Μεγάλη "βουτιά" με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις για τους δείκτες, με τον ΓΔ να χάνει τις 900 και τον FT 25 τις 300 μονάδες. Πτώση 10% για ΕΤΕ, 5% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Μόλις στα 30 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών. Κέρδη κόντρα στην τάση για ΕΥΠΡΟ, ΣΩΛΚ και ΕΥΔΑΠ.

Βουτιά μέτριων συναλλαγών εν όψει της αυριανής λήξης «τριπλής σειράς προϊόντων» στα παράγωγα υπό τη σκιά της εξόδου της Εθνικής από τους διεθνείς δείκτες MSCI και στον απόηχο όσων διαδραματίζονται στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο.

Και βέβαια διορθωτική κίνηση και υπό την πίεση της πτώσης της Wall Street και των ευρωχρηματιστηρίων με αφορμή τις αποφάσεις της Fed και την αναζωπύρωση ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.

Κάθετη υποχώρηση στις αγορές πρώτων υλών, πιέσεις και στις αγορές συναλλάγματος μετά την... εμφάνιση προβλήματος ρευστότητας στην κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη του πλανήτη. Καθώς κλιμακώνεται η κόντρα της κινεζικής κυβέρνησης με το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας, το επιτόκιο διατραπεζικής αγοράς στην Κίνα εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό μετά την άρνηση της κεντρικής τράπεζας να υποκύψει στις πιέσεις και να προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας στην αγορά. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δείκτη PMI στα χαμηλά εννέα μηνών, το σκηνικό της διόρθωσης στήνεται διεθνώς.

Το Χ.Α. βέβαια δεν είχε... ανάγκη τις διεθνείς αγορές για να διορθώσει με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ουσιαστικά λόγω των πυκνών νεφών που συσσωρεύονται και εν όψει του Eurogroup και λόγω της αμφισβήτησης που δέχεται το περίφημο success story.

Οι απώλειες ξεπερνούσαν το 3% πριν από λίγο για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί προς τις 885 μονάδες, διόρθωση προς τις 295 για τον Ftse Large Cap. Διόρθωση, αλλά με μόλις 0,55%, και για τον Ft Mid που δοκιμάζει και πάλι τις 1.150 μονάδες. Για τον Ftse Large Cap κατατοπιστικό διάγραμμα ανέβηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μέτριος ο τζίρος (25 εκατ. ευρώ με 12,9 εκατ. τεμάχια), αλλά με αυξημένο συγκριτικά για τη μετοχή της Εθνικής που βυθίζεται προς τα 3,50 ευρώ. Από τεχνική πλευρά, η καθοδική διάσπαση των 3,75 ευρώ επιβαρύνει τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής, με τη χαμηλότερη στήριξη να έχει διαμορφωθεί προς τα 3,20 ευρώ.

Μόλις τρεις μετοχές, από τον Ftse Large Cap, διασώζονταν (λίγο μετά τις 14.35), με τη Eurobank Properties, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και την ΕΥΔΑΠ να συγκεντρώνουν κάποιο ενδιαφέρον.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι σηματωροί έχουν γυρίσει αρνητικά με τη ΣΙΔΕΝΟΡ προς το 1,70 ευρώ, το Υγεία στο 0,42, τον Φουρλή στα 2,54 και επίσης χαμηλότερα στα 2,14 ευρώ η ΓΕΚ-Τέρνα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v