ΧΑ: Αρνητικό ξεκίνημα με πτώση Γενικού Δείκτη κατά 2%

Ασφυκτική η πίεση σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο. Εγκλωβισμός που προεξοφλείται από το Χρηματιστήριο της Αθήνας με "βουτιά" διαρκείας και απώλειες σχεδόν 305 μονάδων από τα "τοπικά υψηλά" στα μέσα Μαΐου. Κρίσιμη μέρα για την Τράπεζα Πειραιώς.

Βουτιά διαρκείας στο Χ.Α., εν μέσω εντεινόμενης ασφυξίας στα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτώση άνω του 2,5% καθώς στα "εσωτερικά" προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και οι πονοκέφαλοι της Πορτογαλίας και της Αιγύπτου.

Το ταμπλό καταγράφει, αποτυπώνει και επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις, με σταθερή διόρθωση που ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου από τα "τοπικά υψηλά" των 1.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

"Κορυφή" ενός ανοδικού κύκλου, που σηματοδοτήθηκε από τα χαμηλά (στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου), αξιοποιήθηκε αρκετά από τα "ισχυρά χέρια" κυρίως στην προετοιμασία της διαδικασίας των αυξήσεων των συστημικών τραπεζών, κι επιχείρησε να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το Μαξίμου μιλώντας για... Grecovery.

Πομφόλυγα που μόλις 1-2 μέρες μετά το Roadshow στη Νέα Υόρκη έσκασε με σημαντικές απώλειες. Διόρθωση περίπου 30% από τα υψηλά Μαΐου μετρά το Χ.Α., μετά και το χθεσινό κλείσιμο του Γ.Δ. στις 824 μονάδες. Και σχεδόν 155 από το διήμερο της επενδυτικής εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Πλέον, ελάχιστα θυμίζουν την περίοδο των θριαμβολογιών περί ανάκαμψης και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι περισσότερο ρευστό από πριν, η τρόικα επιθετικότερη από την προηγούμενη φορά, με την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις στα όρια της αφυδάτωσης.

Περιβάλλον που εύλογα επηρεάζει το Χ.Α., αποτυπώνεται στη σταθερή υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών, στην ταλαιπωρία του FTSE Large Cap στην περιοχή των 280 μονάδων. Βραχυπρόθεσμη συσσώρευση που εκτός συγκλονιστικού θετικού απροόπτου οδηγεί τεχνικά προς τις 820 με άμεση δοκιμασία των 790, δηλαδή των χαμηλών επιπέδων στις αρχές Απριλίου απ΄ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος ανοδικός κύκλος.

Το Χ.Α. μετρά ήδη 19 στις 32 πτωτικές συνεδριάσεις από την "τοπική κορυφή" του Μαΐου, με τις τράπεζες να βαραίνουν υπό την πίεση υπερπληθώρας νέων μετοχών, warrants, σύνθετων προϊόντων και αλλεπάλληλων εγκλωβισμών μικρών αλλά και μεσαίων - μεγάλων επενδυτών.

Και αυτό είναι το αποθαρρυντικό, καθώς ο κλάδος τουλάχιστον χρηματιστηριακά τελματώνει και πάλι βγαίνει εκτός χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Με μόνη πιθανή εξαίρεση τη διαδικασία διεκδίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως πάλι για τεχνικής μορφής αναλαμπή ο λόγος, με πιθανή κίνηση στην καλύτερη περίπτωση προς τις 160, άντε τις 180 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη.

Η σημαντική πίεση των τελευταίων ημερών στη μετοχή της Πειραιώς αποδίδεται στην εισαγωγή σήμερα νέων τίτλων και warrants με την τιμή σε 20ετή χαμηλά. Πολυετή χαμηλά, όμως, και για τη μετοχή της ΕΤΕ, που αν δεν αντιδράσει άμεσα βλέπει και τον άσο μπροστά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v