Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση εύλογης αναμονής (και) στο Χ.Α. Με το Γενικό Δείκτη πέριξ των 1.010 και τον FTSE LC στις 335 μονάδες. Έως 8,82% αντιδρούν οι τράπεζες, σταθερά χαμηλότερα του 1 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Σταθερά λίγο πάνω από τις 1.000 μονάδες συνεχίζει το Χ.Α. Οι μέτριες συναλλαγές παραπέμπουν σε μία περισσότερο αναγνωριστική κι επιφυλακτική συνεδρίαση αναμονής, με το ελληνικό χρηματιστήριο να κινείται στον ρυθμό των ευρωπαϊκών.

Στην Ευρώπη τα ποσοστά της αντίδρασης δεν ξεπερνούν το 0,40%-0,50%, ενώ ανάλογα μέτριες συναλλαγές καταγράφονταν (νωρίτερα στις 12.45) και στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Στο Χ.Α. ο μεν Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 1.010 μονάδων, με υψηλό ημέρας στις 1.013. Ο δε FTSE Large Cap στις 334 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 336,80, περίπου την ίδια ώρα.

Μετριότατος ο τζίρος, όπως αναφέραμε, με το 50%-55% να έχει αλλάξει χέρια σε μετοχές μόλις πέντε εισηγμένων. Υψηλότερη εμπορευσιμότητα και αξία στη μετοχή του ΟΤΕ (με 2,5 εκατ. ευρώ), στην Εθνική (2,2 εκατ.) και στην Alpha Bank (2,1 εκατ.), ενώ ακολουθούν η Coca Cola 3E και ο ΟΠΑΠ.

Όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ο μέτριος τζίρος ενισχύει την εκτίμηση πως η αγορά ελέγχεται, ότι τα «ισχυρά χέρια» διατηρούν (και έχουν συμφέρον γι' αυτό) την αγορά πέριξ των τρεχόντων επιπέδων, κοντά σε ισχυρά σημεία στήριξης. Προφανώς, αναμένοντας τις εξελίξεις και τους καταλύτες εκείνους που θα διαμορφώσουν την τάση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσέγγιση της Nomura πως το ιταλικό μέτωπο δεν θα κλείσει πριν από τα μέσα Μαρτίου φαίνεται να είναι η λογικότερη εκτίμηση/θέση και τέτοια τη θεωρούμε, γνώμονα για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας.

Στο εγχώριο μέτωπο, ενισχύεται η αίσθηση (και πληθαίνουν οι πληροφορίες) πως σύντομα θα απαντηθεί το ερώτημα της παράτασης στην περίοδο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ενδεχόμενο που διευκολύνει την προσπάθεια μόχλευσης κυρίως στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank και δευτερευόντως της Πειραιώς και της Eurobank.

Έως τα 6,26 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ πριν από λίγο κυμαινόταν στα 6,24 ευρώ, με αρκετούς βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν θέσεις τους σε καλές τιμές. Σημειώνεται πως η μετοχή του Οργανισμού ενισχύεται έως 7,5% σε διάστημα εβδομάδας, όχι άσχημα δηλαδή.

Μικρότερο μέρος θέσεων κατοχυρώνεται από τα υψηλά ημέρας των 7,67 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ.

Από το δείκτη σταθερά ανοδικά (έως 1,8%-2,2%) συνεχίζουν Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Ελλάκτωρ κ.ά.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κυμαίνεται στο εύρος των 1.163-1.184 μονάδων, με την πλειονότητα των μετοχών να κινείται ανοδικά. Υποχωρούν μόνο Σιδενόρ, ΟΛΘ, Lamda Development και Ικτίνος.

Ωστόσο, για τις μετοχές που ενισχύονται θα λέγαμε πως περισσότερο σε διατήρηση δυνάμεων και σε δυνατότητα ρευστοποίησης σε σχετικά καλές τιμές παραπέμπει.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα που παραμένει σε σχετικά στενό εύρος (2,19-2,26 ευρώ) ή του Φουρλή στα 2,29-2,32 ευρώ.

Λίγο μετά τις 13.20-13.25, με τις συναλλαγές στα 17,2 εκατ. ευρώ, ενισχυόταν η τάση των ΕΤΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, σε συνδυασμό δε με το γύρισμα της προς τα 20,45 ευρώ (0,25%) το ποσοστό μεταβολής έφτανε στο 1,05%, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη αγοραστική ανταπόκριση.

Περίπου την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 0,45% στις 7.710 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v