Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης

Χωρίς τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω reverse split, αλλά με τον κλάδο πάντα στο επίκεντρο, ο ΓΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμη τεχνικά αντίσταση. Παραμένει ο πονοκέφαλος του περιορισμένου όγκου συναλλαγών.

ΧΑ: Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης

Σερί τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, με την παρατεταμένη άνοδο της «αγοράς των αγορών» να συντηρεί το καλό κλίμα στο σύνολο των αγορών διεθνώς. Εστω και με απόκλιση, τα ξένα χρηματιστήρια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τιμών και δεν οδηγούνται -προσώρας- σε μία μεγάλη υποχώρηση. Ενδεικτικές οι αντοχές που έχει ο DAX καθώς εξαιτίας (κυρίως) της Wall παραμένει στις 12.527 μονάδες. Με απώλειες 3,02% από την αρχή του έτους η Φρανκφούρτη, που κατά πάσα βεβαιότητα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, εάν στο ίδιο διάστημα των 8 μηνών ο S&P 500 δεν μετρούσε κέρδη 8,37% (!).

Σε απόσταση... μόλις 97 μονάδων, ενδοσυνεδριακά, ο S&P από το... ύψος των 3.000 μονάδων (!) και όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής «...τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και στο ΧΑ. Ο ΓΔ αναδύθηκε από τις 700 μονάδες και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική αντίσταση των 738 μον. Από εκεί δεν διέρχεται μόνο το ποσοστό διόρθωσης 23,6% του δεύτερου πτωτικού κύματος και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών αλλά και το 33,33% του συνολικού ανοδικού από τις 420 στις 895, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το αν θα έχει συνέχεια η ανοδική κίνηση θα εξαρτηθεί από την αντοχή που θα δείξουν οι στηρίξεις των 728 και κυρίως των 724 μον., στην πρώτη διόρθωση, που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επεκταθεί χαμηλότερα των 715 μονάδων». Αυτός είναι ο γνώμονάς μας, τεχνικά, το μέτρο μας για την ημερήσια προσέγγιση της αγοράς με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εμφανής η προσπάθεια αρκετών traders να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, συνεκτιμώντας πως με τον ΓΔ στις 737,47 η απόδοση διαμορφώνεται στο 2,50% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με τον ΔΤΡ στις 766,16 στο 4,34% και με τον FTSE25 στις 1.943,60 στο περίπου 2,25%. 

Στις 20,268 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 31,709 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 28% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, και συγκριτικά υψηλό σε μετοχές των Motor Oil, OTE, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Intralot κ.α. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση να «δοκιμάζεται» κοντά στις 776 μονάδες, συνεκτιμώντας πως από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής, στο πλαίσιο του reverse split (10/1), με οριζόμενη ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 2,448 ευρώ. 

Αύριο και μεθαύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα 6μήνου για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, Πειραιώς και το πιθανότερο είναι πως σήμερα-Παρασκευή θα φανεί εάν ο κλάδος μπορεί να συνεχίσει (πρώτη αντίσταση οι 776 και επόμενη στις 815) ή θα ξαναγυρίσει χαμηλότερα. Θα φανεί στο 3ήμερο τι αντοχές έχουν οι τράπεζες και ποια είναι τα περιθώρια της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Τριήμερο αποτελεσμάτων για ισχυρές εταιρείες του ΧΑ, με τη Motor Oil σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης (στα 20,30 ευρώ με τζίρο 3,987 εκατ.), με την Αεροπορία Αιγαίου πριν την έναρξη την Παρασκευή κ.ά. 

Στις 47/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ικανοποιητική μόχλευση και στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, με τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη στο προσκήνιο αλλά και τις MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, MLS, ΚΡΙ ΚΡΙ, J&P Αβαξ από τον FTMid Cap και τις Βιοτέρ, Εκτέρ, ΕΛΧΑ, Asco, Ιατρικό, Autohellas κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v