Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική αρκούδα εισέβαλε στο ΧΑ

Ισχυρές απώλειες μετά και το ρωσικό "άδειασμα" για τη ΔΕΠΑ. Πτώση για Alpha (5,5%), Coca Cola (4,2%). Στο ταμπλό αύριο οι μετοχές των ΠΕΙΡ και Aττικής μαζί με τα δικαιώματα. Oι τιμές. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις από MSCI.

Συνεδρίαση "ειδικών συνθηκών" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με τις "τεχνικές στρεβλώσεις" από την αφαίρεση της μετοχή της Τρ. Κύπρου από τους δείκτες του Χ.Α. και επιδεινώθηκε από την απογοήτευση από τις εξελίξεις στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ που κηρύχτηκε άγονος.

Αν σε αυτά προστεθούν τα ερωτηματικά που παραμένουν όσον αφορά την αυριανή "αξιολόγηση" του Χ.Α. από τον MSCI και το αυριανό μπαράζ εισόδου νέων μετοχών, δικαιωμάτων και warrants στο Τραπεζικό ταμπλώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δύσκολα οι αγοραστές θα μπορούσαν να βρουν ερείσματα προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, οι μετοχές της Τρ. Κύπρου επέστρεψαν στη σύνθεση των Δεικτών στο FTSE/Χ.Α. Large Cap και FTSE/Χ.Α. Large Cap Net Συνολικής Απόδοσης στην τιμή στην οποία είχαν αφαιρεθεί (δηλαδή 0,207 ευρώ) μετά το πέρας των συναλλαγών της Παρασκευής 31 Μαΐου 2013 και αφαιρέθηκαν, καθώς συνεχίζεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, από τη σύνθεση των παραπάνω δεικτών μετά το πέρας των συναλλαγών της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2013 σε μηδενική τιμή. Η μετοχή της Κύπρου είχε στάθμιση στο Γενικό Δείκτη 2,43% και στον FTSE-25 2,10%.

Επόμενο σημαντικότερο χτύπημα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων στα δρώμενα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήλθε από το μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία (σημειωτέον) "σέρνεται" από το πρώτο τρίμηνο του 2013 και αν τελικά αποτύχει και η νέα προσπάθεια, αυτό θα σημαίνει ισοδύναμα μέτρα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ούτε η Ρωσική Gazprom ούτε και η Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές. Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ έμεινε μόνο με μία προσφορά και αυτή για το ΔΕΣΦΑ, από την Αζέρικη εταιρεία Socar, η οποία μέσω της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, επιδιώκει να εντάξει το Ελληνικό δίκτυο μεταφοράς, στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, στο οποίο εντάσσεται και ο αγωγός ΤΑΡ.

Η Κυβέρνηση δια του Ασημάκη Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι δεν κατατέθηκε προσφορά για τη ΔΕΠΑ και δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας με όρους που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεδομένων των εξελίξεων η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την πώληση της Κρατικής συμμετοχής στα ΕΛ.ΠΕ.

"Δεν λάβαμε αρκετές εγγυήσεις, ότι η χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΠΑ δεν θα καταστεί δυσχερέστερη μετά την ολοκλήρωση του deal. H εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με ανεξόφλητα χρέη", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής Gazprom, Sergei Kupriyanov, σύμφωνα με το Reuters.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και η αυριανή μέρα δεν προοιωνίζεται ιδιαίτερα εύκολη σε προβλέψεις.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη εισέρχονται προς διαπραγμάτευση 34.983.653 μετοχές της Τρ. Αττικής, ονομαστικής αξίας εκάστης € 2,45000002000935 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Τράπεζας, στην προσαρμοσμένη τιμή των 0,3760 ευρώ. Επίσης από την ίδια μέρα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 34.983.653 δικαιώματα (ΑΤΤΔ) της Τράπεζας «ATTICA BANK Α.T.Ε.» συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 1,44.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 11/6/2013 έως και 25/6/2013 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 11/6/2013 έως και 18/6/2013.

Επίσης από αύριο 11/6 εισάγονται προς διαπραγμάτευση 114.332.657 νέες μετοχές, μετά το reverse split της Τρ. Πειραιώς με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 1,71 ευρώ, αλλά και 114.332.657 δικαιώματα (ΠΕΙΡΔ) με τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 0,385. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 11/6/2013 έως και 25/6/2013 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 11/6/2013 έως και 18/6/2013.

Από 11/6/2013, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 10.388.636.364 νέες μετοχές της Alpha Bank που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 10.922.906.012.

Τέλος αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση 1.233.503.482  παραστατικοί τίτλοι δικαιώματος κτήσης μετοχών (warrants) της Alpha Bank με τιμή εκκίνησης 1,45 ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω, ας προστεθεί και ένα ακόμα επίπεδο αναστολής για πιθανές τοποθετήσεις από ξένους επενδυτές και όχι μόνο, οι οποίοι αναμένουν την ετυμηγορία του MSCI για την κατάταξη της Ελληνικής Αγοράς, απόφαση η οποία αναμένεται στις 11 Ιουνίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η σημαντική ρευστότητα που απαιτείται για τη συμμετοχή των επενδυτών στις αυξήσεις μ/κ των Τραπεζών πρωτίστως, αλλά και δευτερευόντως η αδυναμία ή/και άρνηση συμμετοχής σε αυτές, συνεχίζει να πιέζει τις αποτιμήσεις οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Βασικός στόχος στην τρέχουσα φάση είναι η κατ’ ελάχιστον 10%  συμμετοχή των ιδιωτών στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να αυξηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια με τη δυνατόν λιγότερη οικονομική βοήθεια από το ΤΧΣ.
 
Με τις νέες μετοχές, αλλά και τα warrants της Alpha Bank να ξεκινούν διαπραγμάτευση αύριο, όπως και τα δικαιώματα και οι μετοχές της Τρ. Πειραιώς και της Τρ. Αττικής, ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
 
Όσον αφορά τα σχόλια του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους και την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους €4,6 δισ. το 2014, φαίνονται να καθιστούν περισσότερο επιτακτικό, το δανεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς Αγορές το 2014, παρά τη λήψη και νέων "έκτακτων" μέτρων. Άλλωστε αυτή θα πρέπει να είναι και η επιθυμία των Ευρωπαίων Εταίρων, οι οποίοι δεν φαίνονται στην τρέχουσα φάση να βιάζονται να "ελαφρύνουν" το χρέος της Ελλάδας. Βέβαια η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, εκ μέρους της Ελλάδας, μπορεί να "πιέσει" προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά τα μακροοικονομικά μεγέθη και ιδιαίτερα η παραμονή και σταδιακή αύξηση της ανεργίας (έκλεισε στο 26,8%) και η σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ (έκλεισε στο -5,6% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για -5,3%) συνεχίζουν να προβληματίζουν.
 
Απογοήτευση περίμενε την Αγορά από το μέτωπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ αναμένεται και η αξιολόγηση της MSCI για την κατηγοριοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αύριο 11 Ιουνίου (θα είναι αρνητικό νέο μια υποβάθμιση στις αναπτυσσόμενες  Αγορές, ιδιαίτερα εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και αναζήτησης ξένων κεφαλαίων).
 
Από τεχνικής απόψεως, η καθοδική καταστρατήγηση των 978 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις, στις 936 - 926, 911 και 897 μονάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (αργία στην Αυστραλία λόγω εθνικής εορτής) και στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η Ιαπωνία κατέγραψε ένα υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα της τάξης των 750 δισ. γεν. το μήνα Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 310 δισ. γεν. Επίσης αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στο 4,1% σε ετησιοποιημένους όρους, υψηλότερα από το 3,5% που αναμενόταν αρχικά. Οι μετοχές στο Τόκιο ανέκαμψαν έπειτα από ένα πτωτικό σερί τριών ημερών, με τον Nikkei να καταγράφει άνοδο 4,94%%, με ώθηση από το ασθενέστερο γεν, που βοήθησε το δείκτη να απεγκλωβιστεί από την περιοχή του "bear market".
 
Εναλλαγές προσήμων καταγράφουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αύξηση 1% στις εξαγωγές Μαΐου σε συνδυασμό με την πτώση 0,3% των εισαγωγών άφησε ασυγκίνητους τους παρατηρητές του Εμπορίου.
 
Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε ελαφρώς το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 2,1%, χαμηλότερα των προσδοκιών. Ο τομέας των ακίνητων - που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις παγίου ενεργητικού - μειώθηκε το Μάιο. Σύμφωνα με τον Zhiwei Zhang, επικεφαλή οικονομολόγο της Nomura, η αδυναμία στο χώρο της στέγασης δίνει ενδείξεις για μείωση των συνολικών επενδύσεων τους επόμενους μήνες.
 
Η ύφεση στην Κίνα, θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την Ασιατική οικονομική κρίση 1997-1998, δήλωσε η εταιρεία ερευνών IHS, μετά την πληθώρα ασθενέστερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν. Η RBS αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 7,5% από 7,8%, ενώ η Barclays μείωσε τις προοπτικές της σε 7,4% από 7,9%. Η πρόβλεψη της τελευταίας είναι κάτω από τον ετήσιο στόχο της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 7,5%.
 
"Ενέσεις αισιοδοξίας" για τους αγοραστές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς σε σταθερό από αρνητικό αναβάθμισε η S&P το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης "AA +" των ΗΠΑ. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η πιθανότητα μιας υποβάθμισης βραχυπρόθεσμα είναι μικρότερη από μια στις τρεις. Παράλληλα, τονίζει ότι αναμένει να διεξαχθούν εκτενείς συζητήσεις για την άνοδο στο ταβάνι του χρέους και πως προβλέπει να ολοκληρωθούν χωρίς μια απότομη περικοπή των δαπανών ή τις εξυπηρέτησης του χρέους. Την ίδια ώρα,προειδοποιεί ότι μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων, ενδέχεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στην αξιολόγηση.  

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, μετά την αναγνώριση από το ΔΝΤ για τους λάθος χειρισμούς στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στο Ταμείο και την Ε.Ε., ο χαμένος είναι σύμφωνα και με τους Financial Times η Ελλάδα. Ειδικότερα, οι FT αναφέρουν πως η πολιτική της τρόικας οδηγεί σε "Grexit" και υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς και να φύγει τελικά από το ευρώ επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα.
 
Μετά το σάλο που έχει προκληθεί με τις αστοχίες του Ελληνικού προγράμματος, οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν την αλήθεια για το Ελληνικό χρέος και να σταματούν να εθελοτυφλούν λέγοντας ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς. Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυση της η Citigroup, καλώντας τους Ευρωπαίους να παραδεχτούν ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο οίκος επισημαίνει ότι το ζήτημα του Ελληνικού χρέους θα επανέλθει μετά τις Γερμανικές εκλογές, εκτιμώντας μάλιστα ότι μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του Επίσημου Τομέα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί τότε.
 
Προχωρώντας στα στενότερα όρια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα.
 
Ο FTSE25 έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη στις 325 μονάδες και όλα δείχνουν πως δύσκολα δεν θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 305 και σε ακρότητα τις 280 μονάδες.
 
Ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 4,00 ευρώ, ο τίτλος της Εθνικής, αλλά συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και δεύτερο κλείσιμο χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ (4,29 ευρώ). Αν συνεχίσει να κινείται "νότια", η αμέσως επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 3,70 - 3,60 ευρώ.
 
Και στην περίπτωση της Alpha Bank σημειώθηκε αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 0,4670 ευρώ, όμως ο τίτλος συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και με την σημερινή του εικόνα ισχυροποίησε τις αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να αποδειχθεί ισχυρή η στήριξη στα 0,4700 ευρώ, η οποία σήμερα διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά.
 
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, το 79% του οποίου αφορούσε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΕΕ και ΕΧΑΕ.
 
Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της MIG, μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Intralot (+2,55%), Frigoglass (+0,20%, ενώ υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 5,30 ευρώ) και Μυτιληναίος (+0,84%).
 
 
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-6,09%) και Alpha Bank (-5,59%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για ΕΕΕ και Μέτκα, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 925,81 μονάδες (-6,11%) και τελικά έκλεισε στις 939,78 με απώλειες 4,69%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 55 εκατ. από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ).
 
Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών και σε 23 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.
 
Στα επιμέρους και ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, με εναλλαγές προσήμων κινήθηκε ο τίτλος της ΕΧΑΕ, που προσπαθεί, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 6,20 ευρώ. Η Franklin Templeton Institutional LLC γνωστοποίησε ότι στις 3/6/2013 προέβη σε αγορά κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών της εταιρείας, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέλθει στο 5,03% από 4,87% προ της συναλλαγής.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, τα ιστορικά χαμηλά επαναπροσεγγίζουν ΑΝΕΚ και Dionic, με την μετοχή της δεύτερης να μετρά έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς η ανακοίνωση για ΑΜΚ με καταβολή μετρητών επιδείνωσε το κλίμα.
 
Αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση της Lamda Development, που έχει ξεκινήσει από τα 6,30 ευρώ (κλείσιμο 14/2).
 
Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο και εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Autohellas.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ετήσια γ.σ. στις 28 Ιουνίου θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση της διοίκησης για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω ταυτόχρονης
 
(i) αύξησης της ονομαστικής αξίας έκαστης μετοχής και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών (reverse split) και
 
(ii) μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής με σκοπό την αναλογική πραγματική διανομή μετρητών στους μετόχους. Το ποσό της διανομής μετά το συνένωση των μετοχών (reverse split – 1 νέα για κάθε 3 παλιές μετοχές) προτείνεται να είναι €0,64 ανά μετοχή. Οι ημερομηνίες είναι οι εξής: Αποκοπή : Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013. Έναρξη καταβολής επιστροφής κεφαλαίου: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013. Εναλλακτικά στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η παραπάνω πρόταση στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η Διοίκηση έχει προτείνει την διανομή Μερίσματος ύψους €0,12 ανά μετοχή και οι ημερομηνίες θα διαμορφωθούν ως εξής: Αποκοπή μερίσματος: Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013. Έναρξη καταβολής μερίσματος: Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η εισηγμένη παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα €29 εκατ. έναντι €31,5 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ τρίμηνο είναι πάντα αδύναμο λόγω της έντονης εποχικότητας του κύκλου εργασιών από τον Τουρισμό.
 
Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 26% από 20% από 01.01.2013 προσαύξησε σημαντικά την υποχρέωση του αναβαλλόμενου φόρου της εταιρείας, συγκεκριμένα κατά €4,5 εκατ., διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα μετά φόρων και δικαιώματα μειοψηφίας σε ζημίες €4,8 εκατ. παρά την βελτίωση του προ φόρων αποτελέσματος.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά €5,4 εκατ. επιτρέποντας παράλληλα την ενίσχυση των διαθεσίμων σε ενοποιημένο επίπεδο που έφτασαν τα €112.3 εκατ.
 
Μετά την λήξη πενταετούς ομολογιακού δάνειου τον Απρίλιο του 2013, η εταιρεία προχώρησε σε αποπληρωμή €56 εκατ. (27%) από τις δανειακές της υποχρεώσεις με αντίστοιχη μείωση των διαθέσιμων της, ενώ εντός του Ιουνίου θα ολοκληρώσει την σύναψη νέου ομολογιακού δάνειου για τον εναπομείναντα δανεισμό της μητρικής.
 
Η καθαρή θέση, στις 31/3 στα 134 εκατ. Η εταιρεία εκτιμά ότι και κατά το 2013 θα συνεχίσει, λόγω αδυναμίας της οικονομίας, η κάμψη της ζήτησης για εταιρικές μισθώσεις. Αντίθετα η αύξηση στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση προς την Χώρα μας, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων κατά το εξάμηνο Μάιου-Οκτώβριου.
 
Από τις 15 Μάιου 2012 η εταιρεία έχει τα δικαιώματα βραχυχρόνιων ενοικιάσεων και στην Ρουμανία. Η εισηγμένη, πλέον, δραστηριοποιείται σε 5 Χώρες του εξωτερικού, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Σερβία και Μαυροβούνιο.

---ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα επέδειξε αμυντικότερη  συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε οριακό premium 0,24%.
 
Οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν την συναλλακτική δραστηριότητα στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ περίπου σταθερές έμειναν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.955 συμβόλαια).
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22.808 - 18.387 Ιουνίου, 4.264 Ιουλίου, 156 Αυγούστου και 1 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 320) κινήθηκαν μεταξύ 314,75 και 334,75 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (452), ΟΤΕ (2.669), MIG (369), Μυτιληναίο (501), ΔΕΗ (1.325), Eurobank (544), Ελλάκτωρα (125), ΕΧΑΕ (306), Τέρνα Ενεργειακή (134), Intralot (229), Ελ. Πετρέλαια (315), ΓΕΚ (254), Eurobank Properties (113).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 οι συμμετέχοντες ήταν πιο διστακτικοί αφού καταγράφηκαν μόνο 1.040 τεμάχια (806 δικαιώματα αγοράς και 234 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 48%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6.372.487 τεμ.), Πειραιώς (4.418.660 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 75 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v