Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Δοκιμάζεται χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες και τζίρος στην Πειραιώς, μετά τις ανακοινώσεις για reverse split. Αγοραστές σε Fourlis και ΔΕΗ, πωλητές σε ΤΕΝΕΡΓ μετά τις αλλαγές στους δείκτες.

Πτωτικές τάσεις με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Με μικρή διόρθωση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ευρώπη, σε μία ημέρα όπου το κλίμα αναμένεται υποτονικό, λόγω της αργίας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Στις 12.588 μονάδες κατά 0,11% χαμηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 5.321 μονάδες κατά 0,30% υποχωρεί ο CAC στο Παρίσι, με πωλήσεις και η αρχή στο ΧΑ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενες οι πρώτες κινήσεις των παικτών σε μετοχές που λόγω των τελευταίων εξελίξεων επηρεάζονται ανάλογα, με αποτέλεσμα αρχικά να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης έως τις 775 μονάδες, με μεγαλύτερη πίεση να δέχεται ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών.

Εως τις 991 μονάδες στα πρώτα λεπτά ο Δείκτης Τραπεζών καθώς ενεργοποιήθηκαν εξαρχής πωλήσεις κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς αλλά και γρήγορα στην Alpha Bank. Οι πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς αποδόθηκαν στην ανακοίνωση της Παρασκευής (για την προοπτική του reverse split που θα εξετασθεί στη γ.σ. της 28ης Ιουνίου), κάτι που είθισται να συμβαίνει τις 1-2 πρώτες συνεδριάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Εως το 0,208 ευρώ η μετοχή, επίπεδο όπου βγήκαν αγορές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες στο 0,215 ευρώ. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα έχουμε καλύτερη εικόνα και για τη μετοχή και για τον κλάδο, αν και πρέπει να συνεκτιμηθεί η συγκριτικά καλύτερη εικόνα των Εθνικής και Eurobank (σε σχέση με την Αlpha Bank, που επίσης υποχώρησε έως τα 2,14 ευρώ).

Ζητούμενο για τον ΔΤΡ είναι να μη χαθούν οι 980 μονάδες και στη συνέχεια να κρατήσει «κλεισίματα», έστω και οριακά, πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων, θυμίζοντας πως για τον δείκτη μετρώνται κέρδη 12,32% σε διάστημα μηνός και 19,10% από την αρχή του έτους.

Με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση -έως 1,15%- ο FTSE25 δοκιμάζεται στην περιοχή των 2.065 μονάδων, ασθενής βραχυπρόθεσμη στήριξη, που αρχικά επιβεβαιώθηκε λόγω της ανοδικής κίνησης συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Συνεχίζεται η μόχλευση στον κλάδο της ενέργειας με επίκεντρο την ΔΕΗ, που μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιστρέφει σε επίπεδο αποτίμησης πάνω από το όριο του 1 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, με νέες αγορές κυρίως από ισχυρά χέρια η μετοχή οδηγήθηκε σε νέο υψηλό (σχεδόν ) 23 μηνών, έως τα 4,52 ευρώ, υπερκαλύπτοντας και τα 4,38 ευρώ της Παρασκευής. Είναι προφανές πως οι διεργασίες που μόλις ξεκίνησαν στον... καυτό κλάδο της ενέργειας θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση κατ' αρχάς της Επιχείρησης, συνάμα όμως όλων των συναφών εισηγμένων, καθώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα είναι στο προσκήνιο της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του κλάδου.

Στις αλλαγές στους δείκτες αποδίδεται η πίεση που δέχεται από την αρχή η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με πωλήσεις έως τα 3,18 ευρώ, αλλά και οι αγορές που γίνονται στον Fourlis έως τα 5,49 ευρώ. Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου, η δεύτερη μετοχή θα καταλάβει τη θέση της πρώτης στον δείκτη FTSE25.

Κινήσεις αλλά πιο περιορισμένες σημειώνονται σε FF Group και Motor Oil, λόγω της ισχύος (από την Πέμπτη 1 Ιουνίου) της νέας σύνθεσης των δεικτών MSCI.

Εύλογα περιορισμένες οι συναλλαγές, καθώς Λονδίνο αλλά και Νέα Υόρκη είναι «κλειστά» σήμερα, με πολύ πιθανό ένα μέρος του ενδιαφέροντος να στραφεί και προς μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών. Αλλωστε οι αλλαγές στους δείκτες αφορούν μία ομάδα της λεγόμενης κεφαλαιοποίησης.

Σε Ελαστρον, ΕΥΑΘ, ΚΛΜ, Intralot, Cenergy, ΙΑΣΩ, MLS κ.α. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία εστιάζεται στα πρώτα 40' της συνεδρίασης το όποιο ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.
Οσον αφορά στους... δείκτες, το 2ετές λίγο χαμηλότερα κατά 0,61% στα 5,714% και το 10ετές υποχωρεί και πάλι κάτω από το όριο του 6, στα 5,960%.

Στις 11:15 είχαν γίνει συναλλαγές 13,5 εκατ. μετοχών -πάνω από τις μισές στην Πειραιώς-, ο δε τζίρος στα 6 εκατ. ευρώ. Πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 2 εβδομάδων και με το 54% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Μεγαλύτερος τζίρος σε Πειραιώς, με δεύτερη τη ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως σήμερα και μετά τη νέα άνοδο της ΔΕΗ οι εισηγμένες που ξεπερνούν το όριο του 1 δισ. ευρώ φτάνουν τις 14. Της ΔΕΗ προηγείται η Πανγαία (με 1,124 στην 13η θέση), ακολουθεί στην 15η η Grivalia με 893,1 εκατ. ευρώ. Ακλόνητη στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης εδώ και μήνες η Coca Cola με 9,535 δισ. ευρώ, με τον ΟΤΕ με 5,087 και την Αlpha Bank με 3,318 δισ. ευρώ να ακολουθούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v