνεδρίαση οι αγοραστές

Στα επίπεδα των 1.000 μονάδων και ελαφρώς υψηλότερα κινείται η Σοφοκλέους. Ο Ftse Large Cap "δοκιμάζει" ξανά τις 340 μονάδες. Κέρδη για Εθνική, Alpha, Mυτιληναίο, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Απώλειες για Folli, Frigoglass.

Κρατά τις 1.000 μονάδες το Χ.Α., με τις ξένες αγορές να βοηθούν τα τελευταία 45-50΄ της συνεδρίασης.

Στις 1.008 μονάδες και πάλι ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 13.30, κατόπιν μιας συντονισμένης προσπάθειας μαζέματος από τα χαμηλά.

Στις 340 μονάδες πατά εκ νέου ο Ftse Large Cap, με συνολικότερη κίνηση τραπεζικών και μη μετοχών. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αναφορά στην άμβλυνση των πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο γύρισμα των δεικτών (DAX, CAC 40 και FTSE 100) και στις ανάσες σε ευρώ και ομόλογα.

Χρήσιμη από κάθε άποψη, πάντως, η προειδοποίηση των τελευταίων ημερών γιατί η κατάσταση εκτός και εντός Ελλάδος μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογεί.

Σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, φαίνεται πως όντως οι αρχικοί πωλητές προς τα υψηλά της ημέρας επανατοποθετήθηκαν από τα χαμηλά μετά την πρώτη μία-μιάμιση ώρα. Σε συνδυασμό με τη βραχυπρόθεσμη τάση για τη μετοχή της Alpha Bank, την επιβεβαίωση της πολύ σημαντικής τιμής-στήριξης του 1,10 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Αμφότερες ενισχύθηκαν έως και 4,4% σταδιακά μετά τις 13.15 με αυξανόμενες συναλλαγές.

Ωστόσο, οι σταθερές... αξίες (των τελευταίων μηνών) επιμένουν ανοδικά με υψηλές συναλλαγές και ενεργότερη συμμετοχή ξένων αλλά και εγχώριων βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

Υπεραπόδοση για τη μετοχή του ΟΤΕ, με τζίρο πάνω από 5,2 εκατ. ευρώ, εν μέσω φημών για κίνηση έκπληξη από την πλευρά του μεγαλομετόχου. Ακούγονται χωρίς να διαψεύδονται φήμες για... διανομή μερίσματος, παράλληλη εισαγωγή της μετοχής-εισηγμένης σε ευρωδείκτη και άλλα ενδιαφέροντα, που συμβάλλουν στη διατήρηση της φοράς.

Σημειωτέον πως μετά από καιρό η αποτίμηση του ΟΤΕ ξεπερνά και πάλι τα 3 δισ. ευρώ, υπερφαλαγγίζοντας τα Ελληνικά Πετρέλαια, που αποτιμώνται στα 2,65 δισ. ευρώ.

Υψηλός τζίρος και τιμές πάνω από τα 7 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, που επίσης παραμένει σταθερά στις προτιμήσεις ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων. Ενδιαφέρουσα μεταβολή και για τον όμιλο Μυτιληναίου, καθώς η συνολική αποτίμηση (με τη ΜΕΤΚΑ) διαμορφώνεται πια στο 1,2 δισ. ευρώ.

Υπεραπόδοση και για τη μετοχή της Intralot, που ευνοείται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και... ισορροπίες στο μέτωπο του ΟΠΑΠ.

Υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές σε Ελλάκτωρ, Motpr Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, με συναλλαγές μάλλον περισσότερες απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση.

Περίπου ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με υπεραπόδοση (με αυξημένες συναλλαγές) σε Σιδενόρ, Ιντρακόμ, με σταθερούς αγοραστές σε ΓΕΚ-Τέρνα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Φουρλή, Πλαστικά Θράκης, Νηρέα.

Σημειωτέον πως ο δείκτης Ftse Mid επανέρχεται υψηλότερα των 1.200 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v